Invitație la mișcare, în sprijinul pacientelor cu cancer la sân

20 septembrie 2018 | 0 comentarii |

În ultimul week-end al acestei luni va avea loc a 12-a ediție a Crosului și Marșului Casiopeea, iar banii rezultați din taxele de participare vor fi folosiți pentru achiziția de proteze mamare.

 

În urmă cu 10 ani, asociația Casiopeea  organiza, pentru prima dată, o acțiune caritabilă pentru a veni în sprijinul pacientelor cu cancer la sân care au suferit operații de masectomie și au nevoie de proteze mamare, încurajând totodată mișcarea în aer liber pentru un stil de viață mai sănătos. Organizația umanitară a organizat Marșul și Crosul Casiopeea, activități prin intermediul cărora oamenii au fost invitați să facă mișcare, contribuind totodată cu o sumă de bani, folosită pentru achiziția de proteze mamare.

Inițiativa născută în 2008 a devenit între timp tradiție, Marșul și Crosul Casiopeea ajungând la cea de-a 12-a ediție, care va avea loc pe 29 septembrie, în Parcul Tineretului din Capitală. Prin intermediul edițiilor anterioare, organizația a reușit să ofere, gratuit, proteze mamare pentru 2.200 de supraviețuitoare ale cancerului de sân, banii necesari provenind din taxele de participare ale celor care au luat parte la aceste manifestări, de-a lungul celor 10 ani. Beneficiarele sunt femei cu posibilități materiale reduse, acestea fiind selectate prin intermediul Institutului Oncologic București.

Anul acesta, obiectivul Casiopeea este să vină în sprijinul altor 300 de femei care au nevoie de ajutor în recuperarea post-mastectomie, prin fondurile colectate din taxele participanților la evenimentul sportiv.

 

La această ediție, pe lângă cursele pentru copii, adolescenți, adulți sau Marșul Solidarității, elementul de noutate este Marșul Solidarității pe Biciclete, dedicat iubitorilor de pedalat, organizat împreună cu asociațiile Adevărații VeloPrieteni, Hai cu Bicla și SkirtBike.

Cei care doresc să participe la una dintre cursele din cadrul evenimentului se pot înscrie fie pe pagina oficială a organizației, fie pe pagina de Facebook a evenimentului, tot aici putând afla și mai multe detalii despre curse și despre programul evenimentului.

Taxa de înscriere pentru adulți este de 60 de lei, în timp ce pentru copiii cu vârste între 12 și 16 ani se vor plăti 30 de lei, iar pentru cei între 6 și 11 ani, 20 de lei. În schimbul taxei, participanții vor primi tricoul roz al evenimentului, fructe și apă în ziua crosului, pentru a le asigura condiții optime pe durata competiției. Banii coectați vor fi folosiți pentru achiziționarea de proteze mamare ce vor fi donate celor 300 de femei care au suferit masectomii. Participarea la Marșul Solidarității pe Biciclete este gratuită.

 

Într-un comunicat al asociației Casiopeea se arată că  anual, peste 9500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, în România. Mai precis, în fiecare oră, o femeie află că suferă de această boală, principala cauză de deces prin cancer, în rândul femeilor din țara noastră. Din păcate, multe dintre cazuri sunt depistate târziu, iar femeile ajung pe masa de operație, pentru extirparea unuia sau chiar a ambilor sâni. „Operația de mastectomie este resimțită ca o amputație de către femeile care trec prin această experiența, iar implicațiile la nivel emoțional sunt foarte puternice. În condițiile în care reconstrucția mamară nu este recomandată în toate cazurile, protezele externe de sân pot reprezenta soluția salvatoare. Pe lângă beneficiul la nivel fizic – ajută la echilibrarea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale, care este inegală după extirparea unui sân – protezele mamare contribuie și la recuperarea emoțională” se mai precizează în comunicat.

Reprezentanții organizației umanitare mai spun că, deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate derulează un program de decontare a protezelor mamare și a sutienului special necesar purtării acestora, din cauza listelor lungi de așteptare, femeile care ar trebui să beneficieze de ele pot aștepta până la doi ani pentru a le primi. Achiziționarea personală nu este o opțiune pentru multe dintre aceste femei, care nu-și permit să plătească cei aproximativ 150 de euro, cât costă setul format din proteză și sutien.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*