Jumatate dintre decesele barbatilor din Romania, cauzate de boli cardiovasculare

5 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

In acelasi timp, bolile cerebrovasculare fac de patru ori mai multe victime in randul romanilor decat in restul tarilor europene, plasandu-ne pe un  ingrijorator loc fruntas, ca si la alte afectiuni grave.

 

boli cardiaceAfectiunile cerebrovasculare constituie principalul factor de deces in Romania, cei mai expusi riscului fiind barbatii, arata studiile prezentate la cea de-a patra editie a Statisticilor Bolilor Cardiovasculare in Europa. Aceasta situatie nu este specfica doar tarii noastre, aceleasi statistici indicand faptul ca bolile inimii si sistemului circulator reprezinta principala cauza de deces in intreaga Europa, dar si la nivel mondial. Romania ocupa locul trei in lume la mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Anual, peste patru milioane de oameni isi pierd viata din aceasta cauza. Problema Romaniei este insa aceea ca se numara printre tarile in care afectiunile cardiovasculare fac cele mai multe victime, barbatii fiind in primul rand expusi riscului de a-si pierde viata din cauza unei astfel de boli.

S-a stabilit, astfel, ca 62% dintre decesele inregistrate in Romania sunt cauzate de boala cardiovasculara. La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct miocardic acut, iar doi din trei romani mor de afectiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent intalnita este hipertensiunea arteriala.

 

Cardiopatie ischemicaPrincipalii factori de risc sunt obezitatea, fumatul, hipertensiunea si diabetul, raportul de evaluare a riscului cardiovascular indicand ca 2.017 subiecti, toti barbati, au avut risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiovasculare datorate acestor factori.

Studiile mai releva ca, in cazul femeilor, obezitatea si lipsa exercitiilor fizice au fost principalele cauze ale decesului din cauza bolilor de inima.

         Nu doar bolile cardiovasculare ii ameninta pe majoritatea romanilor, ci si afectiunile cerebrovasculare. Conform prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, aceste boli ucid de patru ori mai multi romani decat europeni.

Astfel, Romania se situeaza pe un loc fruntas si in ceea ce priveste numarul de accidente vascular-cerebrale, printre principalii factori de risc, specialistii enumerand ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, diabetul zaharat, fumatul, bolile vaselor mari de sange, cauzele rare-genetice sau varsta inaintata.

 

Dr. Mircea Constantinescu

Dr. Mircea Constantinescu

Aceste statistici plaseaza Romania pe pozitii fruntase in Europa, atat la mortalitatea cat si la morbiditatea prin boli cerebrovasculare. Ingrijorator este insa faptul ca infarctul si accidentele vasculare cerebrale (AVC) se inregistraeaza, in ultima perioada, la varste din ce in ce mai tinere, dupa cum explica dr. Mircea Constantinescu, seful Sectiei cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

In Romania, numarul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, principala cauza de mortalitate prin afectiuni cerebrovasculare, se situeaza peste media europeana. Unul din doi barbati si una din trei femei se confrunta cu aceasta afectiune.Totodata, insuficienta cardiaca este de doua ori mai frecventa decat in Europa. Un screening al populatiei ar ajuta la cunoastrea mai indeaproape a dimensiunilor afectiunilor cardiovasculare si a riscului de infarct, iar un program eficient de preventie a ar salva multe vieti, pentru ca la ora actuala, doar unul din zece oameni stiu ca au afectiuni cardiovasculare, ceea ce creste riscul de infarct, de  AVC si de deces”, arata dr. Constantinescu, mentionand ca afectiunile cardiovasculare sunt complicate in primul rand pentru pacienti, dar si pentru sistemele de sanatate, cheltuielile legate de diagnosticul si tratamentul acestor boli fiind mari.

 

infarctIn Buzau, la fiecare doua ore si jumatate, o persoana isi pierde viata din cauze cerebrovasculare. Potrivit datelor furnizate de DSP, nu mai putin de  92.647 dintre cei 167.690 de pacienti cu boli cronice aflati in evidenta medicilor in 2012 au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala si cardiopatie ischemica, iar 7.416 cazuri de boli cerebrovasculare erau in evidenta medicilor.

Aceste statistici negative pot fi schimbate, sustin medicii, dar pentru asta este nevoie de o atitudine responsabila a pacientului si a celor din jurul sau.

Vorbim despre un stil de viata sanatos, cu rol in prevenirea si controlul riscurilor cardiovasculare, dar si de monitorizarea constanta si de respectarea stricta a tratamentului medicamentos. Astfel, o viata activa, o alimentatie potrivita (cat mai naturala si cat mai bogata in alimente cu rol cardioprotector), mentinerea greutatatii optime, un bun control al hipertensiunii arteriale sau a diabetului, alcoolul consumat cu moderatie si renuntarea la fumat reprezinta cei mai importanti pasi in preventia bolilor cardiovasculare”, ne invata dr. Constantinescu.

 


Categorii: Actual

Comentarii (1)

 1. Un medic spune:

  O problema de educatie alimentara
  In Romania se mananca foarte sarat, iar oamenii ignora recomandarile medicilor.
  Problema este, in special, in Muntenia unde muraturile se fac in sare, branza e foarte sarata, iar iarna, cand aceste alimente conservate sunt consumate in esces, valorile tensiunii cresc. In Ardeal, muraturile se fac in otet + zahar, iar branza nu e asa sarata – acolo valorile hipertensive si consecintele sunt mai diminuate.
  Faptul ca barbatii sufera mai des este si o consecinta genetica – ei sunt mai voluntari (neascultatori) decat femeile si se cred ”cocosi”, ignorand recomandarile. Din pacate aceasta ”cocosenie” ii transforma in … “legume ofilite”.
  Scuze – am folosit un limbaj mai colorat, pe intelesul tuturor.

Adaugati un comentariu


 

*