La Târgu Mureș s-au reluat procedurile de implantare percutană a valvelor aortice

15 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Acestea fuseseră sistate anul trecut, la debutul pandemiei, iar primele intervenții au fost realizate în această săptămână, fiind o  alternativă mult mai avantajoasă la intervențiile clasice pe cord deschis.

 

Benedek Imre, Măriuca Vasa Nicotera, Theodora Benedek

Echipa SJU Tg. Mures (Sursă: zidezi.ro)

Declanșarea pandemiei, anul trecut, a afectat și activitatea Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. Până la acel moment, în clinica  mureșeană se efectuau intervenții complexe de implantare percutană a valvelor aortice, care presupun înlocuirea valvelor afectate în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare grave, printr-o procedură mai puțin invazivă decât o intervenție chirurgicală clasică, pe cord deschis. Astfel de intervenții prezintă numeroase avantaje, mai ales dacă ținem seama că cei mai mulți pacienți sunt vârstnici, iar afecțiunile de care suferă reprezintă un factor de risc important în cazul unei operații pe cord deschis.

La începutul pandemiei, în cadrul clinicii s-au efectuat câteva astfel de intervenții, însă odată cu decretarea stării de urgență și impunerea restricțiilor, acest lucru nu a mai fost posibil. Astfel, procedurile de implantare percutantă a valvelor aortice au fost sistate timp de aproximativ un an și jumătate și au fost reluate în cursul acestei săptămâni, sub coordonarea medicului Măriuca Vasa Nicotera, directorul medical al Departamentului de Cadiologie de la Spitalul Universitar din Frankfurt, împreună cu prof. univ. dr. Theodora Benedek și dr. Benedek Imre, de la SJU Târgu Mureș.

 

Doi pacienți în vârstă au fost primii beneficiari ai intervențiilor chirurgicale după această perioadă de pauză forțată, ambele operații fiind efectuate cu succes. Șefa clinicii de cardiologie, dr. Theodora Benedek, a declarat cu această ocazie, că asistența pacienților cardiaci trebuie continuată și în pandemie, pentru că „boala cardiovasculară nu ia pauză.” Aceasta spune că în România se efectuează foarte puține proceduri de acest gen, atât din cauza lipsei fondurilor, cât și a politicii sanitare care nu asigură o finanțare suficientă. „Nu există finanţare suficientă şi cred că toate colectivele de cardiologi din România fac eforturi pentru a îmbunătăţi finanţarea acestor proceduri care ar putea să ofere o şansă superioară bolnavilor cardiovasculari”, a mai declarat dr. Theodora Benedek.

În ceea ce privește intervențiile efectuate recent, aceasta a precizat că cei doi pacienți au o evoluție bună, fiind vorba de persoane vârstnice, cu afecțiuni cardiovasculare severe care aveau și alte comorbidități.

 

La rândul său, dr. Măriuca Vasa Nicotera a remarcat profesionalismul echipei medicale a clinicii mureșene, precizând că aceasta este formată din medici cu o foarte vastă experiență în domeniul intervențional.

Eu lucrez în Frankfurt, la Clinica Universitară şi sunt directoarea cadrelor pe intervenţie cardiovasculară. Ca volum, facem în jur de 300 de valve percutane şi ne-am confruntat şi noi cu pandemia, dar programul a mers în continuare. Pacientul cu o stenoză aortică simptomatică, care are dureri de inimă sau probleme cu respiraţia este la risc pentru o decompensare cardiacă, ce poate duce la moartea pacientului. Şi în perioada Covid am pus accent pe continuarea programului, ceea ce ar trebui să se facă şi în România. În plus, numărul acestor intervenţii trebuie crescut. Sunt o foarte mare susţinătoare a procedurii TAVI care, în comparaţie cu chirurgia la pacienţi selecţionaţi cu risc mare chirurgical, poate ajuta pacientul în continuare şi poate îmbunătăţi prognoza de viaţă”, a mai declarat aceasta la finalul celor două intervenții reușite.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*