La Targu Mures se va organiza prima Tabara de Scolioza din Romania

Evenimentul va avea loc in luna august, iar initiativa apartine unui cunoscut producator de dispozitive medicale ortopedice.

 

ortoprofilTinerii care sufera de scolioza, o afectiune destul de frecvanta care consta in deformarea coloanei vertebrale, vor avea ocazia in aceasta vara sa participe la o tabara ce le este dedicata, in cadrul careia vor  beneficia de un program intensiv de exercitii si vor lua parte la activitati interactive de miscare in corset, asistati de kinetoterapeuti, psihologi si pedagogi. Tabara de Scolioza constituie o premiera pentru Romania, insa initiatorii proiectului isi propun sa organizeze si pe vitor alte editii, pentru a veni in ajutorul celor care au astfel de probleme ale coloanei vertebrale.

Prima editie a taberei va avea loc in luna august si se va desfasura timp de o saptamana la Targu Mures, fiind organizata de OrtoProfil, unul din cei mai cunoscuti producatori de dispozitive medicale ortopedice din Romania, care produce, printre altele, si corsetele necesare pacientilor cu scolioza. Alaturi de OrtoProfil, in proiect s-au mai implicat echipele cabinetelor de recuperare medicala Terapie pentru Miscare si   KinetoBebe, formate din specialisti care vor fi alaturi de participantii la tabara pentru a-i ajuta in cadrul terapiei speciale pe care o vor urma timp de o saptamana.

 

scoliozaCa o avanpremiera a evenimentului din august, OrtoProfil a anuntat ca pana pe 15 iulie ofera in fiecare zi pacientilor cu scolioza, cate o sedinta gratuita de terapie tridimensionala conform principiilor Schroth. Potrivit specialistilor, acest tip de gimnastica este recomandata de la varsta de 8 ani si prin aceasta terapie se poate corecta sau chiar stopa evolutia deviatiei coloanei pana la finalizarea perioadei de crestere.

Cea mai mare incidenta a scoliozei este in randul tinerilor de pana in 18 ani, cand apare maturitatea sistemului osos si, pe masura ce progreseaza deformarea coloanei, apar si modificari ale cutiei toracice, adica ale coastelor si ale vertebrelor. Scolioza poate avea multiple cauze,  cea mai des intalnita forma fiind scolioza idiopatica in care cauzele exacte sunt inca necunoscute. Acest tip de scoliza este mai des intalnit in cazul fetelor cu modificari semnificative in perioada prepubertara şi pubertara.

 

kinetoterapieOdata depistata, trebuie inceput un program de reabilitare complex care este compus din terapie tridimensionala conform principiilor Schroth, terapie Vojta, terapie manuala si purtarea unui corset realizat pe masura individuala. Pentru a avea o eficienta sporita, trebuie eliminati si factorii ce pot contribui la agravarea scoliozei, cum ar fi pozitia necorespunzatoare in banca la scoala, ghiozdanul mult prea incarcat sau incaltamintea neadecvata. Astfel, printr-un program de educatie personalizat pe fiecare pacient in parte, aceasta poate dobandi un stil de viata ce duce in final la corectia scoliozei si nu la agravarea sa.

Desi numarul pacientilor care se prezinta la medic cu o astfel de problema este din ce in ce mai mare, pana in prezent nu a fost realizata in Romania nicio cercetare pentreu a se stabili care este incidenta scoliozei pe plan national. Medicii specialisti au constatat insa ca in ultimii an apar din ce in ce mai multe cazuri noi si au tras un semnal de alarma in acest sens. Demersurile facute nu au ramas fara ecou, astfel ca din luna octombrie a anului trecut s-a demarat un program national pentru scolioza.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*