Limfedemul – o boală „uitată” de autorități, adusă în actualitate de medici și pacienți

6 martie 2025 | 0 comentarii |

Această boală invalidantă a fost adusă în atenția publică în cadrul dezbaterii „Ziua Internațională a Limfedemului – bolile uitate ale sănătății publice”, organizată în Senatul României, de Nicoleta Pauliuc, împreună cu Asociația Pacienților cu Limfedem.  

 

Limfedemul (edemul limfatic) este o afecțiune care apare în urma acumulării de lichid limfatic în țesuturi, în urma unor tratamente chirurgicale pentru bolile oncologice sau bolilor parazitare şi este, de multe ori, o problemă de sănătate asociată sau determinată de unele boli genetice. Specialiștii atrag atenția că, odată instalată, boala nu poate fi vindecată, dar poate fi controlată cu un tratament adecvat.

Medicul chirurg Gerald Filip a explicat că, în România, dintre cele 8.000 de paciente operate anual de cancer de sân, 3.000 dezvoltă limfedem şi îşi pierd funcţionalitatea unui membru, subliniind însă că această boală poate fi evitată însă prin prevenție și prin tehnici chirurgicale moderne. „Ar fi de mare ajutor dacă aceste tehnici ar fi gratuite”, a atras atenția medicul, în cadrul unei dezbateri care a marcat Ziua Internaţională a limfedemului pentru prevenţie medicală şi pentru conştientizarea existenţei acestei boli invalidante.

 

Senatoarea Nicoleta Pauliuc a explicat că limfedemul primar sau secundar, apărut în urma unei afecţiuni oncologice sau intervenţii chirurgicale, izolează, limitează şi îi împiedică pe pacienţi să aibă o viaţă normală. Subliniind că peste două milioane de persoane cu astfel de probleme sunt doar în Europa, ea a pledat pentru un acces facil la diagnostic precoce și tratament adecvat, decontate de stat.

În ţările dezvoltate, pacienţii cu limfedem beneficiază de diagnostic precoce, tratament specializat şi dispozitive medicale compensate integral. În România, mulţi pacienţi află despre această boală doar atunci când este prea târziu pentru a preveni complicaţiile. Nu există programe naţionale de diagnostic şi tratament şi accesul la dispozitivele medicale esenţiale – bandaje, ciorapi compresivi, pompe de drenaj – este limitant şi costisitor. Acesta nu este doar o problemă medicală, ci şi una de echitate socială. (…) Limfedemul nu este doar o umflătură a membrelor, ci este o povară zilnică (…) şi presupune costuri uriaşe, pentru că tratamentele şi dispozitivele medicale sunt aproape integral suportate de pacient”, a afirmat Pauliuc, citată de  Agerpres.

 

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a atras atenția că limfedemul „este o boală care trebuie adusă mai mult în atenția publică. Nu putem trata ceea ce ignorăm. Limfedemul nu e doar o problemă medicală, ci și una care afectează calitatea vieții. Chiar dacă avem acces la terapii moderne, chiar dacă medicina evoluează în fiecare zi, (…) soluția este una mai simplă – prevenția. Prevenția salvează vieți, asta este realitatea. Trebuie să construim un sistem care să permită accesul mai ușor la diagnostic și tratament”, a declarat Mircea Abrudean, în cadrul evenimentului organizat pentru a marca Ziua Internațională a Limfedemului, în Senatul României.

Președintele interimar al Senatului a evidențiat, totodată, faptul că bugetul Ministerului Sănătății pentru anul în curs a crescut cu 33% față de anul trecut, iar acest fap permite acordarea unei atenții crescute, pacienților.

Reprezentanții Asociației Pacienților cu Limfedem au ținut să sublinieze „atitudinea deschisă și pozitivă” a reprezentanților autorităților prezenți la eveniment, care le-a oferit „speranța că lucrurile se pot îmbunătăți pentru pacienții cu limfedem. Pentru aceasta, sigur, va fi nevoie de răbdare și multă muncă, însă bazele au fost puse azi, iar asta ne încântă”. Cu această ocazie au mulțumit „tuturor pacienților, specialiștilor și reprezentanților autorităților publice care au participat, le mulțumim tuturor speaker-ilor care s-au implicat în conturarea unei imagini mai clare a lipsurilor din sistemul medical în cazul limfedemului și vă mulțumim și vouă, celor care ne-ați urmărit și susținut. Suntem onorați să vă avem alături în această călătorie spre normalitate”.

Totodată au anunțat că „intrăm în al treilea an de activitate cu sufletele pline de speranță și bucurie”.


Adaugati un comentariu


 

*