Lipsa medicilor pediatri a scos oamenii in strada la Tulcea

Cateva sute de parinti au protestat, nemultumniti ca sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean functioneaza cu un singur medic si devine nefunctionala cand acesta este in concediu.

 

protest tulceaCriza de medici si conditiile improprii din spitale au inceput sa scoata oamenii in strada. Mai multe actiuni de protest au avut loc, din aceasta cauza, in ultimul an, la Sibiu si la Tulcea.

Daca la Sibiu, parintii impreuna cu medicii pediatri au iesit in strada de Ziua Copilului pentru a cere construirea unui nou spital de pediatrie in oras, la Tulcea, parintilor nu li s-au putut alatura si medicii, tocmai datorita faptului ca nemultumirea oamenilor este legata de lipsa acestora.

Criza de medici pediatri cu care spitalul din Tulcea se confrunta de mai bine de un an face ca sectia de specialitate chiar sa fie inchisa, pentru o perioada. S-a intamplat in luna februarie a anului trecut, cand activitatea in sectia de Pediatrie a fost suspendata temporar din cauza lipsei medicilor specialisti. Sectia a ramas inchisa pana la inceputul acestui an, cand la Spitalul Judetean a fost angajat un medic pediatru si astfel activitatea a putut fi reluata. Fiind singurul specialist, acesta nu poate face insa fata numarului mare de pacienti, asa ca parintii sunt nevoiti sa astepte ore in sir cu copiii la usa cabinetului. In plus, in perioada in care acesta s-a aflat in concediu de odihna, activitatea sectiei a fost din nou sistata.

 

protestNemultumiti de aceasta situatie, mai multi parinti au organizat, in luna iulie a anului trecut, un protest la care au participat circa 200 de persoane, cerand la acel moment redeschiderea sectiei de Pediatrie. Cum spuneam, chiar si dupa venirea noului medic, lucrurile sunt inca departe de a intra pe fagasul normal.

Nemultumiti in continuare de aceasta situatie, parintii din Tulcea s-au mobilizat si au iesit din nou in strada, la inceputul acestei saptamani. Peste 350 de parinti insotiti de copiii lor au participat la protest, solicitand autoritatilor sa ia masuri coerente pentru atragerea de medici specialisti care sa lucreze in sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta. Acestia invoca exemplul altor state europene care angajeaza specialisti in sanatate din tari din afara spatiului Schengen, precum si cel al spitalului din Barlad, care  are angajati medici din Ucraina si Republica Moldova. „Sunt medici din tari arabe care vor sa vina sa munceasca in Romania, dar nu sunt acceptati. Nu se poate ca intr-un stat de drept sa nu avem sectie de pediatrie intr-un judet”, a declarat unul dintre participantii la protest.

 

protest 2La randul sau, Laura Dima, unul dintre initiatorii actiunii, a declarat ca mitingul a fost organizat si pentru a veni in sprijinul singurului medic pediatru din spitalul tulcean, pe care il inteleg ca ii este foarte greu si uneori chiar imposibil sa faca fata tuturor cazurilor care ajung la unitatea medicala. „Suntem hotarati sa iesim de cate ori va fi nevoie. Asteptam solutii, nu doar scuze. Noi ne platim toate taxele la zi si trebuie sa primim solutii din partea celor raspunzatori”, a mai declarat Laura Dima.

In incercarea de a-i atrage pe medicii specialisti sa lucreze la spitalul din Tulcea, autoritatile locale au alocat fonduri pentru a le asigura locuinte de serviciu, iar ANL chiar a alocat sumele necesare pentru construirea a doua imobile care sa fie inchiriate medicilor de specialitate. In plus, Spitalul Judetean a organizat o actiune caritabila, cu scopul ca fondurile colectate in urma acesteia sa poata fi transformate in venituri suplimentare pentru medicii specialisti, insa acestia intarzie sa isi arate interesul pentru a lucra aici.

 


Adaugati un comentariu


 

*