De ce nu sunt bani in Sanatate?

24 august 2016 | 0 comentarii |

Nina NeaguPestele de la cap se-mpute!” Nu stiu cine a spus asta pentru prima data, dar evenimentele din ultima vreme par sa confirme tot mai clar valabilitatea unei astfel de afirmatii. In toate domeniile, dar parca mai acut ca oricand, in sistemul de Sanatate. Acesta s-a transformat parca intr-un tavalug al spagilor la nivel inalt, care creste pe zi ce trece, intocmai ca bulgarele de zapada.

De 26 de ani ne plangem ca sanatatea este subfinantata, ca spitalele nu sunt dotate, ca medicii sunt prost platiti, dar ca iau spaga, ca manageri incompetenti sunt numiti politic pentru a semna contracte fabuloase din care se scurg ilegal in anumite buzunare si firme capusa sume imense, ca bolnavii nu au acces la medicamente, ca doctorii ne pleaca in toata lumea si ramanem fara specialisti desi statul cheltuie cu scolarizarea lor milioane de euro anual si alte cate si mai cate…

Explicatia oficiala: „n-avem bani”. Realitatea arata insa ca bani exista, numai ca sunt fie prost gestionati, fie furati cu o nesimtire crasa, de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel. Iar sumele „subtilizate” cresc proportional cu functia si raspunderea „contractuala”.

De vreo trei ani incoace, aproape nu-i luna sa nu aflam despre un nou scandal de coruptie in Sanatate. Presa abunda in stiri, analize si comentarii pe aceasta tema. Aflam ca s-au facut „contacte cu dedicatie”, ca s-a facut trafic de influenta, ca se cumpara medicamente, materiale sanitare si aparatura medicala numai de la anumiti furnizori, ca dezinfectantii folositi in spitale sunt mai mult apa chioara, ca s-au prescris retete la morti sau la bolnavi inexistenti si toate la preturi umflate de sute de ori. Aflam, de asemenea, ca si mica spaga creste pe zi ce trece, ca s-au pensionat pe caz de moala mii de bolnavi inchipuiti, ca firmele de medicamente sponsorizeaza doctorii ca sa prescrie medicamentele lor cat mai multor pacienti si ca, uneori, aceste medicamente sunt decontate doar pe hartie etc. Si din toate acestea, anumite persoane sau grupuri de interese isi umfla buzunarele proprii, in timp de bolnavii Romaniei mor cu zile pentru ca nu sunt medicamete, materiale sanitare, aparatura si medici care sa-i salveze, ori din cauza infectiilor intraspitalicesti care colcaie in toate unitatile medicale.

Probabil este imposibil de demnonstrat cati bani s-au furat in cei 26 de ani de cand ne lamentam sistematic de lipsa banilor in sanatate, dar „stand stramb si analizand drept”,  cum ne invata un alt proverb, am fi uimiti sa aflam ca bani sunt si au existat intotdeauna, asa cum o spun si medicii tot mai des, atunci cand solicita sa fie platiti la adevarata valoare a muncii lor. Din pacate se vede ca banii sunt fie „prost gestionati”, fie „furati” cu o nesimtire greu de calificat.

Se fac arestari, asistam la zanganit de catuse, trimiteri in judecata, dar nu am auzit ca acele sume imense despre care se spune ca s-au sustras ajung inapoi in sistem. Si se pare ca nu, pentru ca daca ar fi asa, bugetul ar fi cel putin dublu, spun specialistii in finante, iar problema lipsei banilor s-ar putea rezolva.

Ultimul scandal din Sanatate, care ne-a adus in prim-pan implicarea unuia dintre vicepresedintii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Lazar Iordache, intr-o spaga de peste 120.000 de lei, confirma ceea ce spuneam mai inainte.  Acesta a fost arestat ieri, la propunerea DNA, pentru 30 de zile, dupa ce a incercat sa mituiasca un oficial din Ministerul Sanatatii, caruia i-ar fi oferit 123.000 de lei pentru a facilita anumite investitii la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca – Buzau (unde in treacat fie spus, pana in aprilie, Lazar Iordache a fost presedinte al Consiliului de Administratie) si la Spitalul din Petrosani – Hunedoara, dar si la spitale din Suceava. Culmea tupeului, potrivit anchetatorilor, este ca „sumele de bani promise si remise de Iordache Lazar proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sanatatii pentru realizarea, la cele doua spitale, a proiectelor de construire a unei statii de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale”. Toata povestea s-a intamplat in perioada 17 noiembrie 2015 – 9 mai 2016. Pe 28 aprilie 2016, Iordache i-a dat denuntatorului (care a actionat la intelegere cu procurorii), intr-un restaurant din Bucuresti, 126.000 de lei, pentru ca acesta sa semneze alocarile bugetare catre cele doua spitale. Ultima intalnire dintre vicepresedintele ANMDM si denuntator a avut loc pe 22 august 2016, cand Iordache i-a solicitat oficialului sa il ajute sa fie numit pentru un nou mandat vicepresedinte la ANMDM, incepand cu data de 5 septembrie 2016, promitandu-i noi recompense.

Deocamdata nu se stie cine-si permitea sa-i dea lui Iordache comisioane atat de „grase” incat sa aiba de unde sa dea unor terte persoane sume atat de mari, dar este posibil ca in curand sa aflam despre noi acuzatii si despre implicarea unor persoane din conducerea unor firme si ale spitalelor care au beneficiat sau urmau sa beneficieze de influenta cumparata de acesta.

Lazar Iordache a fost, inainte de a ocupa functia de vicepresedinte al ANMDM, consilier personal al lui Adriean Videanu (PDL), pe cand acesta era ministru interimar al Sanatatii, si consilier al secretarului de stat Alin Tucmeanu (UNPR), ambii implicati in dosare penale rasunatoare.

In prezent, Videanu este implicat in cazul „Romgaz – Gaze ieftine pentru Ioan Niculae” instrumentat de DIICOT si este trimis in judecata in dosarul Alinei Bica – privind ridicarea sechestrului DIICOT de pe una din societatile sale, iar Tucmeanu a fost trimis anul acesta in judecata de DNA pentru doua infractiuni de complicitate la dare de mita care ar fi fost savarsite pe vremea cand lucra in Ministerul Sanatatii, condus de Nicolae Banicioiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*