Proteste la Institutul Ana Aslan, in parag de ancheta penala

1 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Mai multi salariati ai unitatii medicale au protestat, in urma anuntului facut de Ministerul Sanatatii privind neregulile cu iz penal constatate aici de Corpul de Control.

 

Dr. Silvi Ifrim

Dr. Silvi Ifrim

Anuntul facut de Ministerul Sanatatii cu privire la intentia de a sesiza Parchetul despre o serie de nereguli, unele de natura penala, gasite de inspectorii Corpului de control, la Institutul Ana Aslan, a tulburat apele in cadrul unitatii medicale. Mai multi angajati, care au atras de partea lor si unii dintre pacienti, au protestat, ieri, impotriva noului manager, dr. Silvi Ifrim.

Astfel, in timp ce in multe spitale din tara, salariatii protestau in contextul grevei generele declansate de Sanitas impotriva Guvernului, la Institutul Ana Aslan, directorul medical, vizat de schimbarea din functie, a antrenat protestele impotriva noului manager.

Numita de curand la conducerea Institutului, medicul Silvi Ifrim se pare ca s-a ingrozit de neregulile pe care le-a gasit in Institut, iar din acest motiv a si solicitat sprijinul Ministerului Sanatatii, sesizand neregulile care au facut obiectul verificarilor Corpului de Control. Inspectorii guvernamentali au constatat nenumarate ilegalitati privind achizitiile publice, plata unor sporuri, decontarea unor tratamente, inchirierea unor spatii sau contractarea unor servicii de curatenie, motiv pentru care a si fost anuntata sesizarea Parchetului, unele probleme fiind suspecatate a fi de natura penala.

 

Dr. Gabriel Preda

Dr. Gabriel Prada

Angajatii nemultumiti, in frunte cu directorul medical Gabriel Preda, au participat ieri, la un protest in curtea spitalului. Desi protestatarii tineau in maini plancarde cu sloganuri Sanitas, acestia contestau noul manager, sustinand ca sub mandatul acestuia, pacientii varstnici care vin al Ana Aslan nu vor mai avea parte de cele mai bune tratamente. Protestatarii au acuzat-o pe dr. Silvi Ifrim ca fiind numita politic, are un comportament neadecvat, atat fata de angajati, cat si fata de pacienti.

Alaturi de directorul medical al institutului, medicul Gabriel Prada, cel in cazul caruia inspectorii Corpului de Control au recomandat revocarea din functie pentru neregulile constatate, unul dintre contestatarii care s-au facut remarcati a fost si seful ambulatoriului, unde au fost descoperite, de asemenea o serie de probleme. Personalul medical a protestat, ieri, timp de cateva ore, atat in curtea spitalului cat si la etajul la care se afla biroul managerului, atragand de partea lor si cativa pacienti varstnici, care fusesera informati ca din cauza noului manager vor ramane fara tratament, in perioada urmatoare.

 

Valentin Popescu

Valentin Popescu

In replica la protestele de la Anna Aslan, Ministerul Sanatatii a transmis, prin purtatorul sau de cuvant, Valentin Popescu, ca nu exista niciun fel de pericol ca pacientii sa nu mai fie tratati, asa cum sustin anagajatii unitatii medicale care, probabil, se simt voizati. Purtatorul de cuvant a declarat ca este vorba de o ancheta administrativa, in urma careia au fost constatate nereguli care nu afecteaza in niciun fel actul medical, iar in eventualitatea in care Parchetul va demara o ancheta penala, pacientii nu vor fi in niciun fel afectati.

Valentin Popescu a mai precizat ca noul manager este cel care a sesizat ministerul cu privire la aceste nereguli pe care le-a constatat inca din primele zile de mandat, iar in urma raportului Corpului de Control a fost reconfirmsat in functie, neavand nicio legatura cu cele constatate, beneficiind, asadar de sustinerea Ministerului Sanatatii.

Referindu-se la anagajatii care au protestat impotriva noului director, reprerzentantul ministerului a precizat ca este posibil ca o parte dintre ei sa se regaseasca printre cei implicati in neregulile constatate de inspectorii corpului de control, iar in aceasta situatie este normal sa fie nemultumiti si sa il conteste pe managerul care a denuntat aceste probleme.

 

Dr. Bogdan Paltineanu la DNA

Dr. Bogdan Paltineanu la DNA

De altfel, problemele de la Ana Aslan nu sunt noi, dr. Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni” fiind retinut de procurorii anticoruptie pentru fapte de natura penala pe care le-ar fi savarsit pe vremea cand era managerul Institutului Ana Aslan. 

Potrivit procurorilor DNA,  „in perioada 12 mai – 21 august 2015, inculpatul Paltineanu Bogdan, in calitate de manager al Institutul National de Geriatrie si Gerontologie «Ana Aslan», in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii, derularea contractelor, angajarea unitatii in operatiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 euro si 18.600 lei. Banii, primiti de inculpat atat intr-un imobil ce-i apartinea, cat si in autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective (emitere comenzi, plata facturi)”.

Procurorii ar fi descoperit ca statul ar fi pierdut 2,6 milioane de euro din contractele incheiate de dr. Paltineanu cu anumite firme care vindeau consumabile Institutului Ana Aslan si de la care managerul ar fi primit mita intre 5 si 10% din valoarea de contract.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*