Lovitura de „maestru”

12 iunie 2013 | 1 comentariu |

Nina

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe fostul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in calitate de membru in Consiliul de Administratie (CA) al institutiei – este stirea bomba care astazi a aratat ca presedintele Basescu este in continuare „jucatorul numarul unu” in politica romaneasca. Asa-zisa „coabitare de principiu” cu Victor Ponta este, tot mai vizibil, o dominatie clara asupra tanarului premier, iar presedintele-jucator arata ca a „glumit” atunci cand a spus ca se retrage din politica.

Cum altfel ar trebui interpretat gestul presedintelui Basescu, in contextul in care el, desi „infiereaza” coruptia cu orice prilej, il readuce in conducerea institutiei care gestioneaza banii sanatatii romanilor tocmai pe Lucian Duta, cel care a plecat de la sefia CNAS in urma unor acuzatii grave de „management defectuos” si pentru care a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie?

Sa ne reamintim ca in luna mai a anului trecut, cand a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duta de la conducerea CNAS, Victor Ponta l-a acuzat pe acesta ca „a creat, inainte de a pleca, o noua problema Guvernului, trimitand facturile referitoare la incasarea taxei de clawback, ceea ce de maine ne poate pune in situatia de a ramane fara medicamente”. Tot atunci a declarat ca va cere ministrului Sanatatii si organelor in drept sa cerceteze intreaga activitate a fostului sef al CNAS.  

Ulterior, Corpul de Control al premierului a anuntat ca va sesiza DNA asupra unor posibile fapte de natura penala, constatate in urma unei verificari a activitatii CNAS in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2012, timp in care la conducerea institutiei s-a aflat protejatul lui Traian Basescu, Lucian Duta.

La inceputul lunii octombrie 2012, actualul presedinte al Casei de Sanatate, dr. Doru Badescu, anunta intr-o conferinta de presa sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie, pentru fapte de natura penala prin care s-ar fi produs opaguba la bugetul statului” (…) „in suma totala de 189.763.842 lei.

Numele lui Duta este asociat si cu scandalul lipsei de morfina din spitale si plecarea din Romania a unor producatori de citostatice si morfina, posibil din cauza taxelor mari care le erau cerute. El a fost audiat de DNA ultima oara pe 2 aprilie 2013, cand a declarat ca a fost audiat pentru un dosar care il vizeaza pe el si pe alti fosti reprezentanti ai Casei.

Iata insa ca presedintele Basescu il numeste in conducerea CNAS, ca reprezentant al Administratiei Prezidentiale, pe postul ramas liber dupa demisia dr. Monica Pop.

In toamna anului trecut, presedintele Traian Basescu o suna pe dr. Monica Pop pentru a a o intreba daca accepta sa faca parte din CA al CNAS, iar aceasta  s-a declarat „onorata” de propunere. Presedintele a semnat decretul pentru numirea sa in CA al CNAS pentru un mandat de patru ani, dar la numai o luna, dr. Pop a demisionat din aceasta functie, pentru a si-o pastra pe cea de director al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti (cel putin aceastea au fost „scuzele” oficiale). Acum, fostul presedinte Lucian Duta o inlocuieste in CA al Casei.

Cu cinismu-i recunoscut, imediat dupa publicarea deciziei presedintelui Basescu, Duta a declarat ca se intoarce la CNAS pentru a impulsiona actuala conducere sa finalizeze proiectele incepute de el, privind cardul de sanatate si dosarul electronic, care au fost stopate si care schimba radical tot mecanismul de functionare a Casei de Asigurari de Sanatate. „Inainte de a fi om politic, sunt medic. Am acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS sa finalizeze proiectele care ajuta pacientul: cardul de sanatate si dosarul electronic al pacientului. Ambele proiecte sunt incepute de mine, dar au fost blocate din iunie 2012”, a declarat Duta pentru Mediafax.

Duta a fost presedintele CNAS in perioada 2009-2012, iar in prezent este membru in Biroul Permanent National al PDL si presedinte interimar al PDL Sector 1.

Ce ar mai fi de spus, decat ca presedintele Traian Basescu da o noua „lovitura de maestru” atat actualei Puteri aflata la guvernare, cat si noua, tuturor, aratand ca puterea reala sta, de fapt, in mana sa? Poate doar ca n-ar trebui sa ne mire daca in curand il vom vedea si pe Blejnar inapoi, la ANAF…

 


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. Cristian Irinoiu spune:

    USL nu are ce cauta in Romania. Au avut timp din 1989 si pana in 2009 sa demonstreze ca nu au nici un fel de afinitati cu poporul roman. Nu numai ca nu au avut pe agenda sanatatea poporului roman ci au promovat imbolnavirea si imbatranirea populatiei din Romaia prin “democratia originala” cum a fost ea numita de Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD. Sa fim bine intelesi: Traian Basescu este cel mai mare om politic roman din 1944 incoace!

Adaugati un comentariu


 

*