Majoritatea pacienților cu forme severe, resimt simptomele Covid-19 și la 6 luni după externare

15 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Concluzia aparține medicilor chinezi, care au efectuat un studiu cohortă în rândul pacienților din regiunea Wuhan, de unde a izbucnit pandemia.

 

Un studiu  care a analizat analizează efectele pe termen lung ale Covid-19 asupra persoanelor spitalizate în provincia Wuhan, din China relevă faptul că mai mult de trei sferturi dintre pacienți prezintă cel puțin un simptom în curs de desfășurare, la șase luni după ce s-au simțit rău și au avut de-a face cu infecția dată de noul coronavirus. Cele mai frecvent simptom care persistă sunt oboseala și slăbiciunea musculară. Mai exact, 63% dintre pacienți au resimțit oboseală sau slăbiciune musculară, 26% dintre pacienți se confruntă cu dificultăți de somn, iar anxietatea sau depresia au fost raportate la 23% dintre pacienți. De asemenea, 76% dintre pacienți au raportat cel puțin un simptom în curs.

Studiul a inclus 1.733 de pacienți cu Covid-19, care au fost externați de la spitalul Jin Yin-tan din Wuhan, între 7 ianuarie și 29 mai 2020.

 

Pacienții au o vârstă medie de 57 de ani, iar vizitele de urmărire s-au făcut în perioada 16 iunie – 3 septembrie 2020. Medicii au mai constatat că pacienții care au fost grav bolnavi și spitalizați aveau mai des funcțiile pulmonare afectate și anomalii detectate în imagistica toracică – care ar putea indica leziuni ale organelor – la șase luni de la debutul simptomului. Aceștia mai notează că nivelurile de anticorpi neutralizanți au scăzut cu mai mult de jumătate (52,5%) după șase luni la 94 de pacienți, al căror răspuns imun a fost testat, ridicând îngrijorări cu privire la posibilitatea de a fi reinfectați cu virusul. Acesta este unul din puținele studii de urmărire efectuate în cazul Covid-19, dat fiind faptul că boala este una nouă, despre care nu se știa nimic până la momentul apariției.

În acest sens, profesorul Bin Cao, de la Centrul Național de Medicină Respiratorie al Universității Medicale din Beijing a declarat că  „deoarece Covid-19 este o boală atât de nouă, începem doar să înțelegem unele dintre efectele sale pe termen lung asupra pacienților. Analiza noastră indică faptul că majoritatea pacienților continuă să trăiască după părăsirea spitalului cu cel puțin unele dintre efectele provocate de coronavirus și evidențiază necesitatea îngrijirii post-externare, în special în cazul celor care suferă de infecții severe”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*