Majoritatea romanilor au o perceptie gresita despre pediculoza

Un studiu desfasurat la nivel national arata ca multi cred ca este vorba despre o problema de igiena personala, o afectiune rusinoasa sau o boala a copilariei, iar peste 60 la suta declara ca au scapat de paduchi folosind gazul.

 

pediculoza paduchiPediculoza, sau infestatia cu paduchi, este o problema cu care multi s-au confruntat, fie in copilarie, fie la maturitate. Constituie insa un subiect tabu, pentru ca majoritatea celor care au trecut printr-o astfel de experienta se jeneaza sa recunoasca. Acest fapt se datoreaza unei perceptii total gresite care persista si in prezent in privinta acestei probleme, multi considerand-o o dovada a lipsei de igiena sau o afectiune rusinoasa, iar cei care au avut ghinionul sa se aleaga cu o astfel de „pacoste” sunt, in majoritatea cazurilor, stigmatizati si izolati in societate.

In ton cu aceste perceptii invechite si total eronate, si metodele pe care romanii spun ca le-au folosit pentru a scapa de paduchi sunt tot unele traditionale. Peste 60 la suta dintre cei care au recunoscut ca au avut pediculoza spun ca au scapat de ea tratandu-se cu gaz, desi in ultima vreme au aparut numeroase produse farmaceutice mult mai eficiente.

Recent, compania farmaceutica Omega Pharma si Pharanix, un cunoscut producator de produse pentru tratamentul pediculozei, au comandat un studiu la nivel national pentru a afla care este perceptia romanilor in ceea ce priveste pediculoza si in ce masura acestia cunosc cauzele, efectele si modalitatile de tratament ale acestei afectiuni. Rezultatele studiului au fost comunicate in aceasta saptamana, iar reprezentantii celor doua companii au precizat ca, in fapt, pediculoza nu este o problema de igiena personala, ci, la fel ca o gripa sau viroza, este o afectiune transmisibila intalnita adeseori in comunitate.

 

paduchi pediculozaAtunci cand afla ca au pediculoza, reactia majoritatii romanilor este predominant una de jena. Cu toate acestea, desi 79% dintre respondentii cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani au declarat ca au avut paduchi de cap, multi nu au nici acum o perceptie corecta in privinta acestei probleme. In general, romanii sunt destul de bine informati, dar cand vine vorba de pediculoza, 21% dintre cei chestionati afirma ca aceasta este o problema de igiena personala, in timp ce 23% spun ca este o afectiune rusinoasa sau o boala a copilariei.

Parintii chestionati in cadrul studiului considera ca cel mai important lucru din perspectiva copilului lor este ca acesta sa nu fie marginalizat, jignit sau ridiculizat de catre adulti si colegi. Din perspectiva lor, cel mai important lucru este sa fie tratati repede, bine, cu un tratament eficient si sigur, dovedit medical. Cu toate acestea, tratamentele traditionale, respectiv gazul, prevaleaza asupra tratamentelor medicale. 64% dintre adulti au folosit gazul si doar 30% tratamentele medicale, iar 2 din 3 respondenti nu cunosc niciun produs farmaceutic care trateaza pediculoza.

 

paduchiRezultatele studiului mai arata ca, 30% dintre parinti sunt dezgustati si 24% sunt panicati atunci cand afla despre copilul lor ca are paduchi de cap. Mai mult decat atat, comportamentul parintilor influenteaza major si reactia copiilor, care se simt panicati  in 25% din cazuri, speriati in 22% din cazuri, sau murdari in 19% din cazuri.

Cristiana Haica, psiholog, confirma ca stresul parintilor produce efecte negative asupra copiilor. „Este clar ca pediculoza genereaza un stres considerabil nu numai copiilor care au fost infestati, ci si parintilor. Ca in orice alta problema, copiii invata cum sa reactioneze emotional fata de ea de la adulti. Astfel, daca vad repulsie, dezgust, teama, frica sau disperare la adultii din jurul lor, vor invata sa reactioneze asemanator. Reactia adultilor este conditionata de propriile experiente din copilarie fata de aceasta afectiune si de aceea este important sa desfasuram campanii de educare si informare, astfel incat parintii si copiii sa stie ca exista metode facile de preventie si tratament”, sustine psihologul.

Monica Reu, specialist in comunicare non-violenta, adauga ca „modul in care ne purtam si comunicam are efecte pe termen lung, mai ales atunci cand este vorba despre copii. Dezgustul, intoleranata si rusinea afecteaza imaginea de sine a copiilor si, implicit, modul in care se vor purta cu ceilalti acum si in viitor”.

 

Silviu Toader

Silviu Toader

Studiul arata, de asemenea, ca exista deja o schimbare la nivelul comportamentului romanilor. Locuitorii din mediul urban folosesc din ce in ce mai mult tratamentele medicale atunci cand vine vorba de paduchii de cap, iar 90% dintre parintii ai caror copiii au avut pediculoza spun ca au folosit tratamente farmaceutice impotriva paduchilor, chiar daca ei, in copilarie, au fost tratati cu gaz sau alte metode traditionale. Gradul de satisfactie in urma tratamentelor farmaceutice este mult mai ridicat decat in cazul celor traditionale, parintii declarandu-se extrem de satisfacuti. Cu toate acestea, efortul de informare si educare in privinta tratamentului trebuie sustinut in continuare si, mai mult decat atat, trebuie incurajata comunicarea pozitiva, astfel incat copiii care au paduchi de cap sa nu fie afectati emotional.

Tinand cont de aceste rezultate, compania Omega Pharma a lansat, cu sprijinul Ministerului Educatiei, o campanie de educare si informare privind preventia si tratamentul pediculozei, adresata parintilor, copiilor si cadrelor didactice. „Atunci cand le vorbim copiilor despre paduchii de cap, ii invatam de fapt despre cum trebuie sa reactioneze atunci cand au o problema de sanatate. Ei invata nu doar cum sa se comporte atunci cand au pediculoza, ci mai ales despre ce inseamna preventia si despre responsabilitatea pe care o au fata de ei insisi si fata de colegii lor, atunci cand apare o problema de sanatate. Noi credem ca este vital sa le transmitem copiilor mesaje pozitive legate de sanatatea publica”, a declarat in acest sens Silviu Toader, managerul Omega Pharma.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*