Management de salon prafuit

22 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Francisco StoicaIn capitalismul schilod instalat pe taramurile noastre parjolite de interese in cea mai mare parte nesimtite, atunci cand ceva nu functioneaza se tipa ca din gura de sarpe: Vedeti, de cand va spun eu, trebuie privatizare, nu se mai poate fara manager privat! Asta nu-si fura caciula si vrea sa faca profit spre binele tuturor.

Spre binele tuturor? Sau ceva de genul daca merge repede, cu o viteza de multi euro pe secunda, e bine, daca nu, ne facem catrafusele si o stergem, lasand angajatii sa protesteze mult si bine la portile cu lacat atat de mare incat sigur a fost ochit pentru a fi vandut la fier vechi…

Nimic de spus, sunt si firme care merg serios si bine, iar pentru a-ti ingriji sanatatea gasesti la tot pasul cabinete particulare de incredere. Dar cand aud ca spitalul din Drobeta Turnu Severin are un management privat si acolo lucrurile merg mai bine, sunt mai multe medicamente, este curatenie mai multa, ma cam enervez. Corect, de toata lauda ceea ce se intampla acolo.

Dar in celelalte spitale tot despre management este vorba, chiar daca nu privat. De ce nu pot fi puse lucrurile la punct? S-au invatat oare sa gandeasca cei cu putere de decizie ca daca este vorba de banul public, de bugetul statului, nu are nicio importanta daca este este risipit aiurea?

Oare in toti acesti ani nu au existat controale? Cu siguranta da. Au fost luate masuri in urma lor? Asta nu mai stim. Dar efectele se vad de la prima treapta pe care calci in unele spitale. Cati din cei care au gestionat fondurile spitalelor in mod necorespunzator au fost schimbati? Putini. Cati din cei care nu au asigurat fondurile necesare sistemului medical au fost pedepsiti? Cred ca niciunul. Pentru ca toti se acopera cu hartii. Pentru ca este mai simplu sa spui nu sunt bani cand, culmea, ne intra miliarde de euro in tara, trimitand astfel in anticamera pe toti bolnavii Romaniei, o anticamera la usa careia asteapta de fapt si cei sanatosi.

De fapt, ce cred eu ca ar fi corect? Daca se confirma succesul managementului privit, ar fi bine sa fie inlocuiti toti cei care au o gandire paguboasa, de… stat. Altfel, cu o floare la Drobeta Turnu Severin nu vom vedea mai putini bolnavi care ies din spitale, in pijamale, pentru a merge la farmacia din colt dupa medicamente. Deocamdata, desi nu cred ca cei ajunsi pe functii importante in sistemul medical nu au capacitatea de a conduce bine, din vina lor sau a sefilor lor managementul nu este internat la urgente, ci intr-un salon prafuit si are o perfuzie alimentata doar din cand in cand…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*