Maraton de evenimente stiintifice si culturale la Zilele UMF Targu Mures

9 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestea includ o expozitie inedita, cu lucrari de arta plastica realizate de medici, farmacisti si studenti, cursuri si conferinte cu participare internationala si inaugurarea unui centru avansat de cercetari medicale si farmaceutice.

 

umf targu muresSaptamana aceasta sunt in plina desfasurare Zilele UMF Targu Mures, manifestare de traditie organizata la sfarsitul fiecarui an de institutia de invatamant medical care se mandreste cu 70 de ani de .

Anul acesta a fost unul mai special, in care UMF Targu Mures a desfasurat o suita de manifestari, incepand din luna februarie, sub genericul UMF 70, pentru a marca implinirea a 70 de ani de la infiintare.

In aceasta saptamana, care incheie sirul evenimentelor aniversare, universitatea mureseana este gazda unei serii de activitati culturale si stiintifice la care participa sute de medici, farmacisti, studenti, cadre didactice ale institutiei de invatamant, precum si reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii. Primele doua zile au fost dedicate activitatilor cultural-artistice, care au inclus vernisajul unei expozitii de fotografie „UMF Ieri si Azi”, in  cadrul careia s-au prezentat imagini de arhiva mai vechi de 70 de ani, cu campusul Universitar, vechea arhitectura a salilor din cladirea principala si imagini cotidiene. O expozitie de arta plastica a reunit lucrari realizate de medici, farmacisti si studenti ai universitatii. Expozitia, numita sugestiv „Arta in suflet de medic”, a fost precedata de o manifestare dedicata multiculturalitatii, sub genericul „Zilele Culturale Maghiare”, care a deschis seria manifestarilor din aceasta saptamana.

 

umf targu muresDaca primele doua zile au fost dedicate culturii, ziua de astazi este rezervata manifestarilor stiintifice, care includ a opta Sesiune Stiintifica Anuala a Doctoranzilor si a cincea Conferinta a Postdoctoranzilor in Medicina si Farmacie. In paralel are loc un workshop de Simulare Aplicata in Medicina, organizat in parteneriat cu Centrul de Simulare Medicala din Munchen, in cadrul proiectului european „Med Sim” derulat de UMF Targu Mures si care se incheie la sfarsitul acestui an.

In premiera pentru  UMF Targu Mures, va avea loc o conferinta stiintifica studenteasca pe tema chirurgiei cardiace. Astfel, Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania, filiala Targu Mures, in colaborare cu asociatia „Tinerii Chirurgi”, sub coordonarea UMF Targu Mures va organiza, incepand de astazi pana duminica, prima editie a Conferintei Nationale de Cardiologie Interventionala si Chirurgie Cardiovasculara ConCORDIS, cu participare internationala.

Tot astazi, va incepe Cursul European de Educatie in Anestezie, un curs traditional, organizat de UMF Targu Mures in fiecare an. Evenimentul va  avea invitati din Israel, Ungaria si liderii de opinie in anestezie si terapie intensiva din Romania. Ziua se va incheia cu un concert aniversar, sub genericul UMF70, sustinut de Corul Madrigal, la Palatul Culturii din Targu Mures.

 

UMF Targu Mures

UMF Targu Mures

Cel mai important eveniment programat pentru maine este inaugurarea primului Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice din Romania, in care s-au investit 10 milioane de euro, provenind din fonduri europene obtinute in cadrul unui proiect derulat de institutia de invatamant. La eveniment si-au anuntat prezenta numerosi oficiali din Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, alaturi de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare precum si rectori ai altor universitati de medicina din tara.

Participantii vor fi invitati apoi la Gala Festiva a UMF Targu Mures, o alta manifestare de traditie, care anul acesta va include lansarea albumului – „110 ani de istorie, 70 de ani de UMF”, lansarea monedei aniversare  „UMF70” emisa de catre Banca Nationala a Romaniei si a emisiunii filatelice „UMF70”, realizata de catre Romfilatelia.

Seria de manifestari se va incheia vineri, cu Sesiunea Stiintifica a Cadrelor Didactice si o Sesiune Stiintifica in Chirurgie in cadrul careia vor fi prezentate realizari deosebite in acest domeniu, de catre specialisti din Romania, Germania si Ungaria. Tot vineri are loc Sesiunea Stiintifica a Academiei de Stiinte Medicale, filiala Mures, iar de la ora 13.30, in sala de festivitati a Universitatii, prof. dr. Andreas Boeck, de la Universitatea de Medicina din Viena, va sustine un workshop despre Reforma Curriculara.

Zilele UMF Targu Mures si implicit seria de manifestari UMF70 se vor incheia cu un concert sustinut de solisti ai Operei Romane din Cluj-Napoca.

 


Adaugati un comentariu


 

*