Medicamente și dezinfectanți pentru Ucraina

21 februarie 2022 | 0 comentarii |

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat acordarea de asistență umanitară de urgență pentru Ucraina, după ce, autoritățile de la Kiev au solicitat ajutor prin Mecanismul European de Protecție Civilă și prin Centrul Euro-Atlantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, luni seară, Hotărârea numărul 8, pentru acordarea de asistență umanitară de urgență pentru Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, ajutorul a fost aprobat ca urmare a solicitării de ajutor umanitar din partea autorităților de la Kiev, prin Mecanismul European de Protecție Civilă și prin Centrul Euro-Atlantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre.

Ajutorul oferit Ucrainei constă, potrivit anexei la Hotărârea CNSU, în medicamente și substanțe dezinfectante, iar „fondurile necesare asistenței se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile competente”.

Transportul produselor va fi asigurat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pe cale rutieră, cu mijloace auto din dotare, iar produsele medicale au fost oferite, cu titlu gratuit, de fabricile de medicamente „Antibiotice” Iaşi şi „Terapia” Cluj.

 

Comisia Europeană colaborează deja cu cinci state membre UE (Austria, Franţa, Irlanda, România şi Slovenia) pentru coordonarea furnizării de materiale esenţiale populaţiei civile ucrainene, precum materiale medicale, corturi de campanie saci de dormit, în contextul ameninţării unei escaladări a conflictului cu Rusia. România oferă 5.000 de pachete de analgezice, 5.000 de pachete de antiinflamatoare, 5.000 de pachete de antibiotice şi 840 l de dezinfectant pentru mâini. „Ministerul Afacerilor Externe sprijină, prin reprezentanțele diplomatice ale României în Ucraina, procesul de finalizare a documentației aferente realizării asistenței internaționale oferite de către România”, se mai arată în hotărârea CNSU.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că „UE este pe deplin solidară cu populaţia ucraineană, inclusiv prin sprijin concret. De îndată ce Ucraina ne-a solicitat asistenţă, am depus eforturi neîntârziate pentru a ajuta autorităţile. Va ajunge foarte curând la destinaţie asistenţa imediată în materie de protecţie civilă. Slovenia, România, Franţa, Irlanda şi Austria au făcut primele oferte şi mă aştept ca şi alte state membre ale UE să ofere asistenţă suplimentară în zilele următoare”, a spus el.

 

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, Austria oferă 50.000 l de dezinfectant pentru mâini, 9.000 l de dezinfectant pentru suprafeţe, 50.000 de ochelari de protecţie, 50.000 de măşti de protecţie şi 20.000 de mănuşi nesterile.

Franța vine în ajutorul ucrainienilor cu 15 corturi, 300 de corturi de familie, 1.500 de pânze pentru acoperirea solului, 2.100 de pături şi 300 de saci de dormit, 500 de truse de igienă, 25 de latrine uscate, 3.000 de mănuşi chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN), 10.000 de mănuşi de vinil, 50.000 de măşti chirurgicale, 36 de cutii de medicamente, fiecare având capacitatea de a trata sute de pacienţi, precum şi un post medical avansat capabil să trateze 500 de răniţi;

Irlanda oferă 10.000 de costume de protecţie, 50.000 de măşti chirurgicale, 2.583 l de dezinfectant pentru mâini, iar Slovenia, 1.000.000 de măşti de unică folosinţă nemedicale, 125.000 de perechi de mănuşi de latex, 125.000 de perechi de mănuşi de nitril, 200 de perechi de cizme de cauciuc şi 10 generatoare diesel (6 kW).

Executivul comunitar aşteaptă ca şi alte state membre să trimită mai multe ajutoare în zilele următoare „pentru a sprijini eforturile de pregătire a Ucrainei pentru toate scenariile posibile”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*