Medicamentele pentru cronici se vor putea elibera fractionat, de luna viitoare

29 mai 2014 | 1 comentariu |

Noul model de reteta electronica va contine si o componenta facultativa, valabila numai pentru eliberarea fractionata, atat in ceea ce priveste numarul medicamentelor cat si al cantitatii din fiecare medicament, cu numarul de zile pentru care s-a eliberat medicamentul respectiv.

 

Farmacist Doina Nenu

Farmacist Doina Nenu

Medicamentele prescrise pentru boli cronice se vor putea elibera si fractionat, la solicitarea asiguratului, la nivel de medicament si nu doar la nivel de reteta, ca in prezent.

Incepand cu a doua saptamana a lunii iunie, formularele vor contine si o rubrica speciala, facultativa, in care farmacistul va trece cantitatea de medicamente „eliberata” (UT) si zilele de tratament asigurate prin aceasta cantitate, sustine presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Radu Tibichi a declarat astazi, cu ocazia participarii la Forumul Industriei Farmaceutice — FIF 2014, organizat de Pharma Business Services in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, ca in noul pachet de servicii medicale de baza „a fost introdusa si posibilitatea ca reteta electronica sa fie eliberata fractionat. Astazi, vom posta pe site noul model de reteta, la care se mai adauga o componenta si speram ca intr-o saptamana sa devina operational noul formular de reteta, astfel incat pacientii cronici carora li se elibereaza retete pentru trei luni de zile sa poata sa ridice din farmacii reteta lunar, urmand ca ei sa retina o componenta a eliberarii si in luna urmatoare sa se poata adresa oricarei farmacii si sa continue tratamentul. In felul acesta, medicii nu vor mai fi grevati de aceasta activitate pentru a prescrie aceeasi reteta, din motivul ca asiguratii nu au posibilitati financiare sa-si procure medicamentele pentru mai multe luni”.

 

Radu Tibichi - CNAS

Radu Tibichi – CNAS

Presedintele CNAS a mai aratat ca prin noul pachet de servicii medicale de baza contine si avantajul ca numarul de medicamente de care au nevoie nolnavii cronic se vor putea acorda acum pe una sau mai multe prescriptii, dupa caz, nemaifiind limitat la sapte pe o singura reteta lunara, ca in prezent.

Aceasta inseamna ca va oferi posibilitatea ca medicii, in situatia in care se schimba o schema terapeutica sa poata sa emita mai multe retete intr-o singura luna pentru bolnavii cronici. Sunt lucruri care au fost corectate, care conduc la o functionare normala a sistemului si sper ca vor constitui un real beneficiu in ceea ce priveste derularea relatiilor contractuale intre casa si furnizori”, a mai spus Radu Tibichi.

Presedintele CNAS considera ca eliberarea fractionata a medicamentelor, element nou cuprins in formularul de prescriptie electronica, pe langa facilitarea accesului bolnavilor la medicamentele prescrise pe o perioada mai lunga de timp si degrevarea medicilor de o munca in plus, va oferi si farmacistilor posibilitatea de a-si fideliza pacientii, astfel incat prezinta avantaje pentru toata lumea.

Noua modalitate de prescriere ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 iunie 2014, dar asa cum a anuntat Radu Tibichi, va mai dura cel putin o saptamana. Modelul de reteta prescris pana la sfarsitul lunii mai va fi valabil, insa, pana la data cand are valabilitate prescriptia.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Farmacii

Comentarii (1)

  1. Stefan Andrei spune:

    Aceasta alternativa vine in ajutorul STRICT al MEDICULUI, pt. ca astfel are mana libera sa-si mai achizitioneze vre-o 100 de pacienti pe langa cei pe care ii are. Un alt minus este acela ca medicul spune pacientului ca NUMAI anumite farmacii pot elibera fractionat, ca sa mai aiba un motiv pt a trimite la farmacia “preferata”, deci inca un motiv de a subjuga farmaciile independente. ASTA DENOTA CA LANTURILE DE FARMACII NU AU SPECIALISTI. Cu siguranta acest mesaj va fi aruncat pt ca nu convine, dar macar odata sa fie citit si cand cei ce fac tipurile de retete sau listele de medicamente sa se gandeasca la ce am scris. Deschideti ochii pentru ca fiecare din noi poate fi pacient. Va multumesc !

Adaugati un comentariu


 

*