Medicii buzoieni, instruiti pentru cresterea calitatii actului medical si prevenirea malpraxisului

3 mai 2013 | 0 comentarii |

Printr-un proiect derulat cu fonduri europene, acestia sunt informati despre raspundereape care o au in caz de culpa medicala, modalitatile prin care pot fi trasi la raspundere pentru erorile profesionale, cat si despre felul in care se pot apara de acuzatii, prin cresterea calitatii actului medical si respectarea legislatiei in vigoare.

 

Dr. V. Astarastoae si dr. A. Nanu

Noua Lege a Malpraxisului medical si lansarea asigurarilor private de sanatate sunt pe cale sa devina realitate, dar ridica inca o serie de intrebari asupra felului in care aceste acte normative vor actiona, atat pentru medici cat si pentru bolnavi. Pentru a nu fi luati prin surprindere, medicii buzoieni, pintr-un proiect derulat sub egida UE, prin Fondul Social European POS DRU 2007-2013, sub egida Ministerului Muncii si Colegiului Medicilor din Romania, au fost instruiti, prin MedRight Experts, despre mijloacele de crestere a calitatii actului medical, cat si despre raspundereape care o au in caz de culpa medicala, modalitatile prin care pot fi trasi la raspundere pentru erorile profesionale, cat si despre felul in care se pot apara de acuzatii nefondate.

Coordonatorii programului sunt dr. Andrei Nanu – din partea MedRight Experts, care sustine si cursurile prin care sunt instruiti medicii, respectiv, prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele CMR, care considera ca este necesar ca actul medical sa se desfasoare in conditii optime pentru pacient, dar si pentru medic. Modulul pentru medicii de familie a fost finalizat, iar in aceasta perioada se desfasoara module pentru alte specialitati medicale.

 

Dr. Ion Japie

La Buzau au fost sustinute doua astfel de cursuri, de cate doua zile fiecare, unul pentru medici medici din Spitalul Judetean si din Policlinica Municipala Titulescu, cativa dintre ei facand parte din structura locala a Colegiului Medicilor, iar la cel de-al doilea, pentru medicii dentisti din judet.

 „Pot spune ca este unul dintre cursurile la care mi-am dorit sa nu ratez nicio discutie si niciun detaliu. Este un curs interactiv, la care s-au prezentat  tot felul de scenarii posibile si chestionare si s-a explicat cum trebuie procedat  practic, in fiecare situatie, al carui scop este ca odata cu aderarea la UE,  legislatiile medicala dar si legislatia legata de Malpraxis, sa fie aliniate  legislatiei UE, dar si sa fie respectate la fel. Ca urmare, s-a simtit nevoia ca specialistii din sanatate, de la toate nivelurile (MS, Comisia Nationala de Etica, Agentia Nationala a medicamentului, furnizorii de servicii medicale) sa ia cunostinta de modificarile legislative, deja implementate in Legislatia romaneasca, urmand ca pe parcursul aparitiei unor noi acet normative, sa fie si acelea integrate”, a precizat dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean al medicilor Buzau, in urma participarii la curs.

 

Dr. Mihai Tache

Probleme legate de drepturile si obligatiile pacientului, de consimtamantul informat al pacientului pe parcursul desfasurarii unui act medical, dreptul la confidentialitatea datelor medicale ale pacientului atat in circuitul medical cat si limitarile de a face publice anumite informatii au fost subiecte dezbatute pe indelete.

Cursul a avut mai multe module teoretice, dar si cateva ateliere practice in care s-au testat cunostintele dobandite prin teste grila aplicabile la anumite situatii practice.

Elementul esential al cursului a fost INTERACTIVITATEA, motiv pentru care elementul de „plictis” a fost inlaturat. Fiecare cursant, pe masura ce lectorul dezbatea o anume problema, putea pune intrebari scurte, putea primi raspunsul pe loc, lucru care de multe ori a generat o cascada de intrebari binevenite pentru lamurirea aspectelor legislative. S-a plecat de la delimitarea raspunderii actului medical si ce organe au dreptul, conform legii sa analizeze o anume situatie aparuta. Acestea sunt elemente definitorii foarte importante,  deoarece in decursul anilor plangerile de malpraxis au fost inmanate un organisme care nu aveau dreptul de a analiza presupusa culpa sub aspectul malpraxisului, dar care in necunostinta de cauza si-au dat gresit cu parerea”, a mentionat la randul sau, dr. Mihai Tache, medic chirurgie plastica si arsi.

 

Accesul ziaristilor, limitat

Un aspect particular a fost accesul mass media la informatii medicale legate de pacient. La acest aspect, s-a aratat ca legislatia este cat se poate de clara, pacientul este singurul indreptatit sa dea informatii asupra unei afectiuni medicale, in caz contrar considerandu-se ca s-a facut o lezare a dreptului pacientului la confidentialitate si intimitate.

Legislatia prevede, in acest sens, urmatoarele:

– Accesul mass media intr-o institutie sanitara se face numai cu acordul conducerii institutiei si numai in acele spatii la care s-a primit autorizare;

– Pe parcursul vizitei, jurnalistul va fi permanent insotit de un reprezentant al spitalului (ex. purtatorul de cuvant);

– Dreptul de a filma, fotografia pacienti din spital sau de a le lua un interviu se face numai dupa ce persoana respectiva (sau fiecare persoana dintr-un salon, daca ele apar in imagini) isi da/dau acordul in scris, acord care va fi depus la conducerea spitalului;

– Personalul medical si institutia medicala nu are dreptul de a divulga nicio informatie referitoare la un pacient, acesta (sau o persoana delegata de el) fiind singurul care poate oferi informatii, daca doreste si cat doreste sa divulge.

– Personalul medical sau institutia poate face referire numai la chestiuni generale (precum ca pacientul este in spital, daca spitalul are toate dotarile (aparatura, medicatie, personal calificat) privind rezolvarea cazului sau daca se impune la apelarea unui esalon medical superior.

– Presa sau personale private care fotografiaza sau filmeaza in spital fara acordul institutiei si acordul pacientilor si care fac publice aceste informatii pot raspunde in fata justitiei, actul lor constituind o incalcare a dreptului persoanei la intimitate si confidentialitate.

 

Totodata au fost punctate drepturile unor institutii de a solicita date despre un anumit pacient. In general, aceste drepturi le au doar institutiile medicale superioare (DSP, MS, Casa de Asigurari de Sanatate) sau organe de ancheta judiciara (politie, tribunal, procuratura), dar si acestea numai in urma unei solicitari scrise, depuse la secretariatul spitalului. In acelasi context, oricare alte institutii civile nu au dreptul de a solicita si primi informatii despre pacient – exceptie facand solicitarile firmelor de asigurari de viata si numai daca pacientul, in contractul cu aceasta firma, a declinat acest drept institutiei respective (se dovedeste printr-o copie a contractului).

O alta problema mult discutata a fost legata de consimtamantul pacientului la un act medical, posibilitatea acestuia de a refuza un act medical, dreptul pacientului de a delega o alta persoana care primeasca informatii legate de starea pacientului si de a hotari in numele sau la o acceptarea unui serviciu medical. De asemenea, au fost discutate si acele exceptii care solicita interventia medicala chiar fara acordul pacientului si situatiile medicale in care medicul poate sa-si depaseasca limita competentelor specialitatii lui (urgente care pun in pericol iminent viata pacientului care nu-si poate da consimtamantul din diferite motive, cum ar fi imposibilitatea transportului pacientului catre un esalon specializat, lipsa unui specialist in problematica respectiva si care poate fi apelat in timp util) – aceste situatii neconstituind act de malpraxis.

 

Mai trebuie stiut ca responsabilitatea malpraxisului este personala, in consecinta pacientul trebuie sa-si dea acordul de a primi ingrijiri medicale fata de fiecare membru al echipei medicale, cu nominalizare precisa (nume, prenume, grad/calificare medicala). De asemenea, au fost discutate aspecte legate de malpraxisul institutional (responsabilitatea unitatii medicale).

La finalul cursului s-au discutat aspecte legate de asigurarile de malpraxis, de limitarile aparute in aceste contracte privind acoperirea unor situatii specifice precum si atentia deosebita pe care trebuie sa o arate medicul inainte de a semna o asigurare de malpraxis.

Medicii care au participat la acest curs vor avea dreptul de a folosi informatiile legislative sau de a cere anumite lamuriri la situatii particulare, informatii care vor fi puse la dispozitie gratuit de firma de consultanta prin site-ul web, accesul fiind numai pentru participantii la curs.

Prin intermediul acestui Curs -Atelier vor fi „scoliti” circa 4000 de medici care la randul lor, prin cunostintele capatate, isi vor informa si colegii.

Potrivit dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Medicilor din Buzau, conducerea Spitalulu Judetean de Urgenta si-a dat acordul pentru ca medicii din toate sectiile sa fie informati, in perioada urmatoare, despre toate aceste prevederi, astfel incat calitatea actului medical sa inregistreze o crestere, iar malpraxisul sa poata fi prevenit.


Adaugati un comentariu


 

*