Medicii buzoieni, protest la Ministerul Muncii

31 martie 2016 | 0 comentarii |

Ei s-au alaturat celor aproximativ 200 de medici care isi exprima astfel nemultumirea fata de ignoranta cu care guvernantii trateaza problemele cu care se confrunta sistemul sanitar si sunt decisi sa continue actiunile de protest pana cand revendicarile le vor fi solutionate. 

 

Medici buzoieni picheteaza Ministerul Muncii Halatele albe vor RESPECT! Medicii sunt decisi sa protesteze pana-npanzele albe. Nu se mai lasa aburiti cu promisiuni, nu mai vor sa fie calcati in picioare. Politicienii tocmai si-au votat noi privilegii, dar nu gasesc solutii la problemele Sanatatii celor care i-au trimis in Parlament sa le reprezinte interesele, nu sa-i extermine9000 de primari, viceprimari si alti alesi vor beneficia de pensii speciale. Nu se indura, insa, ca si pentru cei 14000 de medici care muncesc pentru 40.000 cati ar trebui sa aiba aceasta tara, sa dea o lege prin care, spre exemplu, din bugetele alocale pentru panselute, sa le dubleze, macar, salariile!!!

Media europeana lunara permisa, cu garzi cu tot, este de 140-160 de ore, iar medicii din Romania fac in medie peste 200 de ore. Exista spitale si specialitati medicale pentru care, din lipsa de personal, numarul garzilor este si mai mare. In plus, pe sectie, fiecare medic trebuie sa faca treaba pe care ar trebui sa o faca doi sau trei specialisti, in fiecare zi, a explicat dr. Victor Ionita, liderul Sindicatului Independent al Medicilor Buzau, reamintind ca medicii buzoieni au tras un semnal de alarma inca din toamna anului trecut.

 

protest medici3Dupa ce de la Ministerul Sanatatii au fost lasati sa plece cu aceleasi probleme, fara cea mai mica directie indreptata catre solutii, medicii din Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania – C.F.S.M.R. au iesit in strada. Sindicalistii incearca in acest fel sa atraga inca o data atentia autoritatilor ca nemultumirile personalului medical au ajuns la limita suportabilitatii.

Sindicatul Independent al Medicilor din Buzau, care pentru a atrage atentia asupra situatiei critice din sistem a protestat si anul trecut, ajungand la un pas de demisia in bloc, a sustinut inca de la inceput miscarile de protest declansate in aceasta perioada de sindicatele din sanatate. Medicii buzoieni care profeseaza in Spitalul Judetean de Urgenta si in Spitalul Municipal Ramnicu Sarat au raspuns prezent si la evenimentul de astazi, astfel ca alaturi de colegii lor din Bucuresti si din alte orase din tara au protestat in fata Guvernului.

 

sursa foto: Facebook, Cristi Clot

sursa foto: Facebook, Cristi Clot

In septembrie 2015, peste 75% dintre medicii din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau au semnat pentru „demisia in bloc”, iar ceilalti pentru „greva generala”.  In octombrie, medicii buzoieni chiar au protestat in fata Guvernului, dar se pare ca autoritatile nu s-au speriat prea tare pentru ca tot ce a gasit de cuviinta Ministerul Sanatatii sa faca a fost sa transmita autoritatilor locale sa gaseasca solutii de a incheia conflictul. Iar pentru ca erau prea putini, medicii buzoieni au suspendat conflictul, in asteptarea unei miscari sindicale de mai mare amploare, ca cea de acum, la care au aderat imediat ce a fost anuntata.

„Vom continua protestele pana cand se vor solutiona revendicarile formulate si transmise autoritatilor. Asa nu se mai poate. Este inuman sa vezi ca dupa ce te-ai pregatit cel putin 11-12 ani sa fii medic, sa salvezi vieti, esti cu mainile legate din cauza lipsurilor din sistem, a crizei de specialisti, a salariilor mizere si a felului in care esti tratat de autoritati. Daca nu vor constientiza ca Sanatatea este o prioritate nationala, iar medicii constituie un segment profesional de care trebuie sa tina seama, probabil se va produce inevitabilul, vom recurge la proteste extreme sau, pur si simplu, parasim sistemul”, a a mai spus, pentru SanatateaBuzoiana, dr. Ionita.

 

protest medici (2)O delegatie a Federatiei Sindicale Hipocrat si Sindicatului Promedica a fost primita de un secretar de Stat al Ministerului Muncii. S-a discutat despre timpul de garda din spitale, iar consilierul i-a asigurat ca va organiza niste controale, avand in vedere ca este ilegal timpul de lucru in plus. In ceea ce priveste tergiversarea proiectului noii legi a salarizarii unitare, reprezentantii Ministerului Muncii le-au explicat sindicalistilor ca nu au primit la timp draft-ul de la Ministerul Sanatatii.

Medicii cer aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat; respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal; asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate, cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

Astazi, peste 200 de medici si asistenti medicali au protestat in fata sediului Ministerului Muncii. Pichetarea a fost organizata de Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, si sustinuta de Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si Societatea Nationala de Medicina Familiei. La protest au participat membri ai organizatiilor sindicale din Bucuresti si din judetele Buzau, Braila, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Olt, Timis.

 

medici buzoieni protestUPDATE: Organizatiile sindicale au transmis un comunicat prin care anunta ca, in timpul manifestarii, liderii formatiunilor participante la protest au fost chemati la discutii de reprezentanti ai Ministerul Muncii. Agenda a cuprins urmatoarele teme: respectarea timpului de lucru si de repaus in conformitate cu prevederile Codului Muncii si cu normele europene in vigoare; eliminarea termenului de obligativitate in raport cu orele de lucru suplimentare, ceea ce inseamna ca orele de garda sa fie efectuate cu acordul medicului si platite in conformitate cu prevederile Codului Muncii; acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca, de noapte, de ture si de doctorat, in procent la salariul actual, si nu in cuantum.

Noua lege a salarizarii, al carui proiect va fi inaintat sindicatelor pana la sfarsitul saptamanii pentru eventuale modificari, va abroga Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, afirma sindicalisti din sanatate, dupa discutiile avute cu reprezentanti ai Ministerului Muncii.

 

medici pichet ministerul munciiAm primit asigurari ca se vor lua masuri specifice pentru rezolvarea problemelor, prin inspectoratele teritoriale de munca. In premiera, reprezentantii Ministerului Muncii au afirmat ca noua lege a salarizarii, al carui proiect va fi inaintat sindicatelor, pana la sfarsitul saptamanii, pentru eventuale modificari, va abroga Legea 284/2010. Asteptam cu interes dezbaterea publica a legii salarizarii, a carei menire trebuie sa fie rezolvarea inechitatilor semnalate prin revendicarile noastre. In ceea ce priveste salarizarea personalului superior, pentru care nu exista nivel comparabil de pregatire postuniversitara, reprezentantii Ministerului Muncii au adus clarificari in sensul in care nu exista o astfel de prevedere in proiectul actual al noii legi a salarizarii. Salutam deschiderea Ministerului Muncii si solicitam domnului prim-ministru, Dacian Ciolos, implicarea imediata in solutionarea revendicarilor si organizarea unei intalniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate”, se mentioneaza in comunicatul sindicatelor.

Peste 12.000 de angajati din sistemul sanitar din toata tara au protestat, intre 21 si 27 martie, prin greva de tip japonez. Potrivit calendarului prezentat de sindicalisti, pe 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii va avea loc pichetarea Ministerului Sanatatii, iar pe 11 – 17 aprilie va fi Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore. Daca pana atunci revendicarile sindicalistilor nu vor fi solutionate, pe 18 aprilie medicii vor declansa Greva Generala, cu sustinerea unei treimi din activitatea medicala si asigurarea urgentelor.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*