Protestul medicilor, sustinut de societatea civila

12 octombrie 2015 | 2 comentarii |

O delegatie a medicilor buzoieni, condusa de dr. Victor Ionita, va fi prezenta la protestul care are loc astazi la Guvern si, cu acest prilej, va depune un memorandum la Secretariatul general al Guvernului si o solicitare de intalnire cu premierul Victor Ponta.  

 

protest medici guvernIn ciuda ploii si frigului care te patrunde pana la oase, astazi, timp de trei ore, la initiativa scriitorului Laurian Stanchescu, in fata Guvernului Romaniei va avea loc un protest prin care societatea civila sustine revendicarile cerute de sistemul medical din Romania.

Initiatorii protestului, la care vor participa si reprezentanti ai medicilor buzoieni, in frunte cu liderul Sindicatului Independent al Medicilor, dr.Victor Ionita, a solicitat o prezenta masiva a medicilor si a pacientilor din toata tara, fie in fata Guvernului, in strada, fie fiecare „la el acasa”, purtand o banderola rosie, in semn de solidaritate. „In data de 12 octombrie, intre orele 15,00-18,00, «Miscarea Patriotica Romana», Fundatia «Ideea Contemporana», Ziarul National Online «Certitudinea», «Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate», scriitori, militari, ziaristi, studenti, avocati si alti reprezentati ai societatii civile organizeaza, in fata Guvernului Romaniei, un protest de solidaritate cu Memorandumul medicilor, protestul fiind autorizat. Invit toti pacientii din Romania sa participe la acest eveniment public, fiecare in satul, orasul, municipiul, judetul unde locuieste. Societatea romaneasca are datoria morala si civica sa sprijine si sa promoveze orice idee care vine la randul ei in ajutorul romanilor”, este apelul lansat pe 10 octombrie, de scriitorul Laurian Stanchescu, pe pagina de socializare dedicata evenimentului.

 

manifestul de solidaritate al Sindicatului Medicilor BuzauLipsa de reactie imediata a medicilor l-a cam dezamagit, asa ca intr-o postare pe propria pagina de Facebook, scriitorul bucurestean scrie la un moment dat ca „Daca o breasla din Romania (oricare ar fi ea) se lupta exclusiv pentru drepturile ei, ignora sprijinul Societatii Civile dupa ce i-a cerut ajutorul, respinge orice strategie publica venita din partea altor bresle de intelectuali, se excude singura din mozaicul societatii romanesti. Voi trimite Comisiei Primariei Generale a Capitalei decizia mea de anulare a Protestului de solidaritate cu Memorandumul Aliantei Medicilor din Romania”.

Se pare ca a fost insa doar o reactie de moment, pentru ca mai tarziu a redevenit optimist, anuntand ca „VOI FI IN PIATA VICTORIEI! CHIAR SI SINGUR! Cum spuneam, o idee publica este ca o opera de arta, lucrarea ei nu se termina niciodata. Ai indoieli in privinta participantilor, dar nu te indoiesti de tine. Am meditat mai putin, ca de obicei, voi fi in fata Guvernului Romaniei in semn de solidaritate cu Memorandumul medicilor romani. Va rog sa ma priviti adanc in ochi!”, sustine scriiorul, intr-o postare pe Facebook.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Ulterior a primit si felicitari, si sustinerea multor medici din tara si din strainatate, ca si a numerosi pacienti, iar medicii buzoieni si-au anuntat ferm, prezenta, in Piata Victoriei. „Victor Ionita, liderul Sindicatului Independent al Medicilor din Buzau, acolo unde medicii au decis demisia in bloc, a spus ca, «Buzaul va fi prezent in fata Guvernului, alaturi de prieteni». Desconsiderarea, dispretul si umilinta cu care trateaza clasa politica societatea romaneasca o dezonoreaza si denota ca este contrara valorilor nationale. Domnule doctor, Victor Ionita ma inclin respectuos in fata Dvs.! Eu va urmez pe domnia voastra, consider ca sunteti noul lider al Societatii Civile din Romania!”, spune Laurian Stanchescu.

La randul sau, dr. Victor Ionita, spune ca se simte onorat de initiativa societatii civile, dar si-a exprimat dezamagirea fata de slaba reactie a confratilor care nu si-au manifestat „entuziasmul”de a participa la protest. „Paralizia generala a sistemului este singura capabila sa zdruncine sistemul din radacini” spune dr. Ionita, mentionand ca este „mandru ca sunt buzoian si ca fratii mei medici lupta pentru drepturile tuturor!

 

Laurian-Stanchescu-Marsul Avram Iancu

Laurian-Stanchescu-Marsul Avram Iancu

Mai optimist, Laurian Stanchescu, care de doua zile indeamna medicii din toata tara si mai ales din Bucuresti sa se alature protestului, le transmite acestora ca sunt „O forta invingatoare! Ziua de astazi ar putea fi trecuta in Calendarul sistemului medical romanesc. Dumneavoastra sunteti cei care va creati soarta si puteti schimba destinul onorabilei bresle din care faceti parte. Nimic nu este predestinat, realitatea nu exista, ea incepe in fiecare secunda cu ceea ce gandim si infaptuim”.

Dr. Letitia Coriu, medicul care a generat colaizarea medicilor pe Facebook in urma careia s-a infiintat Alianta Medicilor, anunta ca „Salutam de fiecare data orice post de stiri sau ziarist, orice reprezentant al Societatii civile sau al pacientilor care sustin demersurile Aliantei Medicilor pentru un act medical de calitate si satisfacerea pacientului, pentru valorizarea statutului medicului in societate”.

Nu multi si-au aratat diponibilitatea de a iesi in strada pe o vreme asa de cainoasa, dar altii spun ca este nevoie de solidaritate si au datoria sa se alature societatii civile care ii sprijina. Sorin Martin, spre exemplu, indeamna toti medicii sa iasa in strada. „Echipa uluitoare de la Buzau nu poate sa vina si sa inlocuiasca medicii din Bucuresti! Sunt prea putini… Ce naiba, numai cativa din medicii Romaniei merita ceea ce cere Alianta Medicilor? Daca nu ceri, nu iti da nimeni! Si Dumnezeu trebuie sa stie prin rugaciune ce iti doresti! IN STRADAAAA!!!! A venit primul moment in care romanii pot vedea ca Alianta Medicilor nu e doar o structura virtuala din Facebook!

Ramane de vazut cati manifestanti vor protesta in fata Guvernului pentru a sustine medicii si ce reactie vor avea primul ministru Victor Ponta si ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 Comentarii (2)

  1. Lazaroiu Eleonora spune:

    Doamne ajuta va tin pumnii

  2. Gicu Stefan spune:

    Succes deplin.

Adaugati un comentariu


 

*