Medicii buzoieni, pregatiti de greva generala sau demisie in bloc

3 septembrie 2015 | 11 comentarii |

Sindicatul Independent al Medicilor Buzau sustine revendicarile Aliantei Medicilor, respinge categoric oferta salariala propusa de Guvern si „legalizarea atentiilor de la pacienti” si va formula si un set propriu de propuneri.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Medicii buzoieni spun ca s-au saturat de paliativele propuse de Guvern si de felul in care este „marginalizat si ignorat” de autoritati „cel mai specializat corp profesional din Romania”.

In urma unei intalniri a membrilor fondatori ai Sindicatului Independent al Medicilor (SIM) Buzau, in scopul stabilirii pozitiei pe care sa se situeze medicii fata de evenimentele actuale din sistemul sanitar, s-a decis ca „asa nu se mai poate continua”, sustine dr. Victor Ionita, presedintele sindicatului medicilor buzoieni, mentionand ca, intre altele „a fost analizata lista de revendicari a Aliantei Medicilor, la care subscriem si pe care urmeaza sa o completam cu propriile propuneri”.

In cadrul sedintei care a avut loc la inceputul acestei saptamani, SIM Buzau a luat in discutie faptul ca „prevederile legii 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, relativ favorabila medicilor, nu s-au aplicat, ba mai mult, anumite prevederi ale acestei legi au fost inghetate la nivelul anului 2009, ceea ce a dus la neplata corecta a sporurilor si garzilor efectuate cu o reducere de circa 50% a drepturilor aferente”.

 

greva 4In ceea ce priveste Proiectul noii Legi de salarizare unica in sistemul bugetar, medicii buzoieni apreciaza ca „aceasta este defavorabila medicilor prin scaderea coeficientilor de multiplicare fata de Legea 284/2010 si deci o previzibila scadere a veniturilor”.

Referitor la Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care se propune majorarea salariului brut si a sporurilor cu 25%, presedintele SIM Buzau spune ca „acesta este un nivel nesatisfacator fata de evaluarile noastre si care nu detaliaza modalitatile concrete prin care se poate aplica aceasta crestere salariala. Impreuna cu colegii am concluziont ca modul cum este pozitionat medicul in societate si fata de justitie, prin asimilarea profesionistilor din sanatate cu functionarii publici, in contradictie cu caracterul liberal al medicinei si cu practica internationala, iar in ceea ce priveste propunerea de fiscalizare a „atentiilor” pacientilor, suntem ferm impotriva, medicii dorind disparitia plicului in relatia cu pacientii”, mai spune dr. Ionita.

 

medici buzau 0569Concluzia intalnirii membrilor SIM Buzau a fost ca „noi, medicii, cel mai specializat corp profesional din Romania, suntem de prea mult timp marginalizati si defavorizati si consideram ca aceasta situatie nu mai poate continua”, puncteaza dr. Victor Ionita, decizia in urma careia medicii buzoieni au propus „demisia in bloc sau greva generala”, ca variante de protest. Medicul buzoian mentioneaza ca, totodata, „a fost analizata lista de revendicari a Aliantei Medicilor, la care subscriem si pe care urmeaza sa o completam cu propriile propuneri”.

In consecinta, reprezentantii SIM Buzau au decis ca in perioada imediat urmatoare sa discute cu toti medicii din judet despre concluziile sedintei, sa informeze si conducerea Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania si, prin ei, si celelalte filiale judetene, iar in cel mai scurt timp „sa decidem forma sub care sa se exprime protestul nostru”, a concluzionat presedintele SIM Buzau. Dr. Victor Ionita spune ca medicii buzoieni sunt hotarati sa reactioneze si sa forteze autoritatile sa constientizeze importanta domeniului Sanatatii in Romania si sa faca o reforma reala si concreta a intregului sistem, astfel incat medicii romani sa aiba statutul pe care il au si colegii lor din alte tari europene, iar pacientul roman sa poata beneficia de servicii medicale de calitate.

 



Comentarii (11)

  1. Liviu Otanceala spune:

    Bravo Buzau, orasul meu!

Adaugati un comentariu


 

*