Medicii care nu accepta cardul european de sanatate, sanctionati

7 martie 2013 | 0 comentarii |

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune ca a primit reclamatii potrivit carora unii medici i-ar taxat pe strainii posesori de carduri. CJAS Buzau sustine ca aplica aceste prevederi inca din 2007/ 2008.

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), atrage atentia medicilor din teritoriu ca mai multi cetateni ai statelor membre UE/SEE/Elvetia – titulari de card european de asigurari sociale de sanatate,  au semnalat aspecte cu privire la faptul ca furnizori de servicii de sanatate din Romania nu au recunosut cardul european, cetatenii straini respectivi fiind nevoiti sa achite contravaloarea serviciilor devenite necesare pe timpul sederii temporare in Romania, se arata intr-un comunicat remis presei.

 La randul sau, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Buzau le atrage atentia furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, inclusiv celor care ofera servicii de ingrijiri la domiciliu cu care se afla in relatie contractuala ca „potrivit legislatiei in vigoare, sunt obligati sa acorde servicii medicale persoanelor străine din tarile cu care Romania are incheiate acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale in domeniul sanatatii, fara a pretinde taxe”, precizeaza presedintele director general, Corneliu Vasilescu, mentionand ca la Buzau se aplica aceste directive inca din 2007-2008, cand s-au incheiat protocoale cu toti furnizorii de servicii medicale, in acest sens.

Singurii care mai au nedumeriri sunt medicii nou intrati in sistem, dar si acestia intreaba, inainte de a acorda servicii medicale unei persoane care se prezinta cu Cardul European de Sanatate. Se face copie dupa cardul respectiv, pentru a exista dovada, iar decontul se face ulterior, intre CNAS si Casa de Asigurari din statul respectiv. Asa cum romanii sunt tratati in tarile cu care avem protocoale in acest sens, la fel trebuie sa intelefgem ca si noi avem aceleasi obligatii. Exceptie fac numai medicii si clinicile private care nu au contract cu CJAS”, mai spune Vasilescu.

CNAS avertizeaza furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, ca in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind conditiile acordarii serviciilor medicale in sistemul asigurarilor de sanatate, au obligatia de a asigura  „asistenta medicala necesara titularului cardului european de asigurari sociale de sanatate emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/ Spaţiul Economic European/ Elvetia, in perioada de valabilitate a cardului, respectiv beneficiarilor formularelor europene, in aceleasi conditii ca si persoanelor asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania”, in aceleasi conditii ca si persoanelor asigurate din Romania, se mai arata in comunicatul amintit.

Mai mult, medicii care nu respecta aceste obligatii contractuale sunt avertizati ca risca sa fie sanctionati.


Categorii: C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*