Medicii din ambulatoriile de specialitate vor protesta în fața Guvernului, pe 13 septembrie
Medicii independenți din cadrul Ambulatoriului de specialitate din România, aflați în contract cu Casa Națională de Sănătate organizează vineri, 13 septembrie, un miting, în Piața Victoriei, în fața clădirii Guvernului.
Membrii Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA) anunță că vineri, 13 septembrie, în intervalul orar 10.00 – 13.00, organizează un miting în fața Guvernului, pe tema „Demnitatea și onoarea profesiei de medic și repoziționarea în societatea civilă”.
„Profesiunea de medic a fost, de-a lungul timpului, una dintre cele mai respectate și admirate din societate. Încărcată de o responsabilitate enormă, aceasta nu doar că gestionează sănătatea și viețile oamenilor, dar este și un pilon esențial în menținerea unui echilibru social și moral. Demnitatea și onoarea acestei meserii reprezintă valori fundamentale care trebuie protejate și consolidate, chiar și – sau mai ales – în momentele de criză. În ultimii ani, imaginea medicilor a fost grav afectată de anumite incidente mediatizate care au umbrit prestigiul acestei profesii. Este important să recunoaștem că, în ciuda câtorva cazuri izolate de abateri, majoritatea medicilor își îndeplinesc cu onoare și profesionalism atribuțiile, cu sacrificii personale enorme”, își motivează protestul, reprezentanții APMA.
Medicii își doresc „transparență și comunicare eficiență” și spun că așa cum fiecare medic are datoria morală de a menține standardele de excelență și integritate, acest lucru trebuie sprijinit și de o relație corectă cu societatea civilă, iar încrederea între pacient și medic este esențială și trebuie cultivată prin deschidere, comunicare și respect reciproc. „Medicii și organizațiile profesionale trebuie să devină mai deschiși în fața societății, comunicând clar provocările și realizările din domeniu. Aceasta va ajuta la diminuarea suspiciunilor și va întări încrederea publicului”, se arată într-un comunicat remis presei.
De asemenea, se are în vedere educația și formarea continuă, subliniind că „prin investiții în formarea profesională și morală a medicilor, se pot preveni erori și situații conflictuale, încurajându-se, în același timp, excelența”.
Protejarea imaginii publice a medicilor este un alt obiectiv vizat de APMA, care consideră că „este esențial ca mass-media să promoveze o imagine echilibrată, care să sublinieze contribuțiile pozitive ale medicilor, nu doar cazurile izolate de corupție sau malpraxis”.
Medicii independenți din ambulatoriile de specialitate susțin, de asemenea, că este necesară „crearea unui cadru de responsabilizare mutuală – Respectul și încrederea trebuie să fie bidirecționale. Pacienții și medicii trebuie să colaboreze într-un cadru în care ambele părți își respectă drepturile și obligațiile”.
Totodată, își doresc suplimentarea bugetului alocat ambulatoriului de specialitate în trimestrul IV 2024, cu 500 de milioane lei, prin solicitare către Ministerul de Finanțe, iar pentru anul 2025 spun că „este nevoie de cresterea bugetului alocat ambulatoriului de specialitate la suma de 7 miliarde de lei. În plus, este necesară o negociere corectă și reală între CNAS și furnizorii de servicii medicale, pe baza egalității partenerilor contractuali”, subliniază medicii independenți.
APMA concluzionează că, pentru a reda profesiei de medic locul meritat în societate, „este necesară o reevaluare a valorilor fundamentale care stau la baza acestei meserii. Încrederea și respectul public trebuie reconstruite prin dialog, transparență și angajament comun față de un sistem medical echitabil și de înaltă calitate”.
Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) dispune de structuri teritoriale în 39 de județe și Municipiul București, însumând 1.300 de membri.
Foto arhivă SB