Medicii trimiși să se specializeze în chirurgia cardiovasculară pediatrică au „uitat” să se întoarcă acasă

26 septembrie 2019 | 0 comentarii |

O spune un oficial din Ministerul Sănătății, care mai precizează că acest domeniu trece printr-un moment foarte dificil.

 

Astăzi au debutat lucrările Congresului de Chirurgie Cardiovasculară „East Meets West” 2019, organizat de Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și cu susținerea Societății Specialiștilor Endo-vasculari din Statele Unite ale Americii.

Evenimentul are loc la București, în perioada 26-28 septembrie. Este a treia manifestare de acest gen organizată în Europa Centrală și de Est și se bucuă de participarea unor personalități de renume din domeniul cardiologiei din România și din străinătate.

La festivitatea de deschidere a fost prezent și preşedintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară din Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Molnar, care s-a folosit de ocazie pentru a trage un semnal de alarmă în privința situației chirurgiei cardiovasculare pediatrice din România. Acesta a spus că, la acest moment, chirurgia cardiovasculară pediatrică din România se află într-o situație foarte dificilă, chiar de răscruce, de aceea este nevoie o intervenție urgentă și promptă din partea autorităților, a factorilor de decizie.

 

Dr. Adrian Molnar

Molnar recunoaște că această situație este generată numărului foarte mic de specialiști și de centre specializate în chirurgia cardiovasculară pediatrică, în care să se poată opera constant, dar nu a oferit, din partea ministerului, nicio soluție. A precizat însă că astfel de centre există doar la Târgu Mureș și la Cluj, dar nici măcar acestea nu dispun de un număr insuficient de specialiști. La Târgu Mureș există doar doi specialiști care operează în mod constant pacienți copii, iar la Cluj, unul singur.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a face intervenţii cardiochirurgicale la copii, ca număr și ca finanţare, noi putem spune că în Cluj putem să operăm doi copii pe săptămână. Asta înseamnă undeva la sub 100 de copii anual. Este foarte puţin. Târgu Mureş a efectuat în cursul anului trecut în jur de 150 de intervenţii chirurgicale, ceea ce este iarăşi un număr foarte mic, având în vedere că la nivel național avem nevoie de 1.500 de intervenţii chirurgicale la copii. S-au făcut şi intervenţii pe cardiologie intervenţională la copii în Cluj – 10, în Târgu Mureş – undeva la 100 de intervenţii anul trecut”, a mai adăugat acesta.

 

Operații de chirurgie cardiovasculară pediatrică au fost efectuate și în alte centre din țară, însă acestea au loc doar sporadic, neputându-se vorbi de o activitate constantă în acest domeniu. Astfel de exemple întâlnim la spitalele Grigore Alexandrescu și Marie Curie din București, Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași și clinica privată Polisano din Sibiu.

În privința personalului specializat, dr. Adrian Molnar a spus că, de-a lungul timpului, au fost trimiși mulți medici la specializare în clinici din străinătate, însă mulți dintre ei au preferat să nu se mai întoarcă în țară. „Ca şi posibilităţi de dezvoltare a chirurgiei cardiace pediatrice în România, şi aici suntem destul de deficitari şi limitaţi, din cauza faptului că tinerii se îndreaptă greu spre această subramură a chirurgiei cardiace. Este o specialitate dificilă, este o specialitate în care devii chirurg cam după zece ani de practică. Cei pe care i-am trimis din diverse centre în străinătate pentru specializare au cam uitat să vină înapoi, au rămas acolo. Sunt foarte puţini cei care au venit înapoi, poţi să îi numeri pe degetele de la o mână”, a mai declarat preşedintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară din Ministerul Sănătăţii.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*