Medicii veterinari buzoieni, din nou „în bănci”

19 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Colegiul Medicilor Veterinari Buzău a organizat, astăzi, două cursuri de perfecționare continuă pentru ca specialiștii să poată fi la curent cu ultimele noutăți în domeniu și legislația privind tuberculoza bovină și cu managementul durerii la rumegătoare.

 

Chiar dacă se confruntă cu greutăți în profesie, iar autoritățile nu-i sprijină prea mult să-și poată practica profesia în condiții opime, medicii veterinari buzoieni sunt conștienți că au nevoie de pregătire continuă, pentru a putea preveni bolile ce pot afecta animalele și pentru a trata necuvântătoarele cu riscuri și dureri minime.

Pentru că la fel ca medicina umană, medicina veterinară cunoaște progrese și descoperiri permanente, iar bolile care afectează animalele nu sunt deloc puține și, în ultima perioadă se înregistrează și o rezistență tot mai mare la anumite medicamente, medicii veterinari încearcă să țină pasul cu noutățile în domeniu, astfel încât să-și poată practica profesia cât mai bine.

În acest context, astăzi, 49 de medici veterinari buzoieni de liberă practică au participat la două cursuri de educație continuă destinate animalelor mari, având ca teme „Tuberculoza bovină: Epidemiologie, diagnostic și prevederi legislative”, susținută de șef lucrări dr. Dragoș Cobzariu, respectiv,Managementul durerii la rumegătoare, susținută de as. univ. dr. Dorin Țogoe.

 

Tuberculoza bovină reprezintă un factor de risc în multe țări, iar România nu face excepție. Plecând de la prezentarea incidenței Tuberculozei bovine în România raportată la țările vecine și pe întreg continentul, dr. Dragoș Cobzariu, specialist în boli infecțioase și medicină preventivă, le-a reamintit medicilor veterinari prezenți, tehnicile de diagnostic și prevenție cunoscute și le-a comunicat nouățile în domeniu, precum și legislația la zi.

Tuberculoza bovină este o boală infecțioasă gravă, cauzată de infecția cu Mycobacterium Bovis. Boala se poate transmite de animale la om prin alimente și prin aer, cel mai frecvent prin intermediul laptelui și al brânzei contaminate care provin de la animalele infectate. Potrivit OMS, această formă de tuberculoză este mai dificil de tratat decât cunoscutul TBC provocat de Mycobuclerium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează oamenii.

Pentru că este transmisă mai ales de vaci, boala a fost denumită Tuberculoză bovină și constituie un risc deosebit pentru veterinari, fermieri şi măcelari. Medicii spun că, anual, sunt infectate peste 100.000 de persoane. Această formă de tuberculoză este rezistentă la medicamentele folosite în tratamentul TBC, iar pentru că afectează atât plămânii cât şi alte organe, complică diagnosticarea şi crește dificultatea în stabilirea tratamentului adecvat.

 

Dr. Dorin Togoe

Cea de-a doua temă a cursului, „Managementul durerii la rumegătoare”, s-a concentrat pe prezentarea tehnicilor moderne de suprimare a durerii la bovine, mai ales în cazul în care este necesar actul chirurgical (cezariene). Dr. Dorin Țogoe, specialist în obstetrică, patologia reproducției, însămânțării artificiale și ecografie, a subliniat faptul că operaţia cezariană la vacă este considerată, la ora actuală, o intervenţie chirurgical-obstetricală de rutină, pe de o parte pentru că s-au realizat progrese importante în materie de asepsie-antisepsie și în combaterea durerii și antibioterapie pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru că se înregistrează o dezvoltare fără precedent a raselor de bovine de carne, la care disproporţia feto-pelvină este o regulă.

Felul în care este pregătit animalul pentru intervenția chirurgicală, dezinfecția locului de lecție, alegerea tehnicii operatorii, anestezia folosită, incizia, extragerea vițelului și refacerea structurilor incizate astfel încât suferința animalului să fie pe cât se poate redusă la maxim au tranformat cursul într-unul interactiv, participanții punând lectorului o serie de întrebări și expunând, la rândul lor, opinii proprii cu privire la subiectul abordat.

De altfel, ambele cursuri au fost interactive, iar la final s-au putut trage o serie de concluzii, cu privire la cele mai bune prectici în domeniu.

Cursurile desfășurate la Buzău, organizate sub egida Colegiului Medicilor Veterinari din România, au fost creditate cu 20 de puncte EMC. Medicii veterinari de liberă practică trebuie să acumuleze, anual, 120 credite EMC, pentru a avea dreptul să profeseze în anul următor.

 


Adaugati un comentariu


 

*