Pijamalele din lână alungă insomnia

19 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat în Australia relevă că acest material conferă cea mai favorabilă zonă de confort termic pentru un somn odihnitor.

 

Un grup de specialiști australieni recomandă în locul tradiționalei metode de numărare a oilor, in cazul persoanelor cu insomnie, purtarea unor pijamale confecționate din lână, cei care merg la culcare purtând îmbrăcăminte de noapte confecționată din acest material având șanse să adoarmă mai repede decât dacă ar număra în gând sute de oi. Explicația ar fi că îmbrăcămintea din lână purtată în pat menţine corpul în zona de confort termic cea mai favorabilă pentru un somn odihnitor, la această concluzie ajungându-se în urma unui studiu efectuat pe două grupuri alcătuite din persoane tinere, respectiv vârstnice.

Subiecții cu vârste de circa 20 de ani din primul grup au adormit cu patru minute mai devreme, în medie, atunci când au purtat pijamale realizate din lână merinos. Astfel, ei au adormit în 11 minute când au fost îmbrăcaţi în pijamale din lână şi în 15 minute când au purtat haine din bumbac. De asemenea, ei au dormit cu şapte minute în plus, în medie, în cazul în care au avut pijamale din lână.

 

Studiul realizat pe cel de-al doilea grup a relevat că pijamalele din lână au avut un impact semnificativ mai mare asupra adulţilor cu vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani. Cei care au purtat haine din lână au adormit după 12 minute, iar cei care au avut pijamale din poliester sau bumbac au adormit după 27 de minute.

Referindu-se la rezultatele studiului, dr. Paul Swan, cercetător în cadrul Universităţii Sydney, a declarat că „nu demult, era ceva normal să se doarmă în aşternut din lână, iar în prezent ştiinţa redescoperă beneficiile somnului în haine din lână. Poate nu este o coincidenţă că lâna reglează mult mai bine temperatura corpului menţinându-l în zona de confort termic. Prin urmare, nu doar că se adoarme mai repede şi mai mult în lână, dar somnul este mai profund şi de o calitate mai bună. A te bucura de un somn bun a devenit un lucru din ce în ce mai dificil în vremurile moderne, aşa că orice ajută în acest sens este binevenit pentru sănătatea psihică şi fizică”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*