Medicina Legala si-a recuperat o parte din datorii de la Politie

14 septembrie 2012 | 0 comentarii |

„Daca am fi primit toti banii pe care ni-i datoreaza IPJ, am fi reusit la randul nostru sa ne achitam facturile la furnizorii de reactivi”, spune dr. Magdalena Dragu, medicul sef al SML Buzau.

 

Medicina legala a primit o parte din banii datorati de MAI pentru servicile si expertizele solicitate. Ministrul Mircea Dusa s-a tinut de cuvant. A virat in contul inspectoratelor de politie o parte din suma necesara pentru achitarea datoriilor catre serviciile judetene de medicina legala si, respectiv, catre Institutul „Mina Minovici”. Din cei10 milioane de lei pe care Ministerul de Interne i-a primit la rectificarea bugetara de luna trecuta, in vederea achitarii unei parti din arieratele acumulate, a ajuns in fiecare judet o suma echivalenta cu cel putin jumatate din datorii. Putin, dar mai mult decat nimic.

130.000 de lei au ajuns si la Buzau. Inspectoratul Judetean de Politie i-a dramuit cum a putut mai bine. Proportional cu valoarea totala a facturilor restante de mai bine de un an.

Am primit, din cei peste 175.000 de lei acumulati pe facturile restante ale IPJ, pentru serviciile solicitate, 105.000 de lei. Aveam nevoie de acesti bani ca de aer, in conditiile in care la randul nostru avem facturi restante catre furnizorii de servicii si de reactivi de aproape 100.000 de lei. In plus, noi trebuie sa avem venituri proprii pentru salarii, fiindca de la buget nu primim decat jumatate din suma aferenta acestora”, a precizat dr. Magdalena Dragu, medicul sef al SML.

 

 Justitia, cu datoriile la zi

 

Achitarea integrala a datoriilor IPJ catre SML ar constitui, potrivit dr. Dragu, posibilitatea acestui serviciu de a functiona la parametrii normali si de a efectua la timp serviciile solicitate, astfel incat anchetele aflate in desafsurare sa nu mai fie tergiversate, iar criminalii si alti infractori sa poat fi pedepsiti conform legii.

Stiu ca sunt scumpe expertizele si contraexpertizele medico-legale, dar acestea sunt costurile stabilite prin actele normative in vigoare. Analizele histopatologice, testele ADN sau pentru stabilirea paternitatii, expertizele toxicologice (alcoolemie, stupefiante etc), cele psihiatrice si psihologice cazurile de crima sau suicid sunt cele mai costisitoare, ca sa nu mai vorbim despre expertizele antropologice (la deshumarea unor cadavre). Cele mai numeroase sunt insa cele impuse in cazul unor accidente, agresiuni, de stabilire a alcoolemiei, astfel ca sumele acumulate sunt considerabile. Din fericire, parchetele si instantele care ne solicita anumite expertize sunt bune platnice, altfel am fi in situatia de a pune lacatul pe usa”, arata dr. Dragu principalele cauze pentru care Politia acumuleaza atat de mari datorii la Medicina Legala.

 

Statul, cel mai rau-platnic dintre datornici

 

Asa cum se intampla si in alte sectoare de activitate, si in cazul serviciilor medico-legale statul ramane cel mai mare rau-platnic. Si nimeni nu are instrumente pentru a-l constrange, mai ales cand este vorba despre institutii aflate tot in subordinea statului, cium sunt cele de medicina legala. Asa se explica si restantele care se acumuleaza an de an fata de serviciile judetene sau INML.

Potrivit Biroului de presa al IPJ Buzau, „la inceputul acestei luni, IPJ Buzau avea de achitat catre SML Buzau peste 175.000 de lei, iar in cel al INML, peste 51.000 de lei, reprezentand contravaloarea constatarilor si expertizelor medico-legale efectuate. Dupa rectificarea bugetara, am primit 130.000 de lei pentru achitarea unei parti din restantele catre aceste institutii. In contul Serviciului de Medicina Legala (SML) al Spitalului Judetean de Urgenta s-au virat, la 11 septembrie, aproximativ 105.000 de lei, iar in cel al Institutului National de Medicina Legala (INML), peste 24.000 de lei”.

Din pacate, raufacatorii nu tin cont de bugeul MAI si nici de nevoile medicilor legisti, asa ca statul, ca sa rezolve cu mai mare promptitudine cazurile pe care le ancheteaza, ar trebui sa prevada sume cel putin duble pentru aceste servicii.


Categorii: Institutii, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*