O gura de oxigen pentru resuscitarea financiara a Spitalului Judetean Buzau

30 august 2012 | 0 comentarii |

Judetul Buzau a primit la rectificarea bugetara 27,575 milioane de lei pentru plata arieratelor, iar cea mai mare parte din suma va fi repartizata Spitalului Judetean.

 

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a declarat intr-o conferinta de poresa ce a urmat sedintei ordinare a miniparlamentului judetului, ca judetului Buzau i s-au alocat, la rectificarea bugetara „operata” de Executiv saptamana trecuta, 27,545 milioane lei pentru plata arieratelor.

Urmeaza ca intr-o sedinta extraordinara sa se analizeze si sa se decida care sunt cele mai presante dintre arieratele care trebuie achitate, iar in functie de asta sa se reprtizeze, cel putin o parte din sumele necesare, fiecarei unitati aflate in subordinea CJ.

Bigiu spune insa ca suma, desi aparent mare, nu va acoperi decat aproximativ „ jumatate din arieratele judetului, care se ridica la aproximativ 60 de milioane de lei.Cu o parte din acesta suma vom reusi sa rezolvam insa problemele Spitalului Judetean de Urgenta, ale carui datorii sunt echivalente cu suma primita pentru intregul judet si unde, anumiti furnizori, daca nu vor fi platiti, probabil vor sista serviciile”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Cristinel Bigiu, apreciind ca totusi se vor stinge 50% dintre datoriile celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet, ceea ce ar trebui sa micsoreze  presiunea din partea furnizorilor de medicamente, materiale sanitare si servicii cu care acum se confrunta spitalul.

La randul sau, managerul SJU, dr, Maris Anastasiu, considera ca „si in cazul in care vom primi jumatate din suma, va fi o gura de oxigen, vom plati o parte dintre facturile restante, cu prioritate pe cele care au o vechime chiar si de cativa ani, iar in acest fel speram sa mai scapam de presiunile furnizorilor si sa ne putem desfasura activitatea in conditii cat de cat normale, atat pentru personalul medical, cat mai ales pentru bolnavi”.

La ora actuala, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau are datorii de aproximativ 27 de milioane de lei, din care apoape 10 milioane sunt arierate rostogolite de mai multi ani, in multe dintre cazuri unitatea medicala confruntand-se cu actiuni in instanta si chiar aflandu-se in fata blocarii conturilor sau sistarii sericiilor, asa cum s-a intamplat, imediat dupa venirea actualei echipe manageriale, cu curentul electric.

Rectificarea bugetara pe 2012 a determinat diminuarea veniturilor cu 2,7 miliarde de lei, iar a cheltuielilor cu 1,3 miliarde de lei, deficiul urmand sa se majoreze cu 1,4 miliarde de lei, se arata intr-o ordonanta publicata luni in Monitorul Oficial. Actul normativ mai arata ca sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale se majoreaza cu 612,9 milioane lei, din care 500 milioane de lei pentru achitarea unor arierate.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a spus la randul sau, saptamana trecuta, ca rectificarea bugetara a fost construita pornind de la o crestere economica de 1,2% o crestere a PIB nominal la 607 miliarde lei, o inflatie de 3,5%, un curs leu/euro de 4,45 lei/euro, si un deficit bugetar de 2,2%.


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*