Spitalul Patarlagele a fost inaugurat oficial

10 noiembrie 2012 | 4 comentarii |

Deocamdata functioneaza in regim privat, dar exista promisiuni de finantare si in sistemul asigurarilor de sanatate. La taierea panglicii a fost prezent si staff-ul USL, impreuna cu candidatii la alegerile parlamentare in Colegiul de pe Valea Buzaului, George Scutaru si Doina Tudor.

 

Spatii hoteliere luxoase, spatioase, rezerve cu numai 1-3 paturi, dotate cu mobilier modern, televizor si aer conditionat, cu grup sanitar propriu. Circuite „ca la carte”, dupa standarde europene. Aparatura medicala si de recuperare de ultima generatie. Constructia de acum 100 de ani a fost consolidata, modernizata si adaptata la standardele actuale de functionare a unei unitati spitalicesti cu pretentii occidentale. Curtea a fost curatata, pavata, amenajata. Asta au avut ocazia sa descopere, ieri, sute de locuitori ai Vaii Buzaului, zeci de medici si oficialitati locale, judetene si de la Centru care au fost prezente la redeschiderea oficiala a fostului Spitalul de Boli Cronice Patarlagele, dupa un an si jumatate de cand a fost inchis de Guvernul Boc.

Evenimentul a debutat cu o slujba de sfintire oficiata de opt preoti.

A urmat taierea panglicii, la care alaturi de investirorul Constantin Alexandru si primarul Ion Gherghiceanu a fost prezent intregul staff USL, impreuna cu candidatii la alegerile parlamentare in Colegiul de pe Valea Buzaului, George Scutaru (Camera Deputatilor) si Doina Tudor (Senat).

De altfel, Scutaru a avut un rol decisiv in obtinerea aprobarilor de functionare de la Ministerul Sanatatii, iar cu prilejul ianugurarii le-a promis localnicilor ca „anul viitor va exista finantare in sistemul asigurarilor de sanatate pentru toate paturile pe care le are aceasta unitate medicala”.

 

Investirie de 400.000 de euro, exclusiv privata

 

Totul a fost posibil datorita omului de afaceri Constantin Alexandru care,  la solicitarea primarului Ion Gherghiceanu si a Consiliului Local Patarlagele a preluat unitatea spitaliceasca ce va functiona ca sectie exterioara a Spitalului Sfantul Sava, primul spital privat din municipiul Buzau.

Spitalul nostru, cu o traditie de 100 de ani este, de astazi, functional. Dupa indelungate piedici birocratice, numai cu ajutorul deputatului George Scutaru si al presedintelui Consiliului Judetean (pe atunci senator) s-a reusit, in aprilie, scoaterea spitalului Patarlagele din structura Ministerului Sanatatii, iar domnul Constantin Alexandru a inceput consolidarea, reabilitarea, redimensionarea, modernizarea si dotarea unitatii medicale. Totul a costat aproape 400.000 de euro, iar investitia a fost exclusiv privata. Ministrii Guvernului Boc au considerat ca peste 50.000 de oameni de pe Valea Buzaului nu au nevoie de spital. Poate ca a fost mai bine asa, pentru ca investitia facuta de domnul Alexandru nu ar fi fost facuta niciodata de stat”, a declarat primarul Gherghiceanu, multumindu-le astfel celor care l-au ajutat sa redea comunitatii unitatea medicala.

 

Singurul spital pentru recuperare neurologica din regiune

 

Unitatea medicala va functiona ca un Centru medical multifunctional. Spitalul este pregatit sa-si primeasca primii pacienti, dar pentru ca „s-a omis” finantarea paturilor din bugetul asigurarilor de sanatate, va functiona deocamdata in sistem privat. Doar ambulatoriul de specialitate va fi accesibil tuturor, in limita numarului de consultatii decontate de casa de Asigurari de Sanatate.

Avem pregatite cele trei sectii pe care ne-am angajat sa le punem la dispozitia locuitorilor vaii Buzaului: 10 paturi pentru boli cronice, 10 paturi pentru recuperare neurologica (specialitate care nu este acoperita in judet si nici in judetele limitrofe) si 10 paturi pentru ingrijiri paliative (bolnavi in faza terminala), specialitate de asemenea slab reprezentata. In plus, avem pregatite in ambulatoriul integrat spitalului, cabinete de medicina interna, cardiologie, neurologie, ortopedie, recuperare medicala pe baza de tratament, 20 de paturi pentru spitalizare de zi. De asemenea, putem face investigatii de radiologie si ecografie si putem asigura recoltarea de analize medicale. Ramane ca Ministerul sanatatii sa aprobe si finantarea corespunzatoare functionarii spitalului in sistemul asigurarilor de sanatate”, a spus Constantin Alexandru, promitand locuitorilor de pe Valea Buzaului ca la inceputul anului viitor va da in functiune si Caminul pentru persoane varstnice „Sf. Maria”, amenajat intr-o cladire din curtea spitalului, dupa aceleasi standarde.

 

Promisiuni si nostalgii

 

Evenimentul care a marcat redeschiderea spitalului Patarlagele a fost unul important atat pentru comunitatile locale de pe Valea Buzaului, cat si pentru cea medicala atat din localitate si din cele sapte comune limitrofe dar si pentru Spitalul Judetean de Urgenta care, dupa cum a declarat dr. Marius Anastasiu, managerul celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet „ar putea colabora cu acest spital in sensul ca ar putea trimite aici bolnavii cronic, unde costurile de spitalizare ar fi mult mai mici, in conditiile acordarii de servicii medicale de calitate si conditii hoteliere chiar mai bune”.

La randul sau, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Corneliu Vasilescu, a promis ca va face tot ce-i sta in putinta „pentru ca acest spital sa primeasca finantare de la Fondul Asigurarilor de Sanatate, pentru ca astfel se va face o economie la nivelul cheltuielilor pe judet”.

Nici politicienii nu s-au multumit doar sa admire investitia si sa-l felicite pe Constantin Alexandru care a reusit sa redea viata unitatii medicale si mai mult, sa o aduca la standarde europene de functionare.

Daca deputatul Scutaru a promis ca „spitalul va avea incepand cu 1 ianuarie 2013 finantare pentru toate paturile de care dispune”, presedintele CJ, Cristi Bigiu, a tinut sa spuna ca la randul sau va face „toate demersurile posibile pentru ca aceasta unitate medicala sa functioneze in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate, fiind legat si afectiv de acest edificiu, pentru ca aici m-am nascut”.

La festivitate au mai participat presedintele PSD, Constantin Boscodeala, vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristi Romanescu, mai multi consilieri judeteni si alte nume grele din filialele judetene ale PNL si PSD.


Categorii: Eveniment, Spitale

Comentarii (4)

 1. danut spune:

  Campanie electorala. Nu au facut nimic in orasul acesta si nici nu o sa faca, pentru ca sunt preocupati cu furatul!!!

 2. I. Marin spune:

  Felicitari domnului Alexandru si primarului Gherghiceanu care a stiut pe mana cui sa dea acest spital! Nu ca la Parscov, unde nimeni nu stie daca a mai ramas ceva din ce a fost in spitalul care abia fusese modernizat.
  In ceea ce priveste politicienii prezenti la deschidere, inteleg ca cel putin doi, Scutaru si Bigiu au avut un rol major in obtinerea aprobarilor de functionare, asa ca aveau nu numai dreptul, ci si datoria morala sa fie prezenti la inaugurare.
  Felicitari inca o data tuturor celor care au contribuit intr-un fel sau altul la redeschiderea acestui spital. Sa le dea Dumnezeu sanatate !

 3. Sendi spune:

  Foarte frumos din partea domnului Alexandru Constantin,un om adevarat cu suflet mare! Un om rar ca el!

 4. Bogdan spune:

  Niste prefacuti, niste falsi ! Pana azi, sau la inchiderea spitalelor, ati vazut pe cineva dintre acesti politicieni moderni prin curtea spitalelor !?? Vin acum sa va prosteasca pentru un vot in Parlament, un loc sigur si caldut pentru 4 ani… RUSINE !

Adaugati un comentariu


 

*