Spitalul Monza, o noua sansa pentru inimile copiilor romani

13 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Cinci copii cu malformatii congenitale au fost operati in Sectia de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica a Clinicii private din Bucuresti.

 

Interventii cardiochirurgicale

Interventie cardiochirurgicala – Monza

In contextul in care sistemul public de sanatate este intr-o criza perpetua, medicina privata capata tot mai mult teren in Romania, in special pe specialitati de nisa. Chirurgia cardiovasculara pediatrica este, dupa cum se stie, una dintre cele mai deficitare, fie din lipsa aparaturii, dar mai ales  a specialistilor competenti. Printr-un program initiat de Ministerul Sanatatii din Romania cu Clinica italiana San Donato, la Spitalul „Marie Curie din Bucuresti” au fost operati pe cord, la sfarsitul lunii trecute, cinci copii, de catre medicii italieni care pana la pregatirea specialistilor romani (doi-trei ani) vor veni lunar, in Romania, unde vor opera voluntar, la Spitalul „Marie Curie”, alternativ cu medicii de la Institutul Inimii din Targu-Mures.

Clinicile de cardiochirurgie pediatrica publice nu fac fata, insa, nevoilor existente, in fiecare an nascandu-se sute de copii cu diferite malformatii congenitale cardiace, care necesita interventii chirurgicale. Acest tip de interventii costa, in strainatate, sume importante, pe care putini romani si le pot permite. Iar statul, prin Casa de Sanatate, deconteaza doar o mica parte.

 

Conferinta Cardiochururgie Pediatrica

Conferinta Cardiochururgie Pediatrica

In acest context, clinicile private au identificat o oportunitate in dezvoltarea unor specialitati de nisa, intre care si cardiochirurgia pediatrica. Si, iata, tot italienii sunt cei care au dezvoltat o astfel de specialitate, intr-un spital privat. Pe 10 septembrie, dr. Mircea Cotul a efectuat prima interventie de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica din cadrul Centrului de specialitate al Spitalului Monza. Medicul si echipa sa au „reparat” inima unui baietel in varsta de 6 ani, ce suferea de defect septal atrial. Interventia a avut loc cu succes, iar de atunci, alti patru copii cu malformatii cardiace congenitale au fost operati in aceeasi clinica privata care a fost inaugurata oficial, la o luna dupa prima interventie.

Desi este la inceput, in sectia de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica, cinci copii cu diferite malformatii congenitale cardiovasculare au fost operati si astfel au primit o noua sansa la viata”, au declarat reprezentantii unitatii medicale, cu prilejul inaugurarii oficiale a Sectiei de Cirurgie Cardiovasculara Pediatrica a Spitalului Monza Bucuresti – Centru Cardiovascular.

 

Dr. Mircea Cotul, sef sectie

Dr. Mircea Cotul, sef sectie

Noul departament, disponibil 24/24 h, este dotat cu o receptie de internari, cu bloc operator, cu sectie de anestezie si terapie intensiva pediatrica, cu saloane dedicate copiilor si zona de joaca special amenajata pentru cei mici. Pentru realizarea unor servicii integrate, structura dispune de suportul sectiei de cardiologie pediatrica, a departamentului de radiologie-imagistica medicala si a laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Monza Bucuresti, sustin reprezentantii unitatii medicale. Ei nu au dorit sa spuna cat costa investigatiile si interventia pe cord la un copil, dar sustin ca este cu siguranta vorba de costuri mult mai mici decat intr-o clinica similara din strainatate.

 „Pe langa infrastructura particulara, probabil cea mai importanta conditie in desfasurarea unei activitati competente, o constituie factorul uman. Mai precis, echipa multidisciplinara, dar unitara, specializata si experimentata, capabila sa stabileasca diagnosticul, indicatia terapeutica optima, care sa ofere riscuri minime – daca se intervine clasic, interventional sau combinat, precum si cadre medicale care pot asigura urmarirea post-operatorie adecvata.” a declarat dr. Mircea Cotul, sef sectie Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica.

 

Sute de copii au nevoie de operatii

Sute de copii au nevoie de operatii

Ingrijirea si tratamentul copiilor cu malformatii cardiace congenitale necesita proceduri si rigori speciale, diferite fata de cele ale adultului. Un centru de chirurgie cardiovasulara pediatrica presupune implementarea unei infrastructuri cu circuite speciale ale salii de operatie, reanimare, terapie intensiva, cu sectie de paturi, laboratoare si explorari de specialitate. La acestea se adauga dotarile tehnologice ultraspecializate si, bineinteles, existenta unei echipe de medici profesionisti, care asigura performanta si calitatea actului medical.

In noua sectie de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica din cadrul Spitalului Monza Bucuresti isi desfasoara activitatea o echipa completa de specialisti, cu o experienta si continuitate profesionala de peste 17 ani, in aceeasi formula, condusa de dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculara, dr. Antonela Muresan, medic primar anestezist, sef de sectie ATI pediatrie si dr. Simona Oprita, medic primar, cardiologie pediatrica.

Noua sectie de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica din cadrul Spitalului Monza Bucuresti – Centru Cardiovascular reprezinta o speranta pentru copiii care au nevoie de un diagnostic corect pentru bolile congenitale cardiace, dar si de tehnici de tratament moderne si de o ingrijire medicala la standarde europene.

 

*In Romania, Spitalul privat Monza este prezent in sistemul medical privat de la sfarsitul anului 2012, dezvoltand un centru de excelenta in domeniul chirurgiei cardiovasculare. In cadrul Spitalului Monza Bucuresti mai sunt disponibile pacientilor servicii integrate de chirurgie generala, precum si din sfera altor specialitati medicale.


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*