Medicul Andei Baciu a preluat frâiele CNAS, iar Adela Cojan își reia atribuțiile de vicepreședinte

17 august 2023 | 0 comentarii |

După trei ani și jumătate de experiență ca secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu o înlocuiește pe Adela Cojan la conducerea CNAS, numirea sa, semnată de premierul Marcel Ciolacu, fiind publicată în Monitorul Oficial.

 

Andrei Baciu, Adela Cojan

Așa cum era de așteptat, medicul Andrei Baciu, nominalizat de ministrul Alexandru Rafila la începutul acestei luni, pentru a prelua conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcția de președinte al „băncii” sistemului medical, înlocuind-o pe Adela Cojan.

După mai bine de 3 ani și jumătate în inima Ministerului Sănătății ca secretar de stat și o implicare de un an și jumătate în conducerea CNCAV, am ales să pășesc pe un nou drum. Toată această perioadă care a fost dominată de un eveniment pe care (sper să) nu-l întâlnești decât o dată în viață, o pandemie care a afectat întreaga planetă, mi-a oferit o experiență inestimabilă. Din care am învățat enorm. Atât profesional, ca medic, cât și la nivel uman, personal. Toată această experiență mă face încrezător că voi putea face lucruri bune pentru pacienții din România și din postura de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a scris Baciu pe contul său de LinkedIn, mulțumind premierului pentru numire și colegilor săi liberali pentru susținere și încredere.

 

Andrei Baciu

Baciu și-a exprimat, totodată, mulțumirea și recunoștința față de toți cei cu care a colaborat, fie din postura de simpli cetățeni, de echipe, organizații sau instituții cu care a lucrat și a făcut echipă „în vremuri deloc simple”, făcând trimitere la perioada pandemiei COVID-19.

În primul rând, le mulțumesc organizațiilor de pacienți, medicilor, asistenților, tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății. Devotamentul cu care toți aceștia se luptă zi de zi pentru a face și din sistemul de sănătate din România, unul «ca afară» trebuie cu adevărat apreciat. Sigur că lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui, însă important este să fim consecvenți în a construi și în România un sistem de sănătate modern, parte a unei societăți moderne. În egală măsură, am colaborat excelent cu foarte mulți oameni din instituțiile statului, cu organizații neguvernamentale, cu mediul privat, dar și cu organizații și instituții internaționale. Mulțumesc pentru angajamentul și profesionalismul cu care am lucrat împreună!”, a transmis fostul secretar de stat în MS, amintind totodată rolul mass-media, mai ales în timpul pandemiei, jurnaliștii având „rolul dificil și special” de a „cearne între adevărat și fals”.

 

În ciuda faptului că sistemul românesc de sănătate se confruntă cu mari dificultăți, iar multe spitale funcționează în condiții dezastruoase, Andrei Baciu s-a declarat încrezător în viitor și, subliniind că „avem nevoie de o societate în care sănătatea nu e doar o prioritate, ci o realitate împlinită”, a concluzionat că el crede „cu tărie că putem crea un mediu mai sănătos, mai uman pentru toți pacienții din România”.

Medicul Andrei Baciu, noul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este mebru PNL, are 37 de ani și a avut o evoluție fulminantă în carieră.

În 2015, la doar 32 de ani, era nominalizat de fostul premier Dacian Cioloș, pentru portofoliul Ministerului Sănătății, dar nu s-a concretizat.

Ajunge însă secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, în 2019, unde în cei peste trei ani de la numire s-a ocupat inclusiv de proiectele din PNRR și a făcut parte din Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2.

 

Adela Cojan

Andrei Baciu face echipă la conducerea CNAS cu Adela Cojan, vicepreședinte, și Călin Gheorghe Fechete, director general, iar împreună au de gestionat un buget de 53 de miliarde de lei în 2023 (peste 10 miliarde de euro), buget care în ultimii cinci ani s-a dublat și de unde pleacă banii către spitale şi clinici pentru decontările serviciilor medicale pentru pacienţi, pentru medicamente și dispozitive medicale, pentru salariile medicilor etc.

Adela Cojan a fost numită președinte CNAS în 2019, de fostul premier Ludovic Orban, la propunerea fostului ministru Victor Costache, după ce a ocupat funcția de director economic al Spitalului Polisano, preluat în 2018 de MedLife. A fost însă revocată și înlocuită de premierul Florin Cîțu la 21 ianuarie 2021, cu Adrian Gheorghe, la propunerea ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, care însă a fost revocat după ruperea coaliției PNL-USR, în septembrie 2021. De atunci și până la 17 august 2023, odată cu numirea lui Andrei Baciu în funcția de președinte, Adela Cojan a deținut atribuțiile de președinte al instituției.

 


Adaugati un comentariu


 

*