Medicul buzoian Marius Anastasiu a revenit în conducerea SRCUT

16 iunie 2024 | 0 comentarii |

La ediția din acest an a Congresului Național de Chirurgie, medicul buzoian a prezentat mai multe lucrări științifice, a moderat două sesiuni ale evenimentului și a fost ales președinte al nou înființatului Departament de Relații Internaționale al SRCUT. 

 

Peste 1.200 de profesioniști din varii specialități chirurgicale s-au reunit la Sinaia, în perioada 12-15 iunie, pentru a împărtăși cunoștințe, experiențe și inovații într-un mediu propice schimbului științific și dezbaterii academice, în cadrul Congresului Național de Chirurgie (CNC) din acest an.

Organizatorii evenimentului și-au propus ca pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, principalele teme abordate să ofere participanților oportunitatea de a descoperi „modul în care inteligența artificială redefinește procedurile medicale și maximizează rezultatele pentru beneficiul pacienților și să dezbatăstrategiile actuale și noile direcții în tratamentul acestor afecțiuni complexe. Cele trei teme principale ale CNC 2024 vizează progresele chirurgiei din ultima vreme, respectiv –Noutăți în chirurgia colorectală, Tumorile neuroendocrine (care se diagnostichează și se tratează mai delicat) și Inteligența artificială și posibilele ei aplicații în chirurgie (tot mai prezentă în toate domeniile). Avem două sesiuni despre inteligența artificială implementată în chirurgie, care probabil va schimba foarte multe lucruri în viitor, a transmis prof. dr. Traian Pătrașcu, președintele Societății Române de Chirurgie (SRC) și președintele CNC, în deschiderea evenimentului.

 

Chirurgul buzoian Marius Anastasiu, medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, supraspecializat în Chirurgie cancerologică digestivă, cu competențe în Chirurgie laparoscopică și în Traumatologie viscerală obținute în Franța, care timp de 17 ani a fost secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Trauma (SRCUT) și care la Congresul SRCUT din 2022 și-a anunțat retragerea din Boardul organizației profesionale, anul acesta fost convins să revină în conducerea SRCUT și, ținând cont de „remarcabila sa activitate de promovare a SRCUT pe plan național și internațional”, a fost desemnat, în unanimitate, să coordoneze Departamentul Relații Internaționale.

Plecând de la realitatea că o societate academică ce nu este ancorată prin schimburi permanente de informații cu societăți similare și cu lumea chirurgicală internațională rămane o construcție profesională inertă și plafonată profesional, Comitetul Director al SRCUT a propus înființarea unui Departament de Relații Internaționale, iar eu am fost desemnat președinte”, a explicat pentru www.sanatateabuzoiana.ro, dr. Marius Anasatasiu.

 

Timp de trei zile, în cadrul celor 9 cursuri precongres și 32 de sesiuni științifice pentru medici și una dedicată asistenților medicali, speakerii au adus în prim-plan ultimele noutăți din domeniul specialităților chirurgicale, studii de caz și s-a insistat pe rolul și abordările terapeutice revoluționare care se pot realiza cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Au fost organizate, de asemenea, cursuri practice în cadrul cărora participanții au avut posibilitatea de a învăța tehnici noi în abordarea terapeutică, o sesiune de e-postere și cinci lansări de carte.

Prima zi a Congresului a debutat cu un curs mult așteptat de chirurgii urgentiști din toată țara (peste 100 cursanți înscriși) – Damage Control Surgery (controlul daunelor) în chirurgia de urgență abdominală, la care medicul buzoian Marius Anastasiu a fost moderator și a prezentat lucrarea „Open Abdomen (abdomen dechis)– componentă esențială a conceptului Damage Control Surgery”, cu „o bogată iconografie intraoperatorie, axată, dincolo de datele recente din literatura internațională, și pe o serie personală de pacienți operați cu această tehnică, la SJU Buzău, în ultimii 20 ani”, a explicat medicul.

 

Pentru ca și neinițiații să înțeleagă ce este Damage Control Surgery, dr. Anastasiu a precizat că este „o doctrină chirurgicală relativ recentă, care prioritizează intervențiile chirurgicale ce restabilesc fiziologia normală a pacientului politraumatizat, urmând ca gesturile operatorii de rezolvare anatomică (rezecții, anastomoze, reconstrucții viscerale) să fie rezolvate în timp secund, pe un alt teren biologic și cu altă condiție de stabilitate hemodinamică. Ca urmare a acestui nou concept s-a dezvoltat o nouă paradigmă de a înțelege și practica chirurgia de urgență, scopul final fiind salvarea unui număr din ce în ce mai mare de pacienți”.

O sinteză a acestei lucrări a fost prezentată de dr. Marius Anastasiu și la „Zilele Spitalului Județean de Urgență Buzău – 50 de ani de Medicină și Dăruire”, unde a captat interesul medicilor buzoieni. „Deși subiectul a mai fost sporadic prezentat la ultimele ediții ale Congresului SRCUT, la ediția din acest an este prima dată când s-a organizat un curs acreditat, cu o structură tematică unitară și cu eliberare de atestate”, a adăugat medicul.

 

În ziua a doua a Congresului (13 iunie), dr. Marius Anastasiu a fost chairman și coordonator de sesiunii „Trauma”, în cadrul căreia a prezentat alte două lucrări care au suscitat un interes deosebit. Lucrarea „Patternul erorilor contributive la mortalitatea pacienților politraumatizați” este „un update la o lucrare recent prezentată la Congresul Societății Americane de Chirurgie (American College of Surgeons) și urmărește taxonomia erorilor medicale, instrumentele de evaluare, momentele critice ce pot duce la apariția erorilor la un pacient politraumatizat și, în final, auditarea acestora pentru găsi cele mai eficiente modalități de prevenție”, a rezumat medicul.

A doua lucrare – „Considerații imagistico-lezionale la pacienții cu traumă entero-mezenterică” -, a analizat retrospectiv un eșantion de pacienți cu acest diagnostic, etalat pe o perioada de 10 ani. „Au fost subliniate situașiile ce pot influența diagnosticul și indicația operatorie, tehnicile operatorii utilizate și raportarea rezultatelor la datele recente din literatura de specialitate. În cadrul traumei abdominale, această patologie poate fi grevată, prin întârzierea gestului operator, de o mortalitate importantă. Aprecierea, în dinamica a semnelor clinice, dar mai ales corecta interpretare a informațiilor imagistice pot corecta această mortalitate”, a explicat medicul

 

În cadrul sesiunii „Urgență nontrauna”, lucrarea prezentată de dr. Marius AnastasiuInfecțiile grave după splenectomia traumatică” – a relevat importanța splinei ca parte integrantă a sistemului imunitar „și consecințele, uneori dramatice, ale sepsisului, pe un teren în care incidental splina a fost îndepărtată chirurgical. Infecția cea mai gravă, cunoscută ca OPSI (Overhelming Post-Splenectomy Infection), impune măsuri radicale de antibioterapie și terapie intensivă, suplimentate de o vaccinare specifică de lungă durată. În final, lucrarea a luat în discuție reconsiderarea splenectomiei parțiale precum și a tehnicilor de autotransplant a fragmentelor splenice operate”, a specificat dr. Marius Anasatasiu.

Tot în această sesiune, medicul chirug buzoian a fost coautor la primul audit național în „Managementul Pancreatitei acute”, un studiu multicentic, care a analizat evoluția și rezultatele terapeutice ale eșantioanelor de pacienți din mai multe spitale universitare de urgență din tară (Timișoara, Craiova, București, Iași, Tg. Mureș, Cluj) și SJU Buzău. „Spitalul nostru a fost singurul spital non-universitar înrolat în studiu, ale cărui rezultate vor face și obiectul unui articol amplu publicat în Jurnalul de Chirurgie și vor constitui argumente în elaborarea Ghidului Național de Pancreatită acută”, a mnționat dr. Anastasiu.

 

În cadrul Congresului Național de Chirurgie au avut loc și Ședințele Adunării Generale ale mai multor organizații profesionale: Societatea Română de Chirurgie (SNC), Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Trauma (SRCUT), Clubul Român de Hernie (CRH), Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic (ARCHBPTH), în cadrul cărora s-au ales și noile foruri de conducere, pentru următorii doi ani.

La Societatea Română de Chirurgie, mandatul deținut de prof. dr. Traian Pătrașcu (UMF „Carol Davila” București) a fost preluat de prof. dr. Viorel Scripcariu (UMF „Gr. T. Popa” Iași), iar totodată a fost ales președintele ce va prelua mandatul următor, respectiv, prof. dr. Victor Strâmbu (UMF București).

Predare de ștafetă a avut loc și la Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Trauma, unde prof. dr. Stelian Pantea (UMF Timișoara) a predat mandatul prof. dr. Ion Daniel (UMF București), iar președinte care va prelua madatul peste de doi ani a fost ales prof. dr. Călin Molnar (UMFST Târgu Mureș).

Evenimentul a fost creditat cu puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România și OAMGMAMR.

 

Sursa foto: Marius Anasatasiu

 


Adaugati un comentariu


 

*