Medicul român Anca Pantea Stoian, aleasă vicepreședinte al Asociației Central-Europene pentru Diabet

29 iunie 2022 | 0 comentarii |

Conf. dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, va face parte în următorii șase ani din boardul CEDA, alături de nume de referință ale diabetologiei mondiale și medici mai tineri care s-au afirmat la nivel european.

 

Conf. dr. Anca Pantea Stoian (captura YouTube)

Diabetologia românească este o specialitate medicală cu o lungă și bogată tradiție știinifică – de la savantul de renume mondial Nicolae Paulescu la diabetologi marcanți din zilele noastre, precum Prof. dr. Nicolae Hâncu, Prof. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, Prof. dr. Maria Moța, Prof. dr. Dan Mircea Cheța, Prof. dr. Romulus Timar, Conf. dr. Cristian Seraficeanu etc.

Este însă pentru prima dată când un medic român este ales în boardul Asociației Central-Europene pentru Diabet (Central European Diabetes Association – CEDA). La Congresul CEDA de anul acesta, desfășurat în perioada 23-25 iunie la Viena, Conf. Dr. Anca Pantea Stoian – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” din București și președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al organizației profesionale crmtral-europene de diabet, pentru un mandat de 6 ani.

 

Alături de nume de referință în domeniul diabetologiei la nivel internațional, precum Prof. dr. Peter Kempler – noul președintele al CEDA, Prof. dr. Thomas Stulnig sau Prof. dr. Michael Roden, dar și profesioniști mai tineri care s-au remarcat la nivel european, medicul român Anca Pantea Stoian are misiunea de a transmite un semnal puternic de „reinventare” a Asociației, de împrospătare, deschidere și de  reconfigurare a poziției ei la nivel european și internațional.

Alături de colegii săi din conducerea societății profesionale europene, dr. Pantea Stoian se va ocupa de coordonarea activității societății, organizarea congreselor anuale, dar și de noile obiective pe care și le-a stabilit asociația medicală europeană pentru mandatul actual, între care orientarea din perpectiva științifică și de cercetare către tinerii diabetologi și admiterea de noi membri, din țări din zona mediteraneană, astfel încât populația-țintă a membrilor activi să crească.

 

Medicul român și-a propus ca în contextul experienței și expertizei medicilor diabetologi români în acest domeniu, să creeze noi punți de colaborare științifică în diabet între România și alte țări europene, să susțină tinerii diabetologi pentru a dezvolta proiecte și a disemina datele științifice de cercetare. De asemenea, va încerca să faciliteze contactul cu experți internaționali în domeniul diabetului, pentru a arăta întregii comunități profesionale că România are o specialitate unică și specialiști foarte bine pregătiți, iar „dincolo de unicitatea specialității”, are „unul dintre cele mai bune programe de diabet din Europa, dacă nu chiar din lume, pentru că avem acces la toate moleculele noi, dar și cele foarte noi, iar asta îmbunătățește viața pacientului cu diabet zaharat, speranța sa de viața, dar îmbunătățeste și munca medicului diabetolog. Este însă un program perfectibil și ne gândim cu toții, că mereu poate fi loc de mai bine, spunea conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian la dezbaterea profesională Insulina 100 dedicată medicilor diabetologi care a avut loc în ianuarie, anul acesta. Aceasta consideră că România are „niște atuuri pe care puțini le cunosc în afara României” și spune că „suntem printre puținii care tratăm și prediabetul”, astfel că modelul românesc, deși „perfectibil”, poate fi diseminat la nivel european.

Dr. Pantea Stoian  vrea să înființeze o rețea de networking, prin intermediul căreia medicii diabetologi români să aibă o mai bună vizibilitate la nivel internațional, iar noua generație de specialiști din România să poată interacționa cu cei din alte țări, să colaboreze și să construiască împreună.

 

În contextul în care diabetul constituie o adevărată „pandemie(în 2021, Federația Internațională a Diabetului estima că, la nivel global trăiesc 537 milioane de adulți cu diabet zaharat, cu 16% mai mut decât în 2019), medicul român consideră că este prioritar să se asigure acces egal și echidistant la diagnostic, tratament și servicii medicale tuturor pacienților. Dr. Anca Pantea Stoian crede că acest lucru este realizabil, cu ajutorul unei generații de medici bine pregătiți, cu acces la informații științifice de ultimă oră, printr-o continuă educație a pacientului prin intermediul cadrelor medicale pregătite în domeniu și prin implicarea autorităților.

„Este dificil să lupți împotriva unei pandemii diabetice la nivel global, deoarece cu asta ne confruntăm la nivel internațional, dar trebuie să facem totul pentru a preveni extinderea acestei pandemii. În România sunt create atât premizele, cât și bazele strategice în acest context. Avem Legea Prevenției în Diabet, dar și posibilități de a susține numărul mare de pacienți, atât din perspectiva terapeutică, cât și a specialității”, a spus medicul.

 

* Asociația Central-Europeană pentru Diabet (CEDA), denumită anterior Federația Internațională a Simpozioanelor de Diabet a țărilor din regiunea Dunării (Federation of International Danube Symposia on Diabetes mellitus – FID), este o organizație non-profit, fondată în 1969 la Viena și includea inițial țările din zona Dunării.

În 1989, sub numele de Central European Diabetes Association, organizația profesională și-a extins aria de interes, având ca scop principal promovarea intereselor științifice și cooperarea între toate țările din Europa Centrală, pe tema diabetului zaharat. CEDA organizează anual un congres, care are deja o tradiție de peste 50 de ani.

România a organizat îm 2010, prima Conferință CEDA în România, la Cluj-Napoca, prin implicarea profesorilor Nicolae Hâncu și Andrei Vereșiu, iar anul viitor, în premieră pentru țara noastră, va fi organizat în București primul Congres Internațional CEDA, în perioada 8-10 iunie 2023, potrivit RoDiabet.

 


Adaugati un comentariu


 

*