SCJU Târgu Mureș, spitalul românesc cu cele mai multe prelevări de organe

29 iunie 2022 | 0 comentarii |

Cea de-a unsprezecea intervenție, realizată marți noapte, situează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe primul loc în ţară la numărul de prelevări de organe efectuate în 2022. 

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a efectuat, marți noapte, a unsprezecea prelevare de organe din acest an, de la un pacient de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. „Noaptea trecută, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti au prelevat rinichii şi ficatul de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre un bărbat de 54 de ani, internat în Secţia Clinică ATI după un stop cardio-respirator. Mulțumim cu profund respect și recunoștință familiei donatorului pentru gestul neprețuit făcut pentru alți oameni aflați în suferinţă”, se precizează într-un comunicat al SCJU Târgu Mureş.

Intervenția de prelevare organe de noaptea trecută situează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe primul loc în ţară la numărul de prelevări de organe efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă profesionalism şi foarte multă muncă depusă din partea echipei medicale a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş”, se specifică în comunicatul unității medicale, în care se subliniază că echipa medicală a făcut tot posibilul pentru ca gestul familiilor care au acceptat donarea să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună.

 

Astfel, rinichii prelevaţi au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, unde două persoane aflate pe listele de așteptare au primit organul salvator de care aveau nevoie, iar ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni, unde un alt pacient a primit o nouă șansă la viață prin transplant, echipa coordonată de Conf. dr. Vlad Brașoveanu realizând astfel cel de-al 35-lea transplant de anul acesta, la IC. Fundeni.

Intervenţia de prelevare a rinichilor a fost realizată de echipa de prelevare a Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj coordonată de Dr. Dan Pop și de echipa medicală de la Institutul Clinic Fundeni coordonată de Dr. Radu Zamfir”, precizează SCJU Tg. Mureș.

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT) au mulțumit „echipei ATI și de coordonare transplant, precum și managementului Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș pentru susținerea și dezvoltarea Programului Naţional de Transplant”, precum și echipelor care au preluat responsabilitatea salvării pacienților a căror unică șansă la supraviețuire era un transplant.

 

De la începutul anului și până la data de 23 iunie, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos. Acestora li se adaugă cei 3 pacienți salvați în urma prelevării de ficat și rinichi de la SCJU Tg. Mureș.

De asemenea, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite: 2 grefe hepatice (una către Rep. Moldova şi una către Eurotransplant) şi 2 grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi, potrivit datelor prezentate cu prilejul celei de-a XIII-a Reuniuni Naţionale a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donator (KDP), care s-a desfășurat la Sinaia, în perioada 24-26 iunie 2022, de Agenţia Naţională de Transplant, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*