Christiaan Barnard, medicul care acum 54 de ani a efectuat cu succes primul transplant de inimă
Beneficiarul transplantului a fost Louis Washkansky, un bărbat de 54 de ani, care a primit inima unei tinere de 25 de ani care și-a pierdut viața în urma unui accident de circulație.
La 3 decembrie 1967, în spitalul „Groote Schuur” din Cape Town, chirurgul sud-african Christiaan Barnard, care coordona o echipă formată din 30 de specialiști, aleşi pe sprânceană, printre care şi fratele lui Christiaan, Marius Barnard, au făcut IMPOSIBILUL. Au realizat, cu succes, primul transplant de inimă din lume, au reușit să înlocuiască o inimă bolnavă cu una tânără şi sănătoasă. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, a fost un bărbat de 54 de ani, un om de afaceri care suferea de grave probleme cardiace, dar avea și alte boli asociate, între care diabet. Donatorul a fost o tânără de 24 de ani care a decedat în urma unui accident de circulație. Medicii au reușit să îi convingă pe părinții lui Denise Darwall să doneze inima acesteia pentru o procedură chirurgicală nouă.
Chirurgul Christiaan Barnard a folosit o tehnică descoperită de un grup de cercetători americani în anii ’50 (doctorul Norman Shumway fiind primul care a realizat cu succes un transplant de inimă la un câine).
În următorii ani, tehnica a avansat, fiind creat și un tratament medicamentos care să prevină respingerea organului transplantat. Dr. Barnard a continuat operațiile, iar la sfârșitul anilor ’70, pacienții săi au reușit să trăiască și cinci ani după transplant. În ultima jumătate de secol, milioane de oameni au primit șansa la o nouă viață prin transplant cardiac.
Impactul primului transplant din istorie a fost descris de dr. Christiaan Barnard în câteva cuvinte care, de asemenea, aveau să rămână în istoria medicinii. „Sâmbătă, eram un chirurg din Africa de Sud, foarte puțin cunoscut, iar luni devenisem un chirurg de renume mondial”.
Intervenția a durat nouă ore, iar anunțarea reușitei sale a avut un impact mediatic uriaș. „Pentru un om muribund, nu este o decizie grea, aceea de a primi o altă inimă, pentru că el ştie că altfel ar muri. Dacă un leu te urmăreşte pe malul unui râu plin cu crocodili, nu eziţi să sari în apă, convins că vei putea înota până pe malul celălalt”, spunea dr. Christiaan Barnard.
Operaţia a avut un succes răsunător. Din păcate, pacientul care a primit o inimă nouă prin transplant a decedat după 18 zile, de pneumonie. Inima lui Washkansky a funcționat însă normal, până în clipa morții, iar reușita intervenției chirurgicale a echipei dr. Barnard a schimbat cursul medicinei moderne.
Al doilea pacient al doctorului Barnard a supravieţuit 19 luni după operaţie, apoi timpul supravieţuirii a crescut la 12 ani şi șase luni (prima persoană de culoare care a beneficiat de transplant de inimă). Astăzi, operaţia de transplant cardiac se face cu mare succes peste tot în lume, inclusiv în România.
Născut pe 8 noiembrie 1922, în Africa de Sud, Christiaan Barnard avea doar 12 ani atunci când unul dintre frații săi mai mici, în vârstă de doar cinci ani, a murit din cauza unor probleme la inimă. Probabil că și acest moment traumatizant din copilărie l-a determinat, la maturitate, să aleagă traseul profesional care i-a adus ulterior celebritatea. La 23 de ani, Christiaan absolvise deja Universitatea de Medicină din Cape Town.
A urmat un stagiu de perfecționare în SUA, după care a revenit în orașul natal. Inițial, transplantul ar fi trebuit să aibă loc în Statele Unite. Legislația americană strictă, care interzicea prelevarea de organe de la pacienții aflați în moarte cerebrală, a împiedicat însă acest lucru. Astfel, procedura a fost efectuată în Africa de Sud.
Inima doctorului Christiaan Barnard a încetat să mai bată pe 2 septembrie 2001, la vârsta de 78 de ani. „au fost patru servicii funerare pentru Chris: unul la Groote Schuur Hospital, altul la Biserica-Mamă, biserica reformată olandeză de pe Adderley Street, și două în orașul în care ne născuserăm și crescuserăm, Beaufort West – unul din servicii a fost public, celălalt privat” – povestește Marius Barnard, fratele lui Christiaan Barnard, care a făcut parte din echipa care a realizat primul transplant de cord.
În 2013, Editura Humanitas a lansat în librăriile din România „Momente cheie”, de Marius Barnard, un volum biografic și autobiografic de excepție, în care Marius Barnard spune întreaga poveste a legendarei operații, cu amănunte și cu descrierea consecințelor văzute dinlăuntrul temerarei echipe. Cartea este însă mult mai mult decât o relatare a primului transplant cardiac și mult mai mult decât o carte despre viața unui medic, devenit un ilustru reprezentant al chirurgiei cardiace de la sfârșitul secolului trecut, care în ciuda numeroaselor sale reușite medicale și ca politician care a reușit să schimbe legislația europeană în ceea ce privește asigurarea medicală pentru afecțiunile cronice, a fost nevoi să ducă toată viața povara renumelui fratelui său mai mare, Cristiaan.
Cititorului i se înfățișează viața într-o țară îndepărtată, puțin cunoscută. Africa de Sud rurală în care au crescut frații Barnard (Beaufort West), copilăria, școala, lumea medicală și academică, experiența lui politică în calitate de membru al parlamentului care s-a opus apartheidului și a militat pentru drepturi civile și egalitate socială, anii de efort pe care i-a dedicat creării și răspândirii asigurării de boala gravă, care a cucerit lumea sunt evocate în „Momente cheie” cu o sinceritate debordantă. El dezvăluie, cu o sinceritate uimitpoare, chiar și părțile intime ale biografiei lui, relația cu fratele lui Christiaan, boala și redescoperirea credinței și speranței.
Partea „românească“ a biografiei lui Marius Barnard ocupă un spațiu important în economia cărții. „Am vizitat această țară de șapte ori în douăzeci și cinci de ani, timp în care am văzut frumusețea ei și am întâlnit oamenii ei calzi și prietenoși. Am avut privilegiul de a contribui la tratamentul blnavilor cardiaci din această țară, pe atunci disperați, ca și la îmbunătățirea standardelor chirurgiei cardiace și a rezultatelor obținute de chirurgii lor. Dacă ar fi să numesc cea mai mare realizare din viața mea, probabil ar fi influența pe care am avut-o asupra trtamentului bolnavilor cardiaci și chirurgiei cardiace din România”.
Primul transplant de inimă din România a fost realizat în 1999, la Spitalul de Urgență Floreasca din București, de Marius Barnard, împreună cu medicii Șerban Brădișteanu și Radu Deac.
Primul beneficiar al unui transplant de cord a fost Paul Corjautan, care avea 23 de ani, și diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă. El a primit inima unei fete, Gabriela Spiridon (21 de ani), victima unui accident de tren.
Două săptămâni mai târziu, pe 14 noiembrie 1999, profesorul Deac a efectuat, la Târgu-Mureș, al doilea transplant de inimă din țară, iar în următorii 20 de ani, peste 80 de români au primit o inimă nouă, în țară.
Pe data de 15 ianuarie 2015, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș a avut loc primul transplant de inimă artificială din țară.