Combaterea pandemiei, subiect de negocieri între Guvern și Cultele religioase

3 decembrie 2021 | 0 comentarii |

În timp ce Guvernul a solicitat sprijin pentru susținerea vaccinării și respectarea normelor sanitare, Biserica a cerut bani și dreptul de a oficia slujbele fără obligativitatea certificatului verde.

 

Nicolae Ciucă

În încercarea de a ține sub control situația epidemiologică și a reanima campania de vaccinare anti-Covid, autoritățile au apelat din nou la sprijinul reprezentanților cultelor religioase, în care se pare că românii au mai multă încredere decât în medici, când e vorba de probleme de sănătate. Pentru prima dată, întâlnirea a avut loc într-un lăcaș de cult, mai precis la Templul Coral, fapt ce a stârnit noi comentarii pe lângă subiect din partea unor contestatari ai vaccinării și ai măsurilor sanitare, nemulțumiți că întâlnirea nu a avut loc într-o biserică ortodoxă, mai ales că abia se sărbătorise și Ziua Națională.

La discuții au fost prezenți reprezentanții tuturor cultelor religioase, iar autoritățile au fost reprezentate de premierul Nicolae Ciucă, alături de vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Autoritățile guvernamentale și societatea civilă, în care cultele religioase reprezintă un pilon de stabilitate, urmăresc binele oamenilor. Guvernul susține și promovează libertatea religioasă, prin participarea la activitățile religioase în condiții de siguranță sanitară și respect reciproc. Aplicarea măsurilor de protecție sanitară și vaccinarea sunt soluții sigure și eficiente pentru protejarea sănătății cetățenilor și combaterea crizei Covid-19. Fac apel la unitate și coeziune și vă rog să vă alăturați eforturilor guvernamentale care au în centru protejarea sănătății și vieții cetățenilor. Oamenii au nevoie de încredere și speranță, iar contribuția cultelor religioase este esențială în această perioadă”, a transmis, cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă.

 

De cealaltă parte, reprezentanții cultelor au pus pe tapet o problemăarzătoare” pentru Biserică, solicitând sprijin financiar de la autorități pentru construirea de noi biserici și renovarea celor deja existente, precum și pentru salariile preoților. De asemenea, s-a cerut ca enoriașii să poată participa la slujbe fără obligativitatea prezentării certificatului Covid. Reprezentanții Bisericii Ortoxe Române (BOR) susțin că „certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”.

Potrivit BOR, „accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta”, se arată în comunicat.

 

Deși au recunoscut că unii preoți sfidează măsurile de protecție sanitară și „incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei”, reprezentanții Patriarhiei spun că aceștia nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte și „exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane, au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare”.

Reprezentanții Cultelor subliniază că libertatea religioasă presupune ordine, nu dezordine, dar este un drept fundamental al omului, pe care Statul trebuie să o asigure, luând „înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, se mai arată în comunicat”.

În momentul de față, este un proiect care se află în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament, la sfârșitul anului să putem să avem această lege a certificatului Covid, care se va înscrie în parametri reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiază de teste. Este o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată”, a precizat premierul, ca răspuns la această solicitare.

 

La finalul discuțiilor, Nicolae Ciucă a declarat că interlocutorii au preluat mesajul autorităților și au înțeles că este nevoie de implicarea lor pentru a salva cât mai multe vieți, inclusiv prin încurajarea vaccinării.

Domnul ministru Rafila a avut un mesaj cât se poate de bun şi, de la nivelul Guvernului, susţinem acest mesaj. Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieţi, iar discuţia a fost dacă vaccinarea este singura soluţie şi răspunsul a fost, de asemenea, cât se poate de ferm şi de clar. Vaccinarea este o soluţie, iar cea de-a doua, complementară vaccinării, este comportamentul, iar prin comportament înţelegem respectul faţă sine, respectul faţă de comunitate, respectul faţă de tot ceea ce înseamnă dorinţa de a salva vieţi”, a mai precizat premierul.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că libertatea religioasă trebuie respectată, fiind „unul dintre elementele de bază”, astfel că o decizie privind certificatul verde pentru credincioși va fi luată „în urma unui mecanism consultativ și incluziv”, subliniind că „dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, cred că poate fi modificat ca să limităm transmiterea”.

De cealaltă parte, reprezentanții cultelor religioase au mulțumit prim-ministrului și reprezentanților Guvernului pentru deschiderea la dialog și colaborare și au propus înființarea unui mecanism permanent de cooperare, care să funcționeze la nivel tehnic, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

 

Sursă foto: Guvernul României – Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*