Mii de romani, pe lista de asteptare pentru transplant renal

10 iunie 2016 | 0 comentarii |

La Congresul National de Urologie ROMURO 2016, urologi renumiti din Roamnia si din strainatate au prezentat peste 150 de lucrari despre noutatile din domeniul urologiei si transplantului renal.

 

Prof.dr. Ioan Coman (prim-pan)

Prof.dr. Ioan Coman (prim-pan)

Timp de patru zile,  reputati profesoriurologi din ytara si din strainatate s-au intalnit la Bucuresti, la cea de-a 32-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO 2016. Manifestarea stiintifica, recunoscuta si inserata pe agenda EAU (European Association of Urology), este organizata de Asociatia Romana de Urologie (ARU), in parteneriat cu Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni. Congresul a inceput miercuri, iar pe parcursul celor patru zile dedicate urologiei si inovarii in acest domeniu medical au loc mai multe sesiuni si dezbateri conduse de reputati profesori urologi atat din tara, cat si din strainatate.

La conferinta de presa organizata de Asociatia Romana de Urologie (ARU), directorul Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, acad. Ioanel Sinescu, si presedintele Congresului, prof. dr. Ioan Coman, seful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal „Clujana” din Cluj-Napoca, au facut o scurta radiografie a urologiei romanesti, pe care au catalogat-o ca fiind „superpozabila urologiei europene si chiar mondiale”.

Amplul eveniment stiintific a inclus si alte doua manifestari stiintifice, respectiv, cursurile Scolii Europene de Urologie (European School of Urology) si cel de-al XI-lea Congres al Societatii Asistentilor Medicali din Urologie (SAMU), care desavarsesc integrarea urologiei romanesti in cea europeana si internationala.

 

Ac. Ioanel Sinescu

Ac. Ioanel Sinescu

Prof. dr. Ioan Coman a precizat ca evenimentul, avand ca tema centralaAspecte clinico-terapeutice ale patologiei urologice”, in cele patru zile de dezbateri a adus in atentia celor peste 400 de participanti,  „cele mai noi informatii si metode de rezolvare a cazurilor complexe din urologia europeana, prin intermediul a peste 150 de lucrari stiintifice prezentate, un record in ceea ce priveste volumul informational expus in cadrul unui astfel de eveniment medical”.

Academicianul Ioanel Sinescu a precizat ca din punct de vedere al tehnicii interventioniste, al tratamentului postoperator si al dotarilor din clinicile de specialitate, urologia romaneasca nu mai intampina niciun obstacol, ramane problema numarului redus al grefelor necesare unor astfel de interventii chirurgicale salvatoare, astfel ca lista de asteptare a celor aflati in suferinta depaseste, numai in cazul Centrului de la Fundeni, 1.500 de pacienti.

Statistic, ne putem mandri ca in 18 ani am realizat peste 1.700 de transplanturi renale si ca, in comparatie cu anul trecut, numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut radical, una dintre cauze fiind cel mai probabil dezvoltarea palierelor de informare la nivel national si la nivelul centrelor de ATI privind importanta donarii de organe pentru salvarea altor vieti. In acest context,  la Fundeni s-au realizat, in ultimul an, 118 transplanturi renale, 27 cu grefe de la donatori in viata si 91 cu grefe primite de la donatori aflati in moarte cerebrala”, a spus academicianul.

La ora actuala, mai mult de 13.500 de pacienti se afla pe hemodializa sau dializa peritoneala, a mai spus profesorul Sinescu.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*