Ministerele Sănătății și Muncii, luate din nou cu asalt

11 mai 2018 | 2 comentarii |

Chimiștii, biochimiștii și biologii sunt nemulțumiți de modificarea coeficienților de salarizare și a celor de ierarhizare și spun că sunt umiliți, că primesc salarii mai mici decât asistenții medicali pe care îi coordonează.

 

Ultimele promisiuni ale Guvernului privind Legea salarizării unitare este departe de a mulțumi toate cateegoriile profesionale din sistem, în ciuda promisiunilor ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, și a satisfacției exprimate ieri, de primul ministru Viorica Vasilica Dăncilă, care a declarat că s-au rezolvat cele mai multe dintre problemele angajaților din sănătate.

Astăzi, aproximativ 40 de membri ai Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România (OBBCSSR), protestează din nou și au luat cu asalt sediile ministerelor Sănătăţii şi Muncii, manifestându-și astfel nemulțumirea faţă de modificarea coeficienţilor de salarizare şi a celor de ierarhizare stabiliți de Guvern prin noua Lege a salarizării. Protestatarii poartă măşti sanitare şi mănuşi chirurgicale, având pancarte cu mesajele: „OBBCSSR vrem coeficient 3,75%”, „Competenţa face diferenţa”, „Cerem OUG pentru salarizarea corespunzătoare a membrilor OBBCSSR”, „OBBCSSR solicită 6% din PIB pentru sănătate.

 

În urmă cu aproape o lună, reprezentanții Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România au protestat „împotriva umilirii profesiilor noastre” și au pichetat ministerele Sănătății și Muncii. Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului în luna martie, ei atrăgeau atenția că „cei 3.404 biochimiști, biologi și chimiști care lucrăm atât în sistemul sanitar public cât și în sistemul sanitar privat din România, în laboratoare de analize medicale, în laboratoare din Direcțiile de Sănătate Publică, în laboratoare de medicină legală și anatomie patologică, în laboratoare din Centrele de Transfuzie Sanguină și în alte tipuri de laboratoare, protestăm public în fața umilințelor și discriminărilor la care suntem supuși ca profesii de către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale. În ce țară democratică un guvern recunoaște inechitatea unei legi în fața corpului profesional dar salariile noastre, ale membrilor OBBCSSR, n-au fost dublate de la 01.03.2018 pentru că noi (chimiștii, biologii, biochimiștii) nu plecăm din țară ca medicii și asistenții medicali?”, se arăta în scrisoarea deschisă.

Ordinul mai susține că veniturile salariale ale membrilor au scăzut semnificativ față de luna februarie și ca urmare a diminuării sporurilor specifice activității în laboratoarele de analize medicale „ajungându-se la situația paradoxală în care un asistent cu studii postliceale are un venit net lunar mai mare decât noi, colegii din laborator biologi, biochimiști sau chimiști cu 5 ani de facultate și cu responsabilități suplimentare”, explica OBBCSSR.

 

Olguta Vasilescu

Pe 8 mai, la capătul unor negocieri de peste 11 ore și sub amenințarea că declanșează greva generală în spitale și instituțiile de asistență socială, sindicaliștii din sănătate au încheiat, cu miniștrii Muncii și Sănătății, Lia Olguța Vasilescu și Sorina Pintea, un acord în șapte puncte, care prevede printre altele modificarea Legii salarizării unitare și a Regulamentului de sporuri.

Reprezentanții federațiilor sindicale Sanitas și Solidaritatea Sanitară au declarat că sunt „mulţumiţi de ceea ce am reuşit astăzi să punem pe tapet şi de socotelile făcute: unde s-a pierdut, unde putem îndrepta lucrurile şi ce putem să facem în continuare şi am fost de acord să renunţăm la greva din 11 mai”. Ieri, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că negocierile cu sindicatele din Sănătate au dus la rezolvarea principalelor probleme din sistem și a „bifat” ceea ce s-a convenit, drept un mare „succes” al Guvernului.

Se pare însă că nici anunţul făcut de ministrul Muncii privind modificarea Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri pentru personalul din spitale, nici satisfacția premierului nu i-a convins pe bilogi, chimişti şi biochimişti, care sunt în continuare nemulțumiți de noile lor salarii și spun că sunt în situația de a primi salarii mai mici decât asistenții medicali pe care îi coordonează. La fel de nemulțumiți se declară și farmaciștii din spitale, dar ei nu au protestat decât individual și mai mult în spațiul virtual.

 Comentarii (2)

 1. Simplex spune:

  Personalul TESA nu va beneficia de modificările aduse Legii Salarizării Unitare. Remunerațiile acestei categorii de angajați nu vor creste. Revendicarea a fost respinsa de reprezentanții guvernului în data de 8 Mai 2018.
  Solidaritatea Sanitara participant la discuțiile din 8 Mai 2018. Citez:
  “6. Asigurarea creșterilor salariale la nivelul anului 2022 pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar (inclusiv personalul TESA). (0 puncte). Revendicarea nu a fost obținută. A întâmpinat cea mai mare rezistență, reprezentanții Guvernului indicând două motive fundamentale:
  – Nu mai au bani pentru a acoperi această revendicare.
  – Chiar dacă i-ar fi avut n-ar fi făcut-o din cauza reacțiilor previzibile ale salariaților din alte sectoare bugetare.”

 2. Simplex spune:

  Din Mai 2018 salariile medicilor cresc cu 1000 Euro. Incredibil dar adevarat.
  Noile corecții adoptate pe 8 Mai 2018 nu fac altceva decât sa sporească și mai mult salariile enorme ale doctorilor și asta ca efect colateral la creșterea remunerațiilor infirmierelor și brancardierilor pentru ca ei sa nu mai înregistreze pierderi fata de februarie 2018. Sa dau un exemplu ilustrativ: Am văzut ca la Alba Iulia un medic primar amărât avea, în feb. 2018, salariul de baza 7020 lei și spor tot atât (100%), deci un total de 14.040 lei brut (1766 Euro net).
  De la întâi martie același om are 15.567 și spor tot 7.020 (doar 50%). Daca sporul se face 100% (cum s-a hotărât pe 8 Mai 2018) atunci un medic primar ar avea 2×15.567 brut, adică 31.134 lei (3.916 Euro net) fata de 2.2587 lei brut (2.841 Euro net) cât are în prezent. Doctorul câștigă încă 1000 Euro net! Bataie de joc. Cu asemenea bani isi ia cate un apartament in orasul unde lucreaza in fiecare an.

  Măsura luata pe 8 Mai 2018 de ministrul muncii: Citat:”una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30 la sută… nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, iar această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi că prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul.”

Adaugati un comentariu


 

*