Ministerul Sanatatii, amendat de CNCD

30 martie 2016 | 0 comentarii |

Motivul: nu a elaborat criterii obiective si transparente privind declararea persoanelor cu deficiente auditive ca inapte pentru obtinerea permisului de conducere auto.

 

ministerul sanatatii amendat de cncdConsiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a amendat Ministerul Sanatatii cu 5.000 de lei, pentru nu a elaborat criterii obiective si transparente privind declararea persoanelor cu deficiente auditive ca inapte pentru obtinerea permisului de conducere auto, potrivit unui comunicat remis de CNCD, dupa sedinta Colegiului Director din 30 martie.

Lipsa unor criterii obiective si transparente privind declararea persoanelor cu deficiente auditive ca inapte pentru obtinerea permisului de conducere auto reprezinta discriminare, conform art. 2 alin. 1 si art. 10 lit. b) si lit. h) din O.G. nr. 137/ 2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. S-a aplicat amenda contraventionala in cuantum de 5.000 lei pentru Ministerul Sanatatii, tinand cont si de faptul ca nu au fost luate masurile necesare pentru eliminarea situatiei de discriminare, desi primisera deja o amenda de 2.000 lei”, se mentioneaza in comunicatul CNCD.

 

permis auto auzDecizia de amendare a Ministerului Sanatatii a fost luata cu 8 voturi si a avut la baza o petitie adresata de un ONG care arata ca prevederile referitoare la persoanele care nu pot conduce o masina si au deficiente auditive nu sunt foarte clare”. In momentul respectiv, CNCD a constatat discriminarea, a aplicat o amenda de 2.000 de lei si a recomandat MS elaborarea unor ghiduri cu „prevederi foarte clare, prin care sa stabileasca ce inseamna deficienta auditiva”, intrucat legea nu prevede clar cat de afectata trebuie sa fie o persoana pentru a se stabili daca are sau nu dreptul sa obtina permis de conducere. CNCD apreciaza ca la ora actuaa, fiecare medic ORL-ist interpreteaza in mod propriu interdictia, pentru ca Ministerul Sanatatii „nu a fost in stare sa rezolve aceasta problema”.

Tot in sedinta de miercuri, Colegiul CNCD a amendat cu 4000 de lei Inspectoratul Scolar Timis si cu 2000 de lei Liceul Carmen Sylva, considerand „discriminatoriu” faptul ca liceul timisorean a aplicat anumite criterii de selectie pentru clasa pregatitoare, iar ISJ Timis se face vinovat pentru ca le-a avizat.

 


Adaugati un comentariu


 

*