Ministerul Sanatatii nu promite majorari salariale

10 iulie 2012 | 0 comentarii |

O eventuala majorare depinde de negocierile cu Fondul Monetar International, ai carui reprezentanti vin in Romania pe 24 iulie, sustin reprezentantii MS.

 

Ne pleaca medicii si asistentii medicali cu miile in strainatate, pentru salarii de 10-15 ori mai mari, pentru reswpectul cu care sunt tratati si conditiile de realizare profesionala incomparabil superioare.

Organizatiile profesionale au obosit sa tot traga semnale de alarma in acest sens, dar nimic nu pare sa se schimbe in viziune guvernantilor.

Noul proiect de Lege a Sanatatii nu vine decat cu obligatii in plus, iar despre o finantare cat de cat mai buna nu exista nicio speranta. Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, chiar daca a fost asumat de Guvernul Ponta, pare sa merga pe aceeasi linie pe care a trasat-o in laboratoarele de la Cotroceni, in perioada in care a facut parte din echipa girata de Traian Basescu. Degeaba ameninta medicii cu demisia in bloc, zadarnic sindicatele se pregatesc de proteste, lucrurile par sa ramana intr-o vesnica amorteala.

In ceea ce priveste majorarea salariilor cadrelor medicale, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca exista discutii si negocieri, insa nu pot fi oferite garantii in acest sens, data fiind situatia de criza globala.

Sunt doua aspecte. Unul este legat de oferta pe piata muncii, iar al doilea de nivelul acestor venituri. Cu siguranta va exista o politica si chiar daca nu se va putea implementa dintr-o data, macar trebuie sa le dam oamenilor o perspectiva, astfel incat in cativa ani veniturile salariale din zona sanatatii sa creasca”, declara dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in MS.

 Potrivit reprezentantului MS, o eventuala majorare depinde si de negocierile cu Fondul Monetar International, ai carui experti sunt asteptati in Romania pe 24 iulie.

Unul dintre punctele cheie ale discutiilor expertilor fondului va fi pe zona de sanatate”, sustine secretarul de stat.

Potrivit acestuia, in proiectul Legii Sanatatii, aflat in dezbatere publica, exista inclusa si posibilitatea de plata a medicilor in functie de performantele profesionale, dar scopul nu este marirea salariilor personalului medical la o limita care sa nu faca sustenabil tratamentul pacientilor, ci „scopul este sa marim suma pe care o are un spital si atunci sigur ca si salariile pot sa creasca”, a mai spus Rafila, confirmand astfel temerile medicilor ca Guvernul nu are printre prioritati pastrarea specialistilor in tara, desi statul cheltuie cu scolarizarea acestora sume exorbitante.


Adaugati un comentariu


 

*