Ministerul Sănătății: „Vaccinarea nu este și nu va fi obligatorie!”

14 august 2023 | 0 comentarii |

Reprezentanții Ministerului Sănătății încearcă să combată zvonistica tot mai agresivă și informațiile false privind vaccinarea obligatorie și revine asupra unor aspecte referitoare la Strategia națională de vaccinare, reamintind că, în România, vaccinarea nu este și nu va fi obligatorie.

 

Încercând să limiteze eventualele efecte negative privind sănătatea publică provocate de cei care „fabrică” și răspândesc informații false cu scopul de a provoca tensiuni la nivel social, medical sau politic, Ministerul Sănătății a transmis luni un comunicat de presă în care reafirmă faptul că niciun cetățean, adult sau copil, nu va putea fi obligat să se vaccineze, Strategia naţională de vaccinare asigurând „acces echitabil pentru oricine”, fără a impune însă vreo obligativitate.

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu! Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială, urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenţii fete şi băieţi, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc şi solicită medicului de familie prescripţie”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Un alt obiectiv menționat de autorități prevede pregătirea specialiştilor, pentru a creşte capacităţile acestora de a informa corect şi complet publicul cu privire la avantajele vaccinării și subliniază că, pentru a se împiedica efectele nedorite ale unor boli contagioase, în cazul izbucnirii unor focare, copiii nevaccinați „trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați”.

În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată şi încurajată. Prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii. Ministerul Sănătăţii doreşte o ţară cu oameni sănătoşi şi protejaţi de boli infecţioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranţă, majoritatea contestatarilor sunt vaccinaţi în copilărie. Şi copiii sau nepoţii lor au aceleaşi drepturi la protejarea sănătăţii”, susţine Ministerul Sănătăţii.

 

Ministerul Sănătății subliniază că unele erori existente în perioada vaccinării anti-COVID „nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare”. Alexandru Rogobete, secretar de stat în MS, îi critică dur pe cei care răspândesc informații alarmiste privind falsa obligativitate a vaccinării, alimentând neîncrederea în autorități. Dezinformare, fake-news, demagogie și speculații. Ca medic, dar și ca secretar de stat în Ministerul Sănătății, mă uit cu uimire cum, la foarte scurt timp de la publicarea în transparență publică a proiectului privind Strategia Națională de Vaccinare din România, «motoarele» de dezinformare a populației s-au activat. Zeci de titluri «vaccinarea obligatorie», «vor să vă vaccineze pe toți», «opriți vaccinarea obligatorie» (…), titluri care induc teamă, titluri care dezinformează, titluri elaborate de oameni care nu au nici cea mai mică legătură cu medicina. (…) Actul medical nu este și nu va deveni obligatoriu! Cei care spun altceva și-au făcut o misiune din a minți, a dezinforma, a destabiliza cu orice preț. Aveți încredere în specialiștii în medicină, nu în specialiștii în fake-news!”- transmite oficialul pe pagina sa de socializare.

 

Ministerul Sănătății subliniază că tot ce își dorește prin Strategia Națională de vaccinare este să avem „o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase și atrage atenția asupra faptului că majoritatea contestatarilor „cu siguranță sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!”, conchid autoritățile.

De altfel, Ministerul Sănătății anunță că  joi, 17 august 2023, la ora 15.00, organizează și o dezbatere publică în sistem videoconferință cu tema Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030, iar cei care doresc să participe se pot înscrie la adresa de e-mail: propuneri@ms.ro, până în ziua dezbaterii, la ora 10.00. În cazul în care cei înscriși doresc să ia cuvântul, vor transmite propunerile lor, în format electronic, word, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ la care se face referire, menționează MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*