Șapte vieți salvate prin transplant hepatic, în doar zece zile, de medicii Institutului Clinic Fundeni

14 august 2023 | 0 comentarii |

Medicul Vlad Brașoveanu a anunțat că în Secţia de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni au avut loc șapte transplanturi hepatice în ultimele zece zile. Astfel de minuni au avut loc și în alte spitale din țară, astfel că 24 de vieți au fost salvate prin transplant hepatic, renal și cornee.

 

Dr Vlad Brasoveanu

Șapte nume și zece zile în care la Istitutul Clinic Fundeni s-au petrecut minuni. Șapte nume care astăzi sunt recunoscătoare că au primi o nouă șansă la viață, prin transplant. Șapte oameni care datorită generozității unor familii care au acceptat donarea de organe și mâinilor de aur ale medicilor care fac minuni se vor putea bucura în continuare de viață alături de familiile lor și de prieteni.

Vineri: DARIO COSMIN; Duminică: CORINA; Luni: NICOLETA DACIANA; Marți: ELENA; Miercuri: DUMITRU; Vineri: ION; Duminică: FLORINA”  – așa își începe conf. univ. dr. Vlad Brașoveanu, șeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, mesajul prin care își manifestă recunoștința față de generozitatea românilor care au început să înțeleagă că donarea de organe face ca viața să triumfe asupra morții, prin transplant.

Iar mesajul său, probabil deloc întâmplător, a fost transmis chiar în ajunul marii sărbători creștine a Adormirii Maicii Domnului, în semn de recunoștință față de Divinitate, care face posibil să se întâmple astfel de minuni…

 

Medicul subliniază că numai în secția pe care o conduce au avut loc „în zece zile, şapte transplanturi hepatice. Şapte oameni au primit o noua viaţă. Pentru asta, a fost nevoie ca familiile altor şapte să înţeleagă altfel moartea celor dragi. Să accepte donarea de organe. Ficatul fiecăruia dintre cei şapte decedaţi, majoritatea în urma unor AVC-uri, a salvat câte o viaţă. Familiile donatorilor merită toată recunoştinţa semenilor. Adaug şi mulţumirile noastre, ale medicilor. Seria de transplanturi hepatice din aceste zile confirmă tendinţa încurajatoare din ultimii ani, după pandemie. Românii au înţeles importanţa donării de organe”, subliniază dr. Vlad Braşoveanu, în mesajul postat pe pagina sa de socializare.

Mesajul său a fost ilustrat sugestiv prin imaginea unei alte minuni – Vlăduț, băiețelul Ancăi Ștefan, prima femeie cu retransplant de ficat care a devenit mamică.„Donarea de organe face minuni. O pacientă cu dublu transplant de ficat a adus pe lume primul ei copil. Este prima pacientă cu două operații atât de complicate care dă viață mai departe. Tânăra are 23 de ani și a născut chiar de ziua ei, în urmă cu două săptămâni. Iar copilul poartă numele medicului care a salvat-o pe mamă în urmă cu 6 ani”, a transmis Agenția Națională de Transplant, subliniind că „donarea de organe face minuni”.

 

Cunoscutul medic a adăugat că, de la începutul anului, doar echipa de la Fundeni a realizat aproape 50 de asemenea intervenţii reuşite la adulţi, subliniind totodată că și transplantul hepatic pediatric a cunoscut o dezvoltare rapidă, iar astfel, copii aflați în mare suferință au șansa să se bucure de copilărie și de viață.

Împreuna cu echipa mea de la IC Fundeni, alături de doamna prof. dr. Dana Tomescu şi echipa sa de la secţia ATI, am avut numai în acest an aproape 50 de intervenţii reuşite la adulţi, cu donator cadaveric. Şi transplantul hepatic pediatric se dezvoltă rapid, odată cu deschiderea Centrului de la Spitalul Grigore Alexandrescu. În colaborare cu noi, medicii de la IC Fundeni, s-au reuşit, doar în această primă jumătate de an, şase transplanturi de ficat la copii, faţă de 1-2 pe an până acum. Şi aici trebuie menţionată contribuţia echipei de la ATI, condusă de doamna dr. Ruxandra Fota”, a mai afirmat dr. Vlad Braşoveanu, subliniind astfel că transplantul este un lanț al vieții în care sunt implicați mulți oameni cu suflet mare, care fac posibil ca toate aceste minuni să se întâmple.

 

Sute de oameni care și-au manifestat, la rândul lor, recunoștința față de donatori și de medici. Una dintre cele mai emoționante reacții a avut Monika Szolosi, care a transmis că dacă în mod obișnuit „o zi începe cu un răsărit de de soare şi se sfârşeşte cu un apus de soare”, pentrunoi, beneficiarii unui astfel de gest nobil, este invers, începe cu un apus și continuă cu un soare numai de noi înțeles! De aceea, ne alaturăm și noi, cu mulțumiri acestor Oameni, care au rostit cel mai dureros, dar necesar, DA, în cel mai greu moment al vieții lor! Venim cu mulțumiri, și medicilor noștri, coordonatori, profesori, doctori, asistenți infirmieri… OAMENI care au transformat lacrimi de durere, în cristale de fericire. Dumneavoastră, cei care ați contribuit la aceste miracole, ați avut de îndeplinit misiuni nu prea ușoare, în acest miracol, numit Transplant. Eu, ca primitor al unei vieți noi, vreau ca prin intermediul dumneavoastră, îngeri pe pământ, pentru acești Oameni, care au rostit acel DA gâtuit, de durere, să transmit un mesaj, un fel de, mângâiere… Le spun cu respect, cu recunoștință, că îngerii lor, încă trăiesc. Ei trăiesc în, și prin noi… Le mai spun că viața după moarte, este un miracol. Șansa, la o a doua zi de naștere, o simțim intens… De aceea, promitem, să avem grijă, să ne rugăm zilnic, ca acea bucățică, care a fost cândva al aproapelui lor, să funcționeze, pentru ca ei, donatorii noștri, să nu își piardă strălucirea… Acești 7 Îngeri salvatori, pe lăngă încă mulți alții, continuă să trăiască și azi, datorită gestului măreț, și dibăciei unor înțelepți, cu mâini înzestrate! Mulțumiri, domnule Profesor Brașoveanu, pentru poveştile terminate cu succes în sala de operaţie, pentru că în viziunea celor pe care i-ați salvat, sunteți Ben Carson, al Bălăneștilor, și al nostru!”

 

Despre ce înseamnă a dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă, unul din cele mai nobile gesturi, o dovadă a iubirii faţă de semeni ce nu poate fi cuantificată în cuvinte, au venit cu un mesaj la fel de emoționat, reprezentații Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Pentru 24 de oameni aflați în mare suferință destinul a fost schimbat în bine prin intervențiile de transplant hepatic, renal și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mult mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită altor OAMENI cu suflet mare. În ultimele șase zile, 6 familii au fost de acord ca durerea lor să fie transformată în speranță și bucurie pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa familiilor donatorilor pentru decizia grea pe care au luat-o şi sperăm să le aducă alinare gândul că au putut oferi speranţă pentru atât de multe alte familii”, a transmis ANT, subliniind că „gestul acestor familii a mobilizat imediat o adevărată armată de profesioniști pentru care nu contează ce zi din săptămână este sau numărul de ore lucrate, dar pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul. Un maraton de 6 zile pentru viață, în care echipele implicate, de la donare la transplant, și-au transmis ștafeta rând pe rând și au funcționat cu o precizie aproape matematică în lupta contracronometru în care fiecare minut contează”.

În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități, concluzionează reprezentanții ANT, mulțumind „familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*