Ministrul Achimas militeaza pentru mai multe parcuri si alimente sanatoase mai ieftine
El a declarat in cadrul unei dezbateri ca acestea sunt doua aspecte importante ce trebuie urmarite in cadrul programelor de promovare a sanatatii si a celor de prevenire a imbolnavirilor.
Zilele trecute, Palatul Cotroceni a gazduit, la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, o dezbatere cu tema „Educatie pentru sanatate”. Firesc, printre cei care au dat curs invitatiei organizatorilor s-a numarat si ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas – Cadriu. Dezbaterea a constituit totodata un prilej pentru acesta de a-si prezenta propriile strategii privind programele de promovare a sanatatii si de prevenire a imbolnavirilor.
In opinia ministrului, aceste programe trebuie ca, in primul rand, sa se adreseze factorilor sociali determinanti pentru sanatate, care influenteaza comportamente de risc modificabile, cum ar fi fumatul, obiceiurile alimentare proaste sau lipsa activitatii fizice. Trebuie astfel sa le fie oferita oamenilor oportunitatea adoptarii unui stil de viata mai sanatos, iar acest lucru nu se poate face decat prin contributia acestor factori sociali. In acest sens, noul ministru a declarat ca strategiile sale privind programele de promovare a sanatatii si de prevenire a bolilor se vor axa foarte mult pe constientizarea si incurajarea factorilor responsabili in privinta luarii unor masuri ce trebuie luate in acest sens.
Printre aceste masuri, Achimas – Cadriu a enumerat cresterea numarului de parcuri, drumuri verzi si trasee de biciclete, stabilirea unor zone in care sa nu se fumeze si, aspect foarte important, scaderea pretului produselor alimentare sanatoase, precum si eliminarea alimentelor nesanatoase din automate.
In opinia sa, cresterea numarului de parcuri si drumuri verzi ar avea un dublu impact in ceea ce priveste sanatatea, pe de o parte contribuind la imbunatatirea calitatii aerului, iar pe de alta parte incurajand populatia sa faca mai multa miscare, fie chiar si sub forma unor simple plimbari. Ministrul a mai atras atentia ca produsele alimentare „bio”, considerate cele mai sanatoase, au preturi foarte mari, greu accesibile, in timp ce cumparatorii fie nu au resursele financiare necesare sa si le procure permanent, fie, pur si simplu, sunt atrasi de produsele mai putin sanatoase, dar care au preturi mai mici. In acest sens, adoptarea unor masuri care sa duca la scaderea pretului alimentelor sanatoase ar fi o solutie care i-ar incuraja pe oameni sa manance mai sanatos, reducandu-se astfel numarul imbolnavirilor si, implicit, cheltuielile necesitate cu tratamentele.
Totodata, aceste programe trebuie sa urmareasca si cresterea gradului de constientizare cu privire la comportamente sanatoase pentru publicul larg.
Ministrul Sanatatii a mai precizat ca este deosebit de important sa se investeasca diferentiat in programe care sprijina populatiile cu resurse limitate, care au acces redus la ingrijire fiind, fie neasigurati, fie locuind in zone cu asistenta medicala deficitara si, implicit, prezinta rate mai mari de imbolnaviri cronice. „Comunitatile cu o educatie redusa prezinta o prevalenta mai mare de afectiuni cronice decat omoloagele lor din medii informate. Exemple de stari cronice includ boli de inima, cancer, boli respiratorii cronice, accident vascular cerebral si diabet. Accesul limitat la programele de promovare a sanatatii si de prevenire a bolilor si la serviciile de asistenta medicala contribuie la aparitia problemelor de sanatate”, a mai precizat in cadrul dezbaterii de la Cotroceni, ministrul Achimas-Cadariu.
Desigur, de la intentie la transpunerea in practica este o cale lunga, asa ca este important de vazut cum va putea aplica aceste concepte noul ministru al Sanatatii.