Ministrul Rafila promite că va găsi o soluție pentru a deconta toate consultațiile medicilor de familie. Doctorii nu mai cred în promisiuni
Contractul-cadru pe care medicii l-au încheiat cu Casele de Asigurări de Sănătate prevede maxim 28 de consultații pe zi, dar în actualul context epidemic, medicii de familie oferă și 50 de consultații zilnice sau chiar mai multe, iar jumătate dintre ele nu li se decontează.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică după amiază, că va discuta cu reprezentanţii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie privind decontarea mai multor consultaţii zilnice pentru medicii de familie, în această perioadă în care numărul pacienţilor a crescut foarte mult.
„Aşa e contractul pe care îl au ei cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au 28 de consultaţii pe care le pot face zilnic”, a spus ministrul, recunoscând că medicii pot acorda mai multe consultații „dar nu sunt decontate şi aici cred că trebuie să găsim, eventual o soluţie, ca să poată să facă, să spunem aşa, ore suplimentare”.
„O să discutăm cu cei de la Casă, dacă în perioada asta este posibil să facem o excepţie de la acest contract (…). Se consideră că o consultaţie durează minim 15 minute şi atunci nu poţi să faci mai mult de patru pe oră, despre asta e vorba. Dar sunt şi situaţii când medicii de familie – şi acuma există o prevedere clară în noul Contract-cadru – pot să facă şi servicii de telemedicină, să monitorizeze pacienţii sau să dea sfaturi la distanţă și trebuie să găsim o soluţie. Noi avem în România 11.000 de medici de familie şi, într-o perioadă ca cea de acum, adresabilitatea la medicul de familie este mai mare”, a afirmat ministrul Rafila, la Antena 3.
Medicii de familie consideră că ar fi logic să li se plătească munca suplimentară, dar spun că nu mai cred în promisiuni. Ei spun că doar dacă li se va încheia un act adițional, în care să se stipuleze clar, modalitatea de decontare, vor crede că acest lucru se va și întâmpla și nu vor mai păți ca în cazul raportărilor vaccinărilor sau testărilor COVID, când una li s-a promis și alta s-a întâmplat.
„Este clar, că în această perioadă, avem un număr dublu de consultații, dar nu ni se decpntează decât 20-28 de consultații, în funcție de numărul de pacienți avuți de fiecare medic în listă. Colegii care au mulți copii în listă acordă zilnic și peste 50 de consultații, la fel și cei care au mulți pacienți cronici. Este adevărat, nu toți pacienții sunt consultați în cabinet, deși și aici vin mai mulți pacienți decât prevede contractul cu Casa și nu putem trimite oamenii acasă neconsultați și fără indicația terapeutică necesară. Nu știu care va fi soluția pe care o anticipează domnul ministru, dar cred că nu se va întâmpla nimic, atâta vreme cât bugetul pentru medicina de familie a fost deja stabilit și mai ales dacă nu se face un adițional la contract”, a explicat medicul de familie Angela Mazdrag, reprezentanta Patronatului Medicilor de Familie din Buzău.
Medicul buzoian spune că ministrul Sănătății a mai făcut promisiuni și în alte situații și s-au dovedit „o păcăleală”, pentru că nu s-au concretizat. „Ne-a spus că dacă oferim consultații suplimentare în pandemie, ni se vor deconta la regularizare, dar asta nu s-a întâmplat. La fel am pățit și când ni s-a cerut să monitorizăm pacienții post-COVID, ca și în cazul testării… Noi am efectuat aceste servicii, le-am raportat, dar banii au venit la… «Sfântul așteaptă». Ca să nu mai punem la socoteală că ni s-a impus să acordăm consultații și telefonic, prin telemedicină sau prin alte sisteme de comunicare… Dacă acum, chiar se vrea să se facă o evaluare corectă a medicilor de familie și să fie plătiți atât cât muncesc, cred că singura soluție este încheierea unui act adițional la contractul semnat de medicii de familie cu casele de asigurări județene”, a punctat medicul Angela Mazdrag, amintind că deși Ministerul Sănătății le cere să facă muncă suplimentară, medicii nu pot fi obigați și, fiind entități private, pot oferi consultații după program, contra-cost.
Ministrul a anunţat, în cadrul aceleiași intervenții televizate, de duminică după amiază, că de anul viitor va exista și o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze, gratuit, de vaccin antigripal. „Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit (vaccinul gripal – n.r.) la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de o parte risipa şi pe de altă parte, oricine doreşte, să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă. În felul ăsta, oricine are o boală cronică, sau o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obţină o reţetă și să obţină gratuit vaccinul de la farmacie, iar şi pentru restul populaţiei, tocmai ca să creştem acoperirea vaccinală, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, încât vaccinul să fie accesibil şi să nu mai stăm cu liste şi cu alte lucruri de genul ăsta; cine doreşte, îşi procură vaccinul şi se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie”, a explicat Alexandru Rafila, menționând că perioada optimă pentru vaccinarea antigripală este până în luna decembrie, amintind că Ministerul a început campania de vaccinare încă din septembrie anul trecut și că au fost folosite aproape toate dozele de vaccin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru populaţia la risc.