Ministrul Rafila știa despre neregulile din centrele de îngrijire din Ilfov
Ministrul Sănătății și-a amintit că a primit, în ianuarie și februarie, sesizări referitoare la activitatea a trei centre de îngrijire din judeţul Ilfov și spune chiar că a sesizat Spitalul Bălăceanca, Consiliul Județean Ilfov și a cerut DSP Ilfov să controleze aceste centre.
În urmă cu cinci zile, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susținea că nu știe nimic despre situația pacienților din centrele de îngrijire socială din Ilfov. „O să verific dacă acest document a ajuns la Ministerul Sănătății și dacă semnalează probleme care țin de Ministerul Sănătății”, declara ministrul, miercurea trecută, într-o conferință de presă, la Guvern.
Acum recunoaște că s-au primit încă din ianuarie și februarie, la Ministerul Sănătății, trei sesizări din partea Centrului de Resurse Juridice (CRJ) cu privire la situația alarmantă din trei centre de îngrijire din județul Ilfov, respectiv, Centrul Sf. Gabriel, Centrul Armonia şi Casa Cora, așa cum a declarat într-un interviu acordat luni, pentru Spot Media. Într-una dintre sesizări, CRJ solicita verificarea modului în care Spitalul de Psihiatrie de la Bălăceanca efectua transferul pacienţilor către aceste centre pentru persoanele cu dizabilităţi, în condiţiile în care transferurile pot fi făcute doar după o procedură „destul de complicată, numai cu acceptul persoanei în cauză sau cu acceptul celui care are în responsabilitate, din punct de vedere legal, persoana respectivă”.
Ministrul încearcă să se spele pe mâini de orice responsabilitate privind situația acestor pacienți, spunând că s-a adresat în scris spitalului Bălăceanca și Consiliului Județean Ilfov, care însă nu i-au răspuns nici până acum, subliniind că aceste centre nu sunt azile de bătrâni, ci „centre de îngrijire pentru persoane adulte cu dizabilități” încadrate în grad de handicap, care primesc îngrijire sau, după caz, servicii de reabilitare.
„Spitalul Bălăceaca nu este al Ministerului Sănătății, ci se află în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov, la fel ca aceste centre. Am solicitat în luna februarie, Spitalului Bălăceanca, informaţii care să clarifice solicitarea CRJ. Nu ne-au răspuns şi am aşteptat între timp un document oficial – un raport foarte consistent făcut de o organizaţie a Consiliului Europei care combate tortura şi care a făcut o misiune de evaluare în România. La jumătatea lunii martie am primit acest raport, care este public şi care include şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca, ca respectând procedurile de transfer, ceea ce reprezintă un răspuns mai credibil al unui auditor independent, decât cel al spitalului”, a declarat ministrul Sănătății în interviul amintit.
Mai mult, ministrul Sănătății spune că pe 20 februarie a sesizat și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, căreia i-a cerut „să controleze aceste trei centre, încât să avem o situație reală despre ce este acolo”, iar după aceste controale în centrele de îngrijire şi la spitalul Bălăceanca şi în urma sesizărilor CRJ, s-ar fi adresat chiar și preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, însă nu a primit niciun răspuns.
„Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv domnului preşedinte, pe data de 28 februarie. Corpul de control al MS a făcut o analiză a sesizărilor primite la MS, fie că discutăm de partea de sănătate publică sau de transferul pacienţilor, după care l-am sesizat pe dl. preşedinte al CJ Ilfov, în subordinea căruia se aflau şi centrele pentru persoane cu dizabilităţi şi Spitalul de Psihiatrie Bălăceanca. (…) Nu am primit niciun fel de răspuns din data de 28 februarie până prezent”, a declarat ministrul, care spune că acum, în spitalele din țară „sunt probabil câteva sute de pacienți din centre, iar complexitatea patologiei lor necesită măsuri speciale”.
Majoritatea centrelor de îngrijire și reabilitare sunt private, dar statul plătește lunar, de la Ministerul Muncii, între 5.000 și 7.000 de lei pentru fiecare pacient internat în aceste centre, care sunt în relații contractuale cu cu Direcțiile județene de Protecție Socială, subordonate din punct de vedere administrativ, consiliilor județene pe raza cărora funcționează, a mai spus ministrul Sănătății.
„MMPS desfășoară activități de îndrumare metodologică a acestor direcții județene, iar Ministerul Sănătății nu este implicat în niciun fel în gestionarea acestor centre”, a ținut să sublinieze Alexandru Rafila, în interviul amintit.
Ministrul Sănătății consideră că dacă în aceste centre nu se vor realiza controale inopinate, în mod „organizat și integrat, atunci n-o să facem nimic. Dacă fiecare merge și controlează pe bucățica lui și sesizează că mai sunt nereguli, sau poate nu le semnalizează unei alte autorități sau nu le observă, atunci sunt probleme”, doar un control integrat putând evidenția condițiile reale, nu faptul că există documente, hârtii cu contracte de catering sau de acordare a asistenței medicale.
Totodată, ministrul Sănătății a vorbit și despre demisia directorului interimar al DSP Ilfov, de profesie inginer, care în urma dezvăluirilor privind condiţiile din centrele private şi plătite din bani publici, a demisionat, la solicitarea ministrului care spune că, DSP Ilfov a relatat în raportul privind centrele, „strict ce au găsit acolo, dar având în vedere situaţia deosebită din acest moment, îşi înaintează demisia, ca să nu existe complicaţii sau suspiciuni suplimentare”.
Pe de altă parte, Rafila spune că îi este greu să găsească un înlocuitor, în condițiile în care funcţia, remunerată cu un salariu de 10.000-12.000 de lei lunar, nu este atractivă. „Cu foarte mare greutate am obţinut acceptul unui funcţionar de a prelua atribuţiile timp de 2 săptămâni. Vom vedea ce vom face. E o situaţie complicată şi lumea probabil că ezită să îşi asume. (…) Pentru medici, care nu sunt funcţionari publici, care câştigă şi în DSP-uri 10-12.000 lei/lună, funcţia nu e atractivă. Nu putem să avem direcţii de sănătate publică cu responsabilitate în domeniul sanitar conduse de persoane din cu totul alte domenii de activitate”, a declarat ministrul.
În urma scandalului cunoscut ca „azilele groazei” și a reacției premierului Marcel Ciolacu care a cerut controale în toate centrele de îngrijire pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și copii, au fost închise 30 de astfel de centre, iar altor 36 de astfel de unităţi le-a fost suspendată activitatea până sâmbătă, 15 iunie, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Pe 14 iulie, 261 de persoane cu dizabilități au fost relocate, din care 76 au avut nevoie de internare în spital.
Marius Budăi, ministrul muncii și Gabriela Firea, ministrul Familiei, ambii din PSD, au demisionat, săptămâna trecută, în contextul scandalului legat de tratamentul inuman la care erau supuşi vârstnicii și persoanele cu dizabilități din unele centre de asistență socială și îngrijire.
Consiliul Politic Naţional al PSD decis luni, că Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero vor prelua portofoliile de la Muncă și Familie, iar președintele Iohannis a declarat că, cel mai probabil, noii miniștri vor depune jurământul miercuri, 18 iunie.
Interviul integral, AICI