Ministrul Rafila trimite medicii și asistenții medicali la cursuri de comunicare

18 iunie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că medicii și asistenţii medicali au nevoie de cursuri de comunicare cu pacienții și familiile acestora și ar putea să urmeze cursuri de comunicare, necesare în interacţiunea cu pacienţii şi aparţinătorii.

 

Cea de-a treia ediție a conferinței „Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric”, organizată la Palatul Parlamentului, de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Fundația pentru Copii Ronald McDonald și Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, având ca scop principal facilitarea instruirii personalului medical în domeniul comunicării, a reunit la aceeași masă reprezentanți din sfera guvernamentală, academică, spitale și ONG-uri preocupate de creșterea calității actului medical, inclusiv prin empatie și comunicarea dintre personalul medical cu pacienții și aparținătorii.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că plecând de la tema conferinței, „privind conceptul în care familia participă la procesul de îngrijire și de vindecare a copilului, în primul rând, dar de multe ori acest lucru este valabil și pentru adulți (chiar dacă familia nu este la fel de prezentă), trebuie să ne gândim la lucruri care țin cont de empatie, de comunicare, de partea de îngrijiri comunitare. Cred că este un concept pe care trebuie să îl dezvoltăm”.

 

Referitor la propunerea Amaliei Năstase, președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald, privind nevoia de training și formare pentru dezvoltarea competențelor de comunicare în rândul personalului medical, ministrul Sănătății a afirmat că „aceste cursuri de comunicare ar trebui să facă parte din curricula de pregătire pentru asistenţi medicali şi pentru medici. Eu cred că partea cu facultativul nu este foarte tentantă pentru că avem şi această problemă – orice e provizoriu tinde să devină definitiv şi provizoratul nu cred că este un lucrul bun. De 22 de ani ne chinuim cu Educaţia pentru sănătate în şcoli, nu cred că mai trebuie să aşteptăm vreo 22 de ani să introducem ca disciplină comunicarea. Oamenii, când sunt bolnavi, sau familiile copiilor când aceştia sunt bolnavi, au nevoie nu numai de încurajare, au nevoie de o explicaţie, au nevoie de o persoană cu care să comunice şi care să le înţeleagă neliniştile şi au nevoie de încurajare şi empatie. Lucrurile acestea poţi să le ai nativ, dar ele trebuie dobândite într-un cadru instituţional pe care îl oferă şcoală, fie că discutăm despre facultăţile pentru asistenţi medicali şi moaşe, fie că discutăm despre facultăţile de medicină şi poate că reuşim să ne gândim şi la o comunicare”, a spus ministrul Rafila.

 

Amalia Năstase a subliniat că Fundația Ronald McDonald propune strategii menite să continue promovarea introducerii pe agenda publică de dezbateri a nevoii îngrijirii centrate pe familie și, totodată, să îmbunătățească practicile medicale actuale legate de comunicarea cu pacientul pediatric și familia lui.

Îngrijirea centrată pe familie sprijină și implică familia pentru a îmbunătăți calitatea actului medical, bunăstarea psihologică și rezultatele clinice ale micilor pacienți. Acest model, promovat în România de Fundația pentru Copii Ronald McDonald din 2022, a adus deja schimbări pozitive în relația dintre personalul medical și familiile copiilor bolnavi. Mergem înainte cu determinare și ne propunem să depunem toate eforturile necesare pentru a introduce cursuri de comunicare, cu tematici specifice comunicării cu familia pacientului pediatric, în curricula Facultăților de Medicină și Farmacie din România. Mulțumim tuturor celor care contribuie la misiunea noastră de a ține familiile împreună și de a le oferi sprijinul de care au nevoie în momentele dificile”, a punctat malia Năstase.

 

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a subliniat, în acest context, căfiecare dintre noi cunoaștem cel puțin o familie a cărui copil se confruntă cu o boală gravă. Știm cu toții cât de greu este să treci printr-un astfel de moment și câtă nevoie are familia unui astfel de copil de explicații clare, pe înțelesul lor, spuse cu răbdare și înțelegere. În fața unei astfel de drame este nevoie în primul rând de empatie și grijă, mai ales atunci când vorbim de comunicarea unui diagnostic grav. Tocmai de aceea continuăm demersurile noastre pentru a facilita instruirea personalului medical în domeniul comunicării. A fost o discuție extrem de constructivă și le mulțumesc tuturor specialiștilor prezenți, reprezentanți ai celor mai importante spitale pentru copii din țară, care ne-au împărtășit nevoile și experiențele lor, de multe ori încărcate cu multe emoții, în ceea ce privește comunicarea dintre cadrele medicale și pacienți / familiile pacienților”.

 

Mai mult, ministrul Intotero a anunțat căde la ediția precedentă a acestei conferințe au fost înregistrate progrese notabile, fiind organizate deja primele cursuri pilot de formare dedicate îmbunătățirii comunicării cu pacientul pediatric și cu familia acestuia. Beneficiarii primelor module de formare organizate de Fundația pentru Copii Ronald McDonald au fost 24 de medici și asistenți medicali din cadrul Secției Primiri Urgențe – Spitalul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Marie Skłodowska Curie». Pentru ca acest lucru să ajungă în curricula studenților la Medicină este nevoie ca noi toți, instituții ale statului, fundații, asociații, studenți și dascăli să lucrăm împreună și să creionăm astfel de proiecte care să fie puse în practică. Le mulțumesc din suflet pentru colaborarea fructuoasă în acest sens ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, Fundației pentru Copii Ronald McDonald, prin doamna președinte Amalia Năstase și Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților condusă de către doamna deputat Dumitrița Gliga, care mereu a fost gazdă primitoare a acestor conferințe tematice”, a subliniat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

 

* Fundația pentru Copii Ronald McDonald oferă, de 26 de ani, sprijin familiilor din România care au copiii spitalizați. Eforturile Fundației s-au îndreptat către îmbunătățirea stării de sănătate a micilor pacienți și bunăstarea familiilor acestora, prin construirea de case departe de casă în curtea spitalelor de pediatrie, donarea de echipamente medicale spitalelor și secțiilor de pediatrie și susținerea accesului copiilor la servicii medicale mai bune, cu peste 10 milioane de euro.

Anii de experiență în România, dar și studiile realizate de Fundație la nivel global, arată că atunci când familia este aproape, procesul de vindecare al copiilor este mai rapid. În urma unei campanii de strângere de fonduri desfășurată în perioada 20-26 noiembrie 2023, în toate restaurantele McDonalds din țară, împreună cu partenerii fundației, s-au colectat 3.023.735 lei, care s-au utilizat pentru achiziția a 220 paturi ATI și paturi de salon pentru copiii spitalizați și pentru însoțitor, precum și a altor dotări.

 

Foto: Fundația Ronald McDonald/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*