Noi interese obscure despre Noua Maternitate de la Buzau, scoase la lumina de ANI

17 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Agentia Nationala de Integritate a descoperit ca Emilia Poenaru, unul dintre functionarii Consiliului Judetean Buzau care au decis atribuirea  contractului de executie catre SC INTEGRAL SA, era si actionar al acestei firme.

 

Mocanu-Inaugurare Maternitate

Inaugurare Noua Maternitate

Inaugurata fictiv la 1 iunie 2012 si nici la ora actuala functionala, noua Maternitate de la Buzau continua sa scoata la lumina ilegalitati, chiar daca o serie dintre acestea au fost deja retinute de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si pentru care fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, impreuna cu alti functionari din institutie au fost trimisi in judecata.

Zilele acestea, functionarul public Emilia Poenaru, de la Consiliul Judetean Buzau, consilier in cadrul Directiei Administrarea Patrimoniului si Investitii, serviciul Programe de Dezvoltare Locala, Echilibrare Edilitara si Mediu, a fost declarat in conflict de interese de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Integritate, a fost  constatata „existenta conflictului de interese de natura administrativa in cazul lui Emilia Poenaru, functionar public in cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judetean Buzau, intrucat, in calitate de functionar public in cadrul C.J. Buzau, a participat la luarea deciziilor cu privire la atribuirea si executarea contractelor de lucrari / furnizare produse, incheiate intre Consiliul Judetean si societatea comerciala in cadrul careia persoana evaluata detine calitatea de actionar, si a semnat / avizat un numar de 45 facturi fiscale emise de societatea comerciala in cauza”, care detine calitatea de functionar public in cadrul Consiliului Judetean Buzau incepand cu data de 01 august 2000.

 

 Noua Maternitate

Noua Maternitate

Emilia Poenaru detine, potrivit declaratiei de avere si interese aflata pe site-ul Consiliului Judetean Buzau, si calitatea de actionar al SC INTEGRAL SA Buzau, societate al carei actionar majoritar este omul de afaceri Victor Vasilescu, caruia, la momentul inaugurarii fictive de la 1 iunie 2012, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu i-a adresat multumiri si l-a laudat, desi constructia era neterminata , iar dotarile si aparatura medicala erau inchiriate.

Astfel, arata ANI,  Emilia Poenarua incalcat dispozitiile art. 79, alin. (1), lit. a) si c) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functionarul public este in conflict de interese daca: este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial; […] interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice”, precum si dispozitiile art. 69, lit. a) si c) din O.U.G. nr. 34/2006, potrivit carora „Nu au dreptul sa fie implicati in procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor urmatoarele persoane: persoane care detin paeti sociale, prtţi de interes, actiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanti / candidati sau subcontractanti […] persoane despre care se constata ca pot avea un interes de natura sa le afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor”.

 

Victor Vasilescu - patronul INTEGRAL SA

Victor Vasilescu – patronul INTEGRAL SA

Agentia nationala de Integritate mai face precizarea ca persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinara si se sancţioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective […]”.

 „Persoana […] fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese […] este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica  […]  pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”, mai arata ANI.

De altfel, actualul presedinte al CJ Buzau, Cristi Bigiu, a refuzat la plata, partial (aproximativ 11 miliarde de lei vechi), factura emisa de INTEGRAL SA pentru lucrarile Maternitatii, fapt contestat in instanta de constructor.

De asemenea, fostul presedinte Victor Mocanu, a fost trimis in judecata de DNA, impreuna cu alti functionari ai Consiliului Judetean Buzau, considerati responsabili de prejudierea bugetului institutiei, in proiectul Maternitatea, dosarul aflandu-se pe rolul instantelor de judecata.

 


Adaugati un comentariu


 

*