Noi molecule pe lista medicamentelor compensate

9 iulie 2021 | 0 comentarii |

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înaintat de Ministerul Sănătății și urmează a fi adoptat într-o ședință de guvern.

 

Lista de medicamente compensate urmează să fie completată cu mai multe molecule noi, prevăzute într-un proiect de hotărâre înaintat Guvernului de Ministerul Sănătății. Două dintre noile molecule vor fi incluse în sublista B, cea care cuprinde Denumirile Comune Internaționale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă. Este vorba de Dabigatran etexilat și Edoxaban, care vor deveni disponibile în regim compensat, imediat ce hotărârea va fi adoptată de Guvern și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Primul medicament este indicat pentru prevenția primară a evenimentelor tromboembolice venoase la pacienții adulți care au suferit o intervenție chirurgicală electivă de înlocuire completă a articulației șoldului sau genunchiului, iar al doilea se administrează pentru prevenirea accidentului vascular cerebral și a emboliei sistemice la pacienți adulți cu fibrilație atrială non-valvulară cu unul sau mai muți factori de risc.

De asemenea, în sublista C, care cuprinde DCI-urile compensate în regim de 100%, se ca introduce în secțiunea C1 molecula Evolocumab folosită în tratamentul ambulatoriu pentru reducerea nivelurilor de lipide din sânge.

 

În secțiunea C2 a aceleiași subliste, dedicată DCI-urilor compensate sută la sută și destinate asiguraţilor incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc, vor fi introduse patru noi molecule. Este vorba de Olaparib, folosit în tratamentul carcinomului ovarian epitelial de grad înalt, Apalutamidă, utilă în cazul pacienților cu cancer de prostată, Cladribină, pentru tratamentul pacienților cu leucemie cu celule păroase și Nonacog alfa, administrat în tratamentul şi profilaxia hemoragiei la pacienţii cu hemofilie de tip B.

În documentul trimis de Ministerul Sănătății la Guven se arată că medicamentul Evolocumab, inclus condiționat, este substituibil cu alt medicament deja inclus condiționat in listă – Alirocumab – al cărui contract se derulează începând cu luna septembrie 2020 pana la data de 31 august 2021.

 

Odată cu includerea noilor molecule în lista de compensate va trebui să fie elaborate protocoalele terapeutice de prescriere, fiind totodată efectuate și modificări și completări în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate în ceea ce privește regulile de validare la prescrierea și eliberarea medicamentelor.

Pentru medicamentele incluse condiționat în proiectul de act normativ, negocierea și încheierea contractelor cost volum s-a realizat în limita maximă a sumei de 4.180.000 mii lei prevăzută în Legea bugetului de stat pe anul 2021, până la care Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost autorizată să negocieze și să încheie contracte cost volum/cost volum rezultat” se arată în nota de fundamentare a proiectului. De asemenea, inițiatorii menționează faptul că este imperios necesar ca prevederile cuprinse în proiectul de hotărâre să aibă aplicabilitate începând cu luna august a acestui an.

 


Adaugati un comentariu


 

*