Noile contracte din sanatate, abia in martie 2013

20 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Programele nationale de sanatate si Contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale se vor prelungi pana la inceputul lunii martie 2013.

 

La propunerea Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Guvernul Romaniei a aprobat saptamana aceasta  Hotararea de Guvern privind prelungirea pana la data de 28 februarie 2013 a aplicarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1388/2010 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2011 si 2012, precum si Hotararea de Guvern privind prelungirea pana la data de 28 februarie 2013 a aplicarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1389/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 – 2012.

Cele doua acte normative reprezinta o decizie necesara. Nu avem aprobat inca un buget pentru anul 2013 si, ca urmare, nu cunoastem dimensiunea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate, si nici sumele ce vor fi alocate pentru derularea programelor nationale de sanatate, a declarat Raed ARAFAT, ministrul Sanatatii.

De asemenea, reamintim ca, in conformitate cu o decizie aprobata de Guvernul Romaniei saptamana trecuta, incepand cu luna martie 2013, Ministerul Sanatatii va reorganiza programele nationale de sanatate si va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanta.  Ministerul Sanatatii va derula si finanta programele cu caracter preventiv, de sanatate publica (ca de exemplu cele care vizeaza masurile de prevenire a raspandirii HIV/SIDA si TBC),  iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta programele de tip curativ (tratement pentru afectiuni oncologice, diabet, etc).

Ministerul Sanatatii va derula, in continuare, programul national de transplant.

De semenea, s-a hotarat preluarea finantarii serviciilor de ambulanta din bugetul de stat, astfel incat intreg sistemul de urgenta care cuprinde si unitatile de primiri urgente sa fie finantat, unitar. 

Actul normativ aprobat saptamana trecuta mai prevede posibilitatea ca asistentii medicali, ambulantierii si dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanta sa execute garzi retribuite, in limita prevederilor bugetare. Pana in prezent, de aceasta prevedere beneficiau doar medicii. Asistentii medicali, ambulantierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numarul personalului este insuficient in multe dintre serviciile de ambulanta, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulandu-se in timp.

Masura urmareste evitarea  blocarii sistemului care acorda asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat, determinata de necorelarea dintre suprasolicitarea si motivarea personalului.


Categorii: Actual, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*