MedAlert.ro, portalul pentru sesizarea a abuzurilor din sistemul medical

11 mai 2012 | 0 comentarii |

Portalul MedAlert.ro – serviciul gratuit de sesizare a abuzurilor din sistemul medical romanesc – a fost lansat joi, la sediul Romanian-American Foundation din Bucuresti. MedAlert este o platforma online prin care pacienti si medici pot sesiza abuzuri, cazuri de coruptie si malpraxis din sistemul medical romanesc, transmite Agerpres.

Echipa MedAlert va prelua sesizarile si va urmari reactia si eficienta raspunsului autoritatilor responsabile, asigurand expunerea in media a cazurilor de coruptie si de lipsa de transparenta a celor responsabili. Se adreseaza si jurnalistilor romani care doresc ca articolele lor sa se transforme in interpelari adresate autoritatilor si doreste sa devina o sursa de documentare cu potentiale subiecte de reportaj sau informatii din sistemul medical. Echipa MedAlert este formata din jurnalisti care lucreaza pro-bono: Laurentiu Diaconu-Colintineanu (RFI Romania), Vlad Mixich (HotNews.ro), Sanda Nicola (Digi 24).

Potrivit Raportului anual al Comisiei Europene, cea mai mare problema pe care romanii o atribuie sistemului sanitar romanesc este coruptia. Doua treimi dintre romani au declarat ca au oferit bani personalului medical, iar 80 la suta spun ca tratamentul primit s-a modificat extrem de mult in urma „platilor informale”.

Initiatorii proiectului MedAlert apreciaza ca desi romanii platesc in medie 600 euro anual pentru asigurari medicale, sistemul este in continuare subfinantat, iar de la pacienti se asteapta spaga inaintea recunostintei. Potrivit acestora, „medicii din Romania sunt fortati sa devina complici tacuti la coruptia din sistem, fiind tratati cu salarii de mizerie si victime ale birocratiei si unei legislatii neclare”, dar dr. Raed Arafat, prezent la eveniment, a replicat ca „acceptarea tacita a coruptiei din partea autoritatilor, pe motiv ca salariile sunt mici, nu este admisibila, cercul vicios al platilor informale trebuie taiat“, exprimand disponibilitatea Ministertului Sanatatii de a colabora cu echipa MedAlert.

Proiectul MedAlert face parte din initiativa Restart Romania, fiind sprijinit de Ambasada Statelor Unite si de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

In Marea Britanie, există 55.000 de ONG-uri care „ajusteaza” activitatea autoritatilor, in timp ce in Romania sunt 15 inspectori insarcinati cu controlul sistemului medical din partea Ministerului Sanatatii si inca 15 din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*