Sistemul intergrat de urgenta, extins de Ministerul Sanatatii

4 februarie 2013 | 0 comentarii |

Saptamana trecuta a fost inaugurat dispeceratul integrat de la Cluj si au fost operationalizate mai  multe echipaje de prim-ajutor SMURD in mediul rural.

 

Operator Dispeceratul Integrat Buzau

La sfarsitul Saptamanii trecute, Ministerul Sanatatii (MS), in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si cu autoritatilor publice locale, au fost operationalizate cinci noi echipaje de prim ajutor SMURD in localitatile Fieni, Potlogi, Voinesti si Cornesti din judetul Dambovita si in localitatea Gheorgheni, judetul Harghita, anunta Biroul de presa al MS, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

Tot in cursul saptamanii trecute, anunta aceeasi sursa, s-a realizat comasarea dispeceratelor Serviciului Judetean de Ambulanta si ISU Cluj, la sediul ISU CLuj, care va permite o coordonare mai eficienta a resurselor de interventie ale Serviciului de Ambulanta si SMURD,  impreuna cu restul interventiilor pe care le desfasoara pompierii in situatii de urgenta in judetul respectiv.

 

Ministrul Arafat la Buzau

In judetul Buzau, comasarea dispeceratelor Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) si ISU „Neron Lupascu” s-a realizat inca din noiembrie 2011. La inaugurarea dispeceratului integrat a fost prezent si secretarul de stat Raed Arafat, care si-a exprimat satisfactia ca autoritatile buzoiene au inteles foarte repede necesitatea si eficienta acestui tip de sistem de urgenta si au sprijinit infiintarea dispeceratului intergrat.

SAJ Buzau dispune la ora actuala de 42 de masini de interventie, patru dintre acestea, pe 21 decembrie 2012 primind ultimele „patru ambulante de tip B2, cu toate dotarile pentru interventii in caz de urgente, deservite de un asistent medical cu pregatire in medicina de urgenta si de sofer, cu ajutorul carora se va putea interveni cu mai  mare operativitate si in conditii de maxima siguranta pentru pacient”, a declarat dr. Lhuana Zissu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Buzau.

SAJ Buzau are peste 200 de angajati, dintre care sase medici, trei medici de familie care asigura servicii de urgenta la domiciliu, 84 de asistenti medicali si 94 de ambulantieri, restul fiind personal TESA si auxiliar.

 

SMURD Buzau are la dispozitie doua ambulante (una la Buzau – Tip B2 si una la Rm. Sarat – Tip B4x4), deservite fiecare de cate patru echipaje de paramedici, cu care in 2012 au avut 2574 de interventii. Tot la Rm. Sarat este o autospeciala senilata pentru interventii in conditii extreme. In perioada urmatoare sunt asteptate inca doua ambulante Tip B2 si una Tip C1 (de terapie intensiva mobila, care trebuie sa dispuna de medic specializat inmedicina de urgenta” sau ATI), achizitionate prin Programul Operational Sectorial, potrivit purtatorului de cuvant al ISU Buzau, Marius Sarbescu.

La momentul actual, in 26 judete ale tarii functioneaza dispecerate integrate intre ISU si serviciile de ambulanta. Pentru celelalte judete, Ministerul Sanatatii, cu sprijinul serviciului 112 din cadrul STS, continua pregatirile in vederea realizarii comasarilor, care se doreste sa fie incheiate pana la sfarsitul acestui an. Mai multe echipaje de prim ajutor urmeaza a fi infiintate in cursul lunilor februarie si martie, in zonele rurale din judetele Calarasi, Dolj, Olt si Mures in vederea scurtarii timpului de reactie in cazul situatiilor de urgenta.

 


Categorii: Actual, Ambulanta

Adaugati un comentariu


 

*