Norme noi privind dotările minimale ale cabinetelor medicale

21 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Un ordin al ministrului Sănătății revizuiește prevederile referitoare la dotările minime de care trebuie să dispună anumite cabinete medicale și schimbă denumirea specialității „ Recuperare, medicină fizică și balneologie” în „Medicină fizică și reabilitare”.

 

La solicitarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, ministrul Nelu Tătaru a emis un ordin prin care se stabilește lista completă a dotărilor și instrumentarului care trebuie să se regăsească în fiecare din cabinetele de Medicină fizică și reabilitare, Ortopedie și traumatologie, Diabet, Gastroenetrologie și ORL. Ordinul, care a intrat ieri în vigoare, odată cu publicarea în Monitrorul Oficial, completează un act legislativ similar referitor la nomele metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale și mai prevede că denumirea cabinetelor medicale cu specialitatea Recuperare, medicină fizică și balneologie se schimbă în „Medicină fizică și reabilitare”.

În cazul acestora, dotarea minimă trebuie să includă tensiometru, termometru non contact, stetoscop, ciocan de reflexe, centimetru, cântar, taliometru, goniometru, canapea pentru consultații, trusă sanitară de urgență, materiale sterile pentru injecții intraarticulare și periarticulare (ace, seringi, comprese, mănuși), materiale pentru dezinfecția tegumentelor, suprafețelor și aerului și echipamente de protecție. În cazul în care un astfel de cabinet dispune și de o sală de fizioterapie, aceasta trebuie să fie dotată cu aparat pentru electrostimulare neuromusculară, aparat pentru electroterapie antalgică, aparat pentru ultrasonoterapie, mijloace de termoterapie, parafină sau alte metode echivalente.

 

De asemenea, pentru sălile de kinetoterapie aparținând acelorași cabinete, dotarea minimă trebui să includă  masă de kinetoterapie, spalier, saltea, oglindă de perete de dimensiuni adecvate pentru controlul posturii, mișcărilor etc. și echipamente diverse precum mingi medicinale, gantere, benzi elastic, arcuri, scripeți, corzi. Nu în ultimul rând, o astfel de sală trebuie să dispună și de bicicletă ergometrică sau bandă de mers.

În ceea ce privește dotarea minimă a cabinetelor de Ortopedie și traumatoligie, aceasta trebuie să cuprindă tensiometru, stetoscop, goniometru, negatoscop, ciocan pentru reflexe și centimetru sau alt instrument de măsurare a lungimii. În cazul în care în aceste cabinete se efectuează și manopere chirurgicale, dotarea minimă trebuie completată cu pense anatomice, pense chirurgicale, pense hemostatice Pean și Kocher, foarfece chirurgicale, bisturiu, portac, fire de sutură și ace chirurgicale, ace de puncție, seringi de unica folosință, chiurete de diferite mărimi, tăvițe renale, gipsotom, foarfeci de pansamente, feșe gipsate, pansamente sterile, feșe de diferite mărimi și mănuși chirurgicale sterile și nesterile.

 

Ordinul face referire și la cabinetele ORL din care nu trebuie să lipsească un scaun ORL reglabil în înălțime și rabatabil, set instrumentar ORL necesar examenului clinic (speculi nazali, speculi auriculari, otoscop, apăsător de limbă, oglinzi laringiene și pentru rinofaringe, lampă clar), endoscop – tijă rigidă sau flexibilă și sursă de lumină, sursă de aspirație (aspirator chirurgical), canule de aspitație nazală și auriculară, pense de diverse tipuri (pensa baionetă, tip Pean, pense de drenaj colecții faringiene), bisturiu, foarfeci de diverse dimensiuni, pipă și balon Ruben (eventual sursă de oxigen), audiometru de screening, lampa de spirt, termometru, substanțe anestezice, vasoconstrictoare, sterilizator și aparat de măsurat tensiunea arterială.

În actul legislativ sunt menționate și cabinetele de Gastroenterologie, care trebuie să aibă o dotare minimală constând în tensiometru, stetoscop și linie de dezinfecție pentru aparatură optică. Ca dotări opționale sunt specificate gastroscopul, colonoscopul, truse de polipectomie, injectoare, fiind menționată și colaborarea cu un cabinet de analize anatomopatlogice.

 

În ceea ce privește cabinetele de Diabet, nutriție și boli metabolice lista dotărilor obligatorii include tensiometru, stetoscop, cântar de persoane cu tijă pentru măsurarea înălțimii, trusă de diagnostic pentru neuropatie periferică (diapazon, monofilament), seringi de unică folosință, seturi de perfuzii, panglică pentru măsurare taliei, glucometru pentru aprecierea rapidă a glicemiei, teste de urină cu minimum 2 parametri. Ca dotări opționale, sunt menționate mai multe dispozitive precum aparat de determinare a hemoglobinei glicozilate, aparat cu bioimpedanță pentru aprecierea compoziției corporale, instrument pentru măsurarea indicelui gleznă-braț, electrocardiograf, oftalmoscop.

De asemenea, aceste cabinete trebuie să aibă și o dotare minimă pentru urgențe, respectiv fiole de glucoză 33%, flacoane cu ser glucozat 20% și ser fiziologic, glucagon pentru administrare sc/im.iv sau intranasal, insulină rapidă umană, fiole cu hidrocortizon hemisuccinat, fiole furosemide captopril sau hipotensor pentru urgențe hipertensive.

 

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*